5000’den Fazla Gezegen Keşfedildi: İşte Uzay Tarihini Yeniden Şekillendiren Keşfin Detayları!

Güneş Sistemi içerisinde bizim de üyesi olduğumuz 8 gezegen ve bir cüce gezegen olan Plüton var, ancak Plüton'dan sonra gelen asteroit kuşağının ardında bambaşka dünyalar yer alıyor. Güneş’e Dünya’dan 50 kat daha uzak olan Kuiper Kuşağı’nda milyarlarca irili ufaklı asteroit yer alıyor.

24.03.2022 09:00:27 tarihinde yayınlandı.

Güneş Sistemi içerisinde bizim de üyesi olduğumuz 8 gezegen ve bir cüce gezegen olan Plüton var, ancak Plüton'dan sonra gelen asteroit kuşağının ardında bambaşka dünyalar yer alıyor. Güneş’e Dünya’dan 50 kat daha uzak olan Kuiper Kuşağı’nda milyarlarca irili ufaklı asteroit yer alıyor.

Güneş’i Satürn gibi düşünürsek bu kuşağı Güneş çevresindeki halkalara benzetebiliriz, ancak uzak ve kalabalık olması sebebiyle gözlemi son derece zor, ayrıca uzun zaman alıyor. Kuiper Kuşağı'nın ardında, diğer yıldızların yörüngelerinde yer aldığı tespit edilen gezegenlere “ötegezegen” adı veriliyor. 

NASA Ötegezegen Bilim Enstitüsü’nde görevli Jessie Christiansen, 5000’den fazla yeni gezegen keşfi hakkında “Bu sadece bir sayı değil, heyecan verici. Onlar hakkında hiçbir şey bilmiyoruz” açıklamasında bulundu.

Samanyolu Galaksisi içerisinde yüz milyarlarca gezegen olduğu düşünüldüğünde bu keşfin yapılmış olması aslında bir sürpriz olmaktan çıkıyor. Bilim insanlarını şaşırtan ve heyecanlandıran şey, varlığından kesin şekilde emin olduğumuz bu ötegezegenlerin artık tespit edilebiliyor ve gözlemlenebiliyor olmaları. 

1992’de bir yıldızın yörüngesinde bir grup gezegenin keşfi ile başlayan çalışmalar, yeni uzay teleskoplarının üstün teknolojileriyle anlam kazanmaya başladı. Önce bu yıldızın bir “nötron yıldızı” olduğu tespit edildi. Yani bir zamanlar bu yıldız da tıpkı Güneş gibiydi, süpernova patlaması geçirip nötron yıldızına dönüştü. Milisaniyelerle ölçülen sürelerde şiddetli patlamalar geçirmesiyle bilinen nötron yıldızları, saçtıkları ışık ve radyasyon sayesinde kolaylıkla takip edilebiliyordu. 

2018’de fırlatılan TESS, 2021’de fırlatılan James Webb ve 2027’de fırlatılması beklenen Nancy Grace gibi uzay teleskopları, bir devlet kurumu olarak NASA’nın yeni gezegenleri keşfetme işini ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor. Umarız bu yeni gezegen keşiflerinde bir gün bol bol Türk bilim insanlarının adını duyar, kendi teleskoplarımızı gönderme şansına erişiriz.


Kaynak webtekno.com

 

Samsung, "Tost Makinesiyle mi Çektin?" Dedirten Fotoğrafları Neredeyse Cam Gibi Net Hale Getiren Fotoğraf Düzenleme Uygulamasını Yayınladı

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, sessiz sedasız yeni bir mobil uygulama yayınladı. Samsung'un üst düzey akıllı telefonlarına ek olarak orta ve bazı giriş segment cihazlarda da kullanılabilen bu mobil uygulama, sahip olduğu yapay zeka desteği ile çektiğiniz fotoğrafları çok daha kaliteli bir hale getirmenizi sağlıyor. Gelin hep birlikte bu uygulamaya yakından bakalım.

Hikaye Odaklı LoL Oyunu Song of Nunu: A League of Legends Storynin Çıkış Tarihi ve Fiyatı Belli Oldu

Video oyun dünyasının en sevilen yapımları arasında yer alan League of Legends (LoL) evreninde geçen hikaye odaklı macera oyunu olarak karşımıza çıkacak Song of Nunu: A League of Legends Story'nin fiyatı ve çıkış tarihi açıklandı. Riot Games bünyesindeki Riot Forge ile Tequila Works tarafından hayata geçirilen proje, oyuncuların ilgisini çekmeyi başaracak gibi görünüyor.

Azınlık Raporu Filmi Gerçek Oluyor: Şiddet Olaylarını Tahmin Edecek Bir Yapay Zeka Teknolojisi Geliştiriliyor

Tarih boyunca çeşitli olaylar, ülkelerin kaderini değiştirip nasıl bir geleceğe sahip olacaklarını belirledi. Her ne kadar şu anda Antik Roma dönemine göre uzay çağında gibi yaşıyor olsak da politik ve sosyal alanda toplumsal olaylar yaşanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ABD’de yaşanan Kongre Baskını da yakın tarihte akıllarda kalan politik şiddet olaylarından biriydi. Şimdi ise araştırmacılar, bu tarz olaylar karşısında hazırlıksız yakalanmamak için ‘yapay zeka’ teknolojisi alanındaki çalışmalarını hızlandırdı.