Bilgisayarınızın Özelliklerini A’dan Z’ye Görebileceğiniz DxDiag Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Açılır?

Windows işletim sistemi, kullanıcılarına dahili olarak pek çok farklı araç ve uygulama sunmaktadırlar. Bunlardan bazıları herkes tarafından bilinirken bazılarını ise pek bilen yoktur. DxDiag aracı da bunlardan bir tanesi. İlk görenler için bir üçüncü taraf uygulamaya ve hatta şüpheli bir virüse benzetilen DxDiag, aslında Windows tarafından kullanıcılarına dahili olarak sunulan sistem bilgi aracıdır.

12.03.2022 03:30:18 tarihinde yayınlandı.

Windows işletim sistemi, kullanıcılarına dahili olarak pek çok farklı araç ve uygulama sunmaktadırlar. Bunlardan bazıları herkes tarafından bilinirken bazılarını ise pek bilen yoktur. DxDiag aracı da bunlardan bir tanesi. İlk görenler için bir üçüncü taraf uygulamaya ve hatta şüpheli bir virüse benzetilen DxDiag, aslında Windows tarafından kullanıcılarına dahili olarak sunulan sistem bilgi aracıdır.

DxDiag aracını sistemdeki diğer dahili bilgi araçlarından ayıran en önemli özellik, sürücü bilgilerine kadar detaylı bir analiz sunmasıdır. Aynı zamanda karşınıza çıkan bu bilgileri yine aynı araç üzerinden hızla bir metin belgesine dönüştürerek gerekli durumlarda Windows onaylı bir bilgilendirme metni kullanabilirsiniz. Gelin DxDiag nedir, ne işe yarar, nasıl açılır gibi merak edilen soruları tüm detaylarıyla görelim.

DirectX Diagnostic kısaltması olarak kullanılan DxDiag, Windows işletim sisteminde dahili olarak bulunan bir sistem bilgisi ve tanı aracıdır. Tüm Windows işletim sistemi versiyonlarında bulabileceğiniz DxDiag ile bilgisayarınızın genel özelliklerini, ekran kartı özelliklerini, ses kartı özelliklerini ve diğer ek giriş donanımlarına ait özellikleri tüm detaylarıyla görerek bu bilgileri bir metin dosyası olarak alabilirsiniz.

DxDiag aracına baktığımız zaman sanki çok da önemli bir işlevi yokmuş gibi görünebilir ancak bilgisayarınızda ya da sürücülerinizde bir sorun yaşandığı zaman tüm bu detaylı bilgilere ihtiyacınız olacak. Kendi imkanlarınızla basit birkaç tanım yapmak yerine DxDiag aracından aldığınız metni bir uzmana göstererek sorunun ne olduğunun çok daha kolay anlaşılmasını sağlayabilirsiniz. 

Bu açıdan baktığımız zaman DxDiag aslında bir sistem bilgi ya da tanı aracından çok daha fazlasını yapıyor diyebiliriz. Belki uzman olmayan bir kullanıcının epey uğraşarak elde edeceği sistem ve sürücü bilgilerinin tamamına tek tıkla ulaşmanızı ve bu bilgilerin tamamını oldukça detaylı bir metin belgesi olarak elde etmenizi sağlıyor.

DxDiag aracı ile sistem bilgilerini görüntülemek ve sistem bilgilerini bir metin dosyası olarak almak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Sistem bilgilerinizin olduğu metin dosyası TXT dosya formatındadır. Not Defteri ve benzeri bir uygulama kullanarak söz konusu metin dosyasını açabilirsiniz.

DxDiag aracını açtığınız zaman karşınıza çıkan ilk ekran olan Sistem sekmesinde, genel olarak tüm sistem bilgilerini görüntülersiniz. Ekran sekmesinde, ekran kartı sürücünüze ait bilgileri görüntülersiniz. Ses sekmesinde, ses kartı sürücünüze ait bilgileri görüntülersiniz. Giriş sekmesinde, bilgisayarınıza harici olarak eklendiğiniz donanım sürücülerine ait bilgileri görüntülersiniz. 

DxDiag Windows tanı aracı ile ulaşabileceğiniz bilgiler genel olarak bu şekilde. İşletim sistemi versiyonunuza, ekran kartı ve ses kartı sürücü sayınıza ve harici donanımlarınıza göre DxDiag aracında çok daha farklı ve detaylı bilgilerle karşılaşmanız mümkün. Tüm bu bilgileri metin dosyası olarak alabilirsiniz. 


Kaynak webtekno.com

 

Türkiyenin Kasım 2020ye Ait Yapay Zeka Ekosistem Haritası Yayımlandı

Artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen yapay zeka, Türkiye'de de fazlasıyla önemseniyor. Hatta bu sektör üzerine kurulmuş olan "Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi" (TRAI) grubu, ülkemizde yapay zeka üzerine çalışan kişi ve kurumların bir araya gelebilmelerini, tüm paydaşların eş zamanlı gelişebilmesini ve sürdürülebilirliği sağlamaya çalışıyor. Grup şimdi, Kasım 2020 için yapay zeka ekosistem haritasını yayımladı.

Dünyanın İlk Kendi Kendini Şarj Edebilen Kablosuz Kulaküstü Kulaklığı: Karşınızda Los Angeles

İsveç merkezli bir teknoloji şirketi olan Urbanista, düzenlediği bir etkinlikte yeni kablosuz kulaküstü kulaklığını duyurdu. Bu modele "Los Angeles" ismi veren Urbanista yetkilileri, bu kablosuz kulaküstü kulaklığın dünyada ilk olan bir özelliğe sahip olduğunu iddia ediyorlar. Yapılan açıklamalara göre Los Angeles, dünyanın ilk kendi kendini şarj edebilen kablosuz kulaküstü kulaklığı. Peki bu kulaklık, nasıl oluyor da kendini şarj edebiliyor?

Kripto Para Borsası ‘Bitrota’nın Kurucusunun 1 Milyar TL’ye Yakın Parayla Kayıplara Karıştığı İddia Edildi

Türkiye’de özellikle 2020 yılının sonundan itibaren yükselişe geçen piyasanın etkisiyle kripto paraya olan ilgi kısa sürede patlamıştı. Fakat sektörün bu kadar popülerleşmesi, beraberinde hem Türkiye’de hem dünyada farklı farklı dolandırıcılık yöntemleri ortaya çıkarmıştı. Türkiye’de bunun en büyük örneğini Thodex ile görmüş, ilerleyen zamanlarda ise Vebitcoin ve Sistemcoin gibi yapılarla da karşılaşmıştık.