İkinci Dünya Savaşı İçin Üretilen Ancak Savaşa Yetiştirilemeyen İlk Programlanabilir Bilgisayar: Eniac Nedir, Ne Amaçla Kullanıldı?

Hayatımızı kolaylaştıran en büyük teknolojilerden biri olan Bilgisayar nereden geldi hiç düşündünüz mü? Modern diyebileceğimiz ilk bilgisayara ENIAC İsmi verildi. İngilizce açılımı Electronic Numerical Integrator and Computer olan bu cihaz, Türkçeye Elektronik Sayısal Entegreli Bilgisayar olarak çevriliyor.

20.03.2022 21:30:17 tarihinde yayınlandı.

Hayatımızı kolaylaştıran en büyük teknolojilerden biri olan Bilgisayar nereden geldi hiç düşündünüz mü? Modern diyebileceğimiz ilk bilgisayara ENIAC İsmi verildi. İngilizce açılımı Electronic Numerical Integrator and Computer olan bu cihaz, Türkçeye Elektronik Sayısal Entegreli Bilgisayar olarak çevriliyor.

Programlanabilir bir bilgisayar üretme amacıyla yola çıkılan bu bilgisayarın yapım aşaması, hükümet tarafından finanse edildi. Orduyla yapılan sözleşme ve Herman Goldstine’in yönetimi altında 1943 yılında çalışmalarına başlanan ENIAC, şubat 1946’da tamamlandı. Gelin şimdi Eniac nedir, nasıl yapıldı ve ne amaçla kullanıldı bunlara bakalım. 

Eniac, ABD tarafından İkinci Dünya Savaşı sırasında inşa edilen ilk programlanabilir bilgisayardır. Amerikalı fizikçi John Mauchly, Amerikalı mühendis J. Presper Eckert ve Pensilvanya Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Okulu'ndaki meslektaşları tarafından oluşturuldu. Bunun öncesinde mekanik hesap yapabilen tarzda bilgisayarlar üretilse de günümüz bilgisayarlarının atası diyebileceğimiz ilk bilgisayar ENIAC olarak kabul ediliyor. 

ENIAC, evrensel olarak kullanılma hayallerinden uzak bir bilgisayardı. Sadece top menzili değerlerini hesaplamak için özel olarak tasarlanan bu makine onu daha genel kullanışlı bir makine haline getirecek özelliklerden yoksundu. Talimatları makineye iletmek için bazı eklentiler kullanıldı. Böylece programlama tamamlandıktan sonra makine hızında çalışma avantajına varıldı. Fakat başka bir kart okuyucudan veya diğer mekanik cihazlardan okunan talimatlar tamamen elektronik ENIAC’a ayak uyduramadı. Bunun dezavantajı olarak her sorun için makine tekrar programlanmalıydı. Günümüzdeki teknolojiden çok uzak olan bu bilgisayarın tekrar programlanması ve hazır hale getirilmesi günler alabiliyordu.

ENIAC. 1940’larda inşa edilen Elektronik Sayısal Entegratör ve Bilgisayar’ın kısaltılmış adıydı. Belli ki o zamanlar dünyanın en karmaşık elektronik sistemiydi. Tasarlandığı Moore Okulu’nun 135 metrekarelik bodrum katını doldurmuştu. 17.000’den fazla vakum tüpü, 70.000 direnç, 10.000 kapasitör, 6000 anahtar ve 1500 röle ile şimdiye kadar yapılmış en karmaşık elektronik sistemdi.174 kilowatt ısı üreten bu devasa makinenin kendine ait soğutma sistemi de vardı. 

İkinci Dünya Savaşında büyük avantaj oluşturacağı düşüncesiyle tasarlanmaya başlandı. Ancak 3 yıl gibi bir sürede oluşturulan bilgisayar daha tamamlanmadan savaş sona erdi. Fakat ordu gücünü korumak için finanse etmeye ve bilgisayarı geliştirmeye devam etti.

Eniac bilgisayarı, o zaman 500.000 dolara mal oldu. Günümüz parası ile düşünecek olursak yaklaşık 6 milyon dolar olarak hesaplanıyor. 25 tonluk bu bilgisayar inanılmaz derecede emek ve yatırımlarla yapıldı.


Kaynak webtekno.com

 

Samsung Galaxy Book2 Business, Yüksek Performansı Ultra Güvenlikle Birleştiren Özellikleriyle Duyuruldu

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, düzenlediği etkinlikte iş odaklı yeni dizüstü bilgisayarı Galaxy Book2 Business'ı tanıttı. Hem Samsung'un kendi güvenlik özellikleri hem de Intel'in Hardware Shield Technology isimli teknolojisi ile donatılan dizüstü bilgisayar, hibrit çalışma ortamının hakim olduğu şu günlerde pek çok işletmenin ve profesyonelin ilgisini çekecek gibi görünüyor. Peki Samsung'un yeni dizüstü bilgisayarı tüketicilere neler sunuyor?

iPhone 14te Kullanılacak OLED Teknoloji İle İlgili Çarpıcı İddia: Katlanabilir Galaxylerdeki Ekran Kullanılacak

Yıllardır iPhone kullanıcı sayısını arttırmaya devam ederken, telefonların fiyatları da her geçen yıl daha da artıyor. Apple’ın iPhone 14’ü ne zaman piyasaya süreceği kesinlik kazanmadı ancak bu yeni iPhone’la ilgili sızıntı bilgiler gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde iPhone 14’ün 48 MP arka kamerası olabileceğiyle ilgili ortaya çıkan bilgileri sizlerle paylaşmıştık. 

Windowsa Bir Rakip Daha Geliyor: Huawei HarmonyOSun PClere Ne Zaman Geleceği Açıklandı

ABD ile Çin hükümeti arasındaki ticaret savaşında harcanan marka, tahmin edebileceğiniz üzere Huawei'ydi. Daha birkaç yıl önce akıllı telefon dünyasının bir numarası haline gelen şirket, Google Servisleri'ni kullanamaz olunca kendi işletim sistemini yayınlamak zorunda kaldı. HarmonyOS olarak isimlendirilen işletim sistemi, bir süredir Huawei markalı akıllı telefonlar ile tabletler kullanılabiliyor.