10 MB Hafıza mı: 2003 Yılında Üretilen Nokia 6630’un Şimdi Kulaklara Şaka Gibi Gelen Özellikleri

2003 yılına doğru ufak bir seyahate çıkalım. Gerek tasarımıyla gerek hikayesiyle ve dokusuyla günlük kullanımın en tatminkâr cihazlarından biri olan 6630, sağlamlığıyla mahir Nokia markasının önemli modellerinden birisiydi. 2003 yılında kamera teknolojisi telefonlara yeni yeni dahil oluyordu ve Nokia bu konuda öncü markalardan birisiydi. En sağlam, en güçlü, en dayanıklı telefon deyince aklımıza Nokia geliyordu. Böylesine güçlü bir marka akıllı telefon dönemi başlayınca ne yaptı etti, bir şekilde tutunmayı başaramadı.

5.12.2022 23:45:07 tarihinde yayınlandı.

2003 yılına doğru ufak bir seyahate çıkalım. Gerek tasarımıyla gerek hikayesiyle ve dokusuyla günlük kullanımın en tatminkâr cihazlarından biri olan 6630, sağlamlığıyla mahir Nokia markasının önemli modellerinden birisiydi. 2003 yılında kamera teknolojisi telefonlara yeni yeni dahil oluyordu ve Nokia bu konuda öncü markalardan birisiydi. En sağlam, en güçlü, en dayanıklı telefon deyince aklımıza Nokia geliyordu. Böylesine güçlü bir marka akıllı telefon dönemi başlayınca ne yaptı etti, bir şekilde tutunmayı başaramadı.

Ama geriye güçlü tasarımlara sahip, dönemin ikon modellerinden oluşan cihazlar bıraktı. Nokia markasıyla ilgili her zaman başarı ve sağlamlık konusunu konuştuk. 2003 senesinde Nokia cihazları için Webtekno usulü sağlamlık testleri yapılsaydı kim bilir nasıl sonuçlarla karşılaşırdık. Döneminin aranan cihazlarından olan 6630, elimize tam oturan tasarımı ve bombeli dikdörtgen yapısıyla oldukça estetik bir görsele sahip diyebiliriz.

Cihaz alternatif modellere oranla daha ince olmayı, daha kompakt olmayı vadediyor. Kameralı yapısıyla ve adeta bir klima kumandasını andıran boyutuyla oldukça iddialı bir çıkış yapıyor. 5 yönlü menü tuşundan tutun da sağ ve sol bombeye yerleştirilmiş olan açma ve kapama tuşları oldukça estetik. Kasa yapısı da sade ve şık rengiyle oldukça seviliyor. Bütün bu dahili özellikleriyle döneme ışık tutan Nokia 6630 oldukça kullanışlı bir cihaz diyebiliriz.

Cihazın dengeli bir ekran yapısı bulunuyor. 2.1 inçlik ekranı ile fotoğrafları görebiliyor, kısa videolar çekebiliyor ve bunları seyredebiliyorsunuz. Yeni nesil bluetooth (döneminin ilklerinden) teknolojisi ile birbirimize fotoğraf gönderebiliyor, şakalı videolar seyredebiliyorduk. Zaten Nokia 6630 görünce akla ilk gelen şeylerden birisi telefonda oynatılan videolar oluyor.

Döneminde en çok iş insanlarının kullandığı bir cihaz olan bu telefon, masaya konduğu zaman hemen dikkat çekiyordu. 127 gram ağırlığı pek çok akıllı telefona denk olsa da, o dönem ekstra ağır geliyordu. İnsanların alıştığı kibar telefon algısını iri bir cihazla kırmayı başaran Nokia, bu cihaz için büyük reklamlar hazırlamıştı. Özellikle kalınlığı ile çok iddialı olduğunu söyleyebiliriz. Bunca özellik bu telefona ancak bu kadar incelikte sığar diyenlerin sesi hala kulağımızda yankılanıyor.

Şu an bizlere ne kadar küçük ve komik gelse de, döneminin önemli cihaz kapasitelerinden biriydi diyebiliriz. Zira o yıllarda hala disket kullanımı vardı. Kaliteli bir disket ortalama 1.44 MB veri kapasitesine sahip iken ve pek çok kişi tarafından kullanılır iken, 10 MB hafızaya sahip bir telefon hiç de komik değildi o dönemler. Cihazın çekmiş olduğu fotoğraflar ve videolar bu konuda yeterli tatmini sağlıyordu. Bu arada cihazın yanında genellikle 64 MB hafıza kartı veriliyordu. Hatta 256 MB kapasiteye kadar yükseltebiliyordunuz. 1 saatlik video kaydı yapabilmesi de cabası.

Sıklıkla yedek pil satın aldığımız zamanlardı ve Nokia 6630’un şarjı 1 güne yakın gidiyordu. Dönemin pek çok telefonu siyah beyaz ekran ve klasik cihazlardan oluştuğu için onların şarjı daha uzun gidiyordu. Ortalama 750 mAh bandında gezen alternatif telefonların şarjı daha uzun giderken, kameralı ve pek çok multimedya özelliğine sahip Nokia 6630’un şarjı 1 güne yakın gidiyordu. Tabi o zamanlar pek sorun değildi insanlar için. Çünkü yedek bataryalar meşhurdu ve genelde yedek pil taşıyordunuz. Taşımasanız bile batarya kapasitesiyle ilgili çevrenizde çok şikayet duymazdınız.


Kaynak webtekno.com

 

Twitter, 2021de En Çok Beğenilen Tweetleri Açıkladı: En Çok Konuşulanlar Arasında Türkiyeden İsimler de Var

2021 yılı boyunca aktif olarak kullandığımız tüm sosyal medya devleri, bu yıl boyunca neler hakkında konuştuğumuzu, neler izlediğimiz ve dinlediğimize dair 2021 yılı raporlarını yayınladı. Bu devler arasına geçtiğimiz gün Twitter da katıldı. Twitter, 2021 yılı raporunda 2021 yılının en fazla beğenilen Tweetlerini, en fazla Retweet edilen Tweetleri ve en fazla konuşulan dizi ve filmleri açıkladı.

Sonynin Mobil Oyun Planları İfşa Oldu (PlayStation Oyunlarının Gelebileceğini Söylemişti)

Japonya merkezli teknoloji devi Sony, birkaç yıldır mobil oyun sektörüne de ilgi duyuyor. Hatta bu konuda atılan bazı somut adımlar da oldu. Hatırlayanlar olacaktır; PlayStation Studios Başkanı Hermen Hulst, geçtiğimiz yıl konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve PlayStation oyunlarının mobile gelebileceğini söyledi. İşte şimdi bununla ilgili yeni gelişmeler yaşandı.

iPhone 15 Pro, Monitöre Bağlanarak Masaüstü Bilgisayara Dönüştü

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın 12 Eylül'de tanıttığı iPhone 15 serisi, tüketicilerle buluşmaya başladı. Hâl böyle olunca iPhone 15'in lansmanda açıklanmayan "gizli" özellikleri de yavaş yavaş paylaşılmaya başladı. Hatta geçtiğimiz günlerde paylaştığımız bir haberimizde, iPhone 15 Pro'nun dev ekran TV'ye bağlandığından ve Resident Evil Village oynandığından bahsetmiştik. iPhone 15 Pro'nun sunduğu deneyim gerçekten çok iyiydi.