Araştırmacılar, Yapay Zeka Eğitmek İçin Tuhaf Tweetleri Kullanıyorlar

Dünyanın dört bir tarafından araştırmacılar, farklı alanlarda yapay zeka geliştirmek için çalışıyorlar. Dil işleme de yapay zekanın kullanılması istenen alanlar arasında yer alıyor. Ancak dil işleme yapay zekasının karşısına çıkan argo kelimeler, çarpık konuşma dili ve yazım yanlışları, yapay zekanın eğitilmesi konusunda en büyük zorluklardan birini oluşturuyor.

22.02.2022 07:45:25 tarihinde yayınlandı.

Dünyanın dört bir tarafından araştırmacılar, farklı alanlarda yapay zeka geliştirmek için çalışıyorlar. Dil işleme de yapay zekanın kullanılması istenen alanlar arasında yer alıyor. Ancak dil işleme yapay zekasının karşısına çıkan argo kelimeler, çarpık konuşma dili ve yazım yanlışları, yapay zekanın eğitilmesi konusunda en büyük zorluklardan birini oluşturuyor.

Vermont Üniversitesi’nden bilim insanları, dil işleme alanında yapay zekayı daha iyi hale getirmek için kasten yanlış yazılmış kelimelerin nasıl kullanıldığını analiz ettiler. Araştırmacılar, gelecekte yapay zekanın nasıl çevrimiçi iletişim kurduğumuzu anlaması için “hahaha” ve “haaahaha” gibi kullanımların arasındaki anlamsal farkları analiz ettiler. 

Analiz sonuçlarını çarşamba günü Plos One’da yayınlayan bilim insanları, analiz için son 8 yılda 100 milyar tweette bulunan değiştirilmiş kelimeleri analiz ettiklerini açıkladılar. Araştırmacılar, analiz ettikleri kelimeler üzerinde denge ve esneme isminde iki ölçüm yaptılar. 

Bilim insanları, yaptıkları ölçüme örnek olarak “lololol” ve “nooo” kullanımlarını örnek veriyorlar. “lololol” yüksek bir denge değerine sahipken “noooo” sadece bir harfin tekrarlanması olduğu için bir denge değerine sahip değil. 

İLGİLİ HABER 3 Boyutlu Fotoğraflar Oluşturmak İçin Yeni Bir Yöntem Geliştirildi (Video)

Vermont Üniversitesi’nden araştırmacıların çalışması, yapay zekanın ilginç kelimeleri anlamasına, hangi kelimelerin yerine hangi değiştirilmiş kullanımların kullanıldığını anlamasını sağlayabilir. Araştırmacılar, sözlüklerin insanların gerçek iletişim kurma biçimlerini yansıtmadığını, sosyal medyada yaygın olarak kullanılan sözcükleri anlamanın önemli bir boşluğu dolduracağını düşünüyorlar. 

Çalışmayla ilgili bilim insanlarının açıklamasında, çalışmanın sonuçlarının dilbilim çalışmalarının yanında, dil işleme, sözlükleri geliştirme ve arama motorlarının geliştirilmesi gibi birçok alanda kullanılabileceğini belirtildi.


Kaynak webtekno.com

 

Googlea Şaka Makinesi Lakabını Veren En Efsane 1 Nisan Şakaları

Kimi zaman 'yeni bir proje', kimi zaman 'bir oyun', kimi zamansa 'yeni bir özellik' başlığı altında tüm internet camiasına 1 Nisan şakası yapan Google, kimsenin aklına gelmeyecek kadar ilginç şakalar ortaya koymuş ve yüzlerimizi güldürmüştü. 2000 yılından bu yana yapılan şakalar, adeta gelenek hâline gelmişti.

Google Dokümanların Kırmızı Çizgilerine Kardeş Geliyor: Mor Çizgi Bizi Hangi Durumlara Karşı Uyaracak?

Google'ın uzun bir süredir kullanıcılar tarafından yazı yazmak, belge hazırlamak ve CV oluşturmak gibi amaçlarla kullandığı Google Docs (Dökümanlar), yeni özelliklerle kullanıcıların karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Windows'un Word uygulamasına benzer ve kapsamlı bir yazı yazma uygulaması olan Docs'ta mor çizgiler görmeye hazır olun.

Akü Gibi Bataryası Olan Telefon: TECNO POVA Neo 3ten İlk Bilgiler Geldi

Piyasaya sürdüğü ürünlerle son dönemlerde Türkiye'de de ilgi görmeye başlayan teknoloji şirketi TECNO, bir süredir yeni bir akıllı telefon üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. "POVA Nova 3" isimli telefon ile ilgili gelen son haberler, bu akıllı telefonun özellikle de batarya performansı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaracak gibi görünüyor.