İran, Başörtüsü Takmayan Kadınları Yapay Zeka ile Tespit Etmeye Başladı

16 Eylül 2022’de İran’da başörtüsü nedeniyle gözaltına alınan ve şüpheli bir biçimde ölen Mahsa Amini’nin ardından İran hükümetiyle halk karşı karşıya gelmiş, pek çok insan hapse atılmış, idam edilmiş ve ülke çapında yasaklar başlamıştı. Ülke çapında internet ve sosyal medyalar yasaklansa da Elon Musk’ın Starlink uyduları ve WhatsApp’a Proxy desteğinin gelmesi İran’da yaşayan vatandaşları bir nebze de olsa rahatlatmıştı.

12.01.2023 08:45:21 tarihinde yayınlandı.

16 Eylül 2022’de İran’da başörtüsü nedeniyle gözaltına alınan ve şüpheli bir biçimde ölen Mahsa Amini’nin ardından İran hükümetiyle halk karşı karşıya gelmiş, pek çok insan hapse atılmış, idam edilmiş ve ülke çapında yasaklar başlamıştı. Ülke çapında internet ve sosyal medyalar yasaklansa da Elon Musk’ın Starlink uyduları ve WhatsApp’a Proxy desteğinin gelmesi İran’da yaşayan vatandaşları bir nebze de olsa rahatlatmıştı.

Geçtiğimiz aylarda İran’ın yasama organı olan İslami Şûra Meclisi’ne sunulan bir öneriyse fazlasıyla dikkat çekmişti. Öneri geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girdi.

İran hükümeti, 2015 yılından beri ülkenin güvenlik ve izleme sistemlerini geliştirmek için milyon dolarlar harcadı. Bu yatırımların arasında biyometrik fotoğraflar, çipli kimlikler, yüz tanıma sistemleri ve daha pek çok dijital güvenlik önlemi yer alıyordu. Bu yatırımların pek çoğu ülkeyi dış güçlerden korumak amacıyla geliştirilmiş olsa da bir süre sonra bu sistemler yerel halkı da hedef almaya başladı. Örneğin hükümet, kurallarına göre doğru şekilde başörtüsü takmayan kadınlara nasıl doğru başörtüsü takmaları gerektiğiyle ilgili SMS gönderiyordu.

Tüm bunların üzerine geçtiğimiz Ağustos ayında başörtüsünü doğru takmayan kadınların bankalardaki, toplu taşımadaki ve kamu kuruluşlarındaki haklarını kaybetmelerine neden olan yasanın onaylanması da bu olayları tetiklemişti. Olayların ardından İslami Şûra Meclisi’ne “kurulan yüz tanıma sistemlerinin başörtüsü takmayan kadınları tespit etmesi” için bir öneri götürülmüş ancak öneri kabul edilmemişti.

Geçtiğimiz günlerdeyse bu öneri yasa olarak kabul edildi. Daha önceleri sadece araç kullanan kadınları tespit etmekte kullanılan bu sistem, şimdi başörtüsü takmayan ya da yanlış takan kadınları tespit etmek için kullanılacak. Yasaya göre başörtüsünü yanlış takan kadınlara uyarı ve para cezası verilecek ancak başörtüsü takmayan kadınlara daha ağır yaptırımlar uygulanacak.

İLGİLİ HABER İran, Dronelarla Protestocu Avında: Teknoloji, Nasıl Oldu da Masum Hayatları Gerçek Bir Distopyaya Mahkum Etti?

İran bu yasayla birlikte resmi olarak Çin ve ABD’den sonra (sadece bazı eyaletlerde) 7/24 vatandaşlarını yapay zekâ destekli yüz tanıma sistemleriyle izleyen 3. ülke oldu.


Kaynak webtekno.com

 

WhatsApp, Instagram ve Facebooka Ücretli Özellik Geliyor!

İnternet dünyası artık belirli bir ücret karşılığında abone olduğumuz hizmetlerle dolup taşarken Facebook, WhatsApp ve Instagram’ın çatı şirketi Meta’dan bugün "Dahası da mı var?" dedirten bir haber geldi. The Verge’ün eline geçen bir şirket içi mesaj, Meta’nın bu üç platform için yeni ücretli özellikler keşfinde olduğunu gösterdi.

20.000 Kullanıcının Verileri Paylaşıldı: Yemeksepetine Yönelik Gerçekleştirilen Siber Saldırıda Yeni Gelişme (Güncellendi)

Bundan yaklaşık olarak 1 hafta öncesinde Yemeksepeti siber saldırıya uğramış; 30 milyon kullanıcının verilerinin sızdırıldığı saldırıyı yapan hackerların, şirketin kurucusu Nevzat Aydın ile olan konuşmaları Mesut Çevik’e göndermesiyle saldırı ortaya çıkmıştı. Bu olayların devamında gazeteci İbrahim Haskoloğlu da iddiaların doğruluğunu kanıtlamak amacıyla hackerlara ulaşarak adresini ve telefon numarasını göndermelerini istemiş, sonrasında da gönderilen adres ve numaranın doğru olduğunu açıklamıştı. Hackerların, taraflarına yüklü miktarda para ödenmesi durumunda verileri sızdırmayacağını söylemesi üzerine Yemeksepeti saldırıyı kınayan bir açıklama yapmış, bunu takiben olayların iyice büyümesiyle korsanlar bu sefer de şirketi, çalışanların açık adres ve telefon numaralarını yayınlamakla tehdit etmişti. 

Sportif ve Güçlü Gözüken Tasarımıyla Çıktığı Döneme Damgasını Vuran Nokia 7610’un Şimdi Kulaklara Şaka Gibi Gelen Özellikleri

Gündemde henüz yapay zeka diye bir kavram yokken, akıllı telefonlarla ilgili her şey sadece hayal iken Nokia tabiri caizse alemin kralıydı. Telefon piyasasında yapılan bütün yenilikleri önce Nokia yapar, ardından Samsung, Ericsson, LG gibi markalar gelirdi. Genel olarak en seri model çıkaran, en çok tasarıma sahip olan ve her cebe göre cihaz çıkaran Nokia markasıydı. Haliyle inovasyon denince de Nokia karşımıza çıkardı. İşte böyle bir zaman içerisinde Nokia 7610 oldukça iddialı bir kasa yapısıyla ön plana çıktı.