Artık Eğlenmek İçin Bile Servet Gerekiyor: Türkiye’deki Oyunseverlerin Hevesini Kırıp İsyan Etmesine Yol Açan Haklı Sebepler

Ülkemizdeki yüksek dolar kuru, her şeyi olduğu gibi oyunları da fazlasıyla etkiledi. Her geçen gün yeni zam haberleri ile karşılaşmaya, oyunların henüz daha çıkmadan dahi zamlandığına şahit olmaya başladık.

6.09.2022 17:00:28 tarihinde yayınlandı.

Ülkemizdeki yüksek dolar kuru, her şeyi olduğu gibi oyunları da fazlasıyla etkiledi. Her geçen gün yeni zam haberleri ile karşılaşmaya, oyunların henüz daha çıkmadan dahi zamlandığına şahit olmaya başladık.

Bu zamlar artık öyle bir hâle geldi ki bazı oyunlar ülkemizi yasaklı bölgeler listesine ekliyor, değişken kur sebebiyle ön sipariş sürecini çok daha geç bir şekilde başlatmayı tercih ediyorlar. O hâlde gelin, yaşanan tüm bu sıkıntılara hep birlikte göz atalım.

Özellikle artan donanım fiyatları, dünya genelinde çip krizi, enflasyon ve sürekli olarak gelen zamlar ile birlikte oyun dünyasında pek çok sorun yaşamaya başladık. Bu sorunların küçük bir kısmı dünya genelinde de yaşanıyor olsa da bizim gibi değişken ekonomili ülkelerde çok daha fazla hissediliyor.

Bir PlayStation 5 veya Xbox Series X’in 15,000 TL barajını geçtiği bu dönemlerde, oyunların da 700 TL’den daha yüksek meblağlar ile çıkmaya başladığına şahit olduk. Türkiye’de oyunculuğun son kalesini her zaman Steam olarak görürken, bir anda en güvendiğimiz platformu da kaybettik. Tabii, bu zamların her birinin oyun şirketleri tarafından yapıldığını da belirtmekte fayda var.

Sürekli olarak yükselen oyun fiyatları bizleri üzmeye devam etse de ülkemizdeki oyunculuğun tek çaresi olarak görebileceğimiz abonelik sistemleri de tam zamanında yükselişe geçti diyebiliriz. Oyun dünyasının da geleceğini şekillendirecek olan Xbox Game Pass ve yeni PlayStation Plus gibi sistemler, ülkemizde sundukları yerel fiyatlandırma ile PC, Xbox ve PlayStation kullanıcılarına aylık düşük bir ücret karşılığında devasa bir oyun kütüphanesi vadediyorlar.

Türkiye’ye tam yerel fiyatlandırma desteği sağlayan bu abonelik sistemlerinin ileriki yıllardaki fiyatları ne olur henüz bilmesek de bu şirketlerin, Türkiye de dâhil olmak üzere birçok ülke için yerel fiyatlandırma sağladığını ve zam gelse bile yerel bir fiyatlandırma üzerinden gitmeye devam edeceklerini belirtebiliriz.

Son aylarda veya haftalarda Steam oyunlarına gelen toplu zam dalgalarını hepimiz görmüşüzdür, geçtiğimiz günlerde Dead Cells’in fiyatını 40 TL’den 179,99 TL’ye güncelleyen yapımcı şirket, oyunun Türkiye ve Arjantin fiyatlandırmasının neden değiştiğini de detaylı bir şekilde açıkladı.

Ülkemizde, geçtiğimiz günlere kadar 40 TL’den (Yaklaşık 2,20 dolar) satılmakta olan Dead Cells, yurt dışında 25 dolarlık bir fiyat ile satılıyor. Bu da çok ciddi bir yerel fiyatlandırma yapıldığını gösteriyor. Oyunun geliştirici ekibi Motion Twin, yurt dışında yaşayan birçok oyuncunun Steam’de bölge değiştirerek oyunu Türkiye’den çok ucuz bir fiyata satın aldığını, bu yüzden gelir kaybı yaşadıklarını açıkladı.


Kaynak webtekno.com

 

Verdiği Cevaplarla Yılların Yazılım Mühendisini Bile Dumur Eden Yapay Zeka ChatGPTye Gelen Tepkiler

Bugüne kadar internet aracılığı ile bir bilgiye ulaşmak istediğimizde yaptığımız ilk şey Google'da bir arama gerçekleştirmek oluyordu. Dall-E'nin de geliştiricisi olan OpenAI'ın geliştirmiş olduğu yeni sohbet botu ChatGPT ise bilgi arama alışkanlıklarımızı sonsuza dek değiştirebilecek bir araç olarak karşımıza çıkmış durumda.

Fornite’dan Yeni Ortaklık Açıklaması: Fortnite Evreninde Geçecek Bir Marvel Çizgi Romanı Hazırlanıyor

Geçtiğimiz hafta Obi-Wan Kenobi dizisinin yayınlanmasıyla birlikte ünlü Jedi ustası Kenobi’nin kostümlerini oyuna ekleyen Fortnite, uzun zamandı yaptığı anlaşmalarla piyasadaki en farklı Battle Royale oyunu olarak görülüyor. Geçtiğimiz günlerde Fornite 3. Bölüm 3. Sezon için bir fragman yayınlayan Epic Games, oyuna Darth Vader ve Indiana Jones’un geleceğini de açıklamıştı.

Ayda 700 Bin TLye Kendi ChatGPTnizi Eğitmek İster misiniz? (Biz İstemeyiz)

Yapay zeka destekli teknolojiler, son dönemlerde haberlerimize sık sık konu oluyor. ChatGPT ve DALL-E gibi teknolojiler, her geçen gün hayatımıza biraz daha entegre oluyor. Ancak bu tür yapay zeka araçlarını geliştirmek pek de kolay değil. Hatırlayan okurlarımız vardır; Microsoft, ChatGPT'nin eğitilmesi için hazırlanan süper bilgisayara yüzlerce milyon dolar harcamıştı.

Sony, Xperia 10Vyi Duyurdu: İyi ki Türkiyeye Gelmiyor Diyebilirsiniz…

Japonya merkezli teknoloji devi Sony, bugün akıllı telefon sektörüne adeta çıkartma yapıyor. Geçtiğimiz saatlerde amiral gemisi telefonu Xperia 1V ile karşımıza çıkan şirket, şimdi de makul fiyatlı orta segment telefonu Xperia 10V'yi duyurdu. Peki bu akıllı telefon hangi özelliklere sahip?