Bilgisayarlar Hangi Tuşa Bastığımızı Nasıl Anlıyor? Yanıtı Düşündüğünüzden Daha Karmaşık

Bilgisayarlar, halihazırda hayatımızı sürdürmemizde en temel araçlar haline dönüşmüşken, hayatımızdaki baskınlıkları da günden güne artıyor. Peki, her gün bilgisayarımızda bir tuşa bastığımız bu cihazlar tarafından nasıl anlaşılıyor? Bilgisayarlar, bir tuşa bastığımızı nereden biliyor ve bunu bir harf ya da eylem olarak ekrana yansıtıyor?

17.08.2022 08:00:26 tarihinde yayınlandı.

Bilgisayarlar, halihazırda hayatımızı sürdürmemizde en temel araçlar haline dönüşmüşken, hayatımızdaki baskınlıkları da günden güne artıyor. Peki, her gün bilgisayarımızda bir tuşa bastığımız bu cihazlar tarafından nasıl anlaşılıyor? Bilgisayarlar, bir tuşa bastığımızı nereden biliyor ve bunu bir harf ya da eylem olarak ekrana yansıtıyor?

Bu sorunun cevabı, aslında gün geçtikçe bilgisayar teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte değişiyor. Fakat temel mantık aslında hep aynı kalıyor. Gelin, bir bilgisayarın klavyedeki bir tuşa bastığımızda ne yaptığını adım adım detaylı olarak anlatalım.

Bilgisayar klavyesinde hangi tuşa basmamızla ekranda bunun cevabını görmemiz, sadece bilgisayar ya da klavyede bulunan bir bileşen ile gerçekleşmiyor. Aslında sadece milisaniyelerden bile kısa süren bu süreçte bilgisayarınızın anakartından işlemcisine ve ekran kartına her bir bileşen bir rol oynuyor. İlk tuşa bastığımız andan itibaren gerçekleşen süreçler de şu şekilde oluyor:

Parmağınızla şu anda klavyenizdeki ‘A’ tuşuna bastığınız anda, bu tuşun altında bulunan devrede bir hareketlilik yaşanıyor. Bastığınız tuşun altındaki mekanizma, klavyedeki devrede tam altında bulunan noktada devre kartıyla temas ediyor. Bu temas sonucunda klavye devresinde bir akım oluşuyor. Yani bastığınız tuş, aslında klavye devresinde bir anahtar işlevi görüyor.

Oluşan elektrik akımıyla birlikte klavyelerde ya da bilgisayarlarda yerleşik olarak bulunan ‘klavye kontrolcüsü’ devreye giriyor. Bu kontrolcü, günümüz bilgisayarlarında anakartlarda bulunan özel giriş/çıkış (I/O) parçalarında (özellikle laptoplarda) yerleşik olarak veya doğrudan klavyelerin kendi bünyesinde yer alıyor. Klavyeye basmanızla birlikte oluşan akım, bu kontrolcü tarafından yakalanıyor.

Kontrolcü, yakaladığı akıma göre ‘scan code (tarama kodu)’ oluşturuyor. Klavyenizdeki her bir tuş, kendine has özel bir tarama koduna sahip. Sadece 0 ve 1’lerden oluşan bu kod, USB kablo, laptop ise doğrudan devre ya da Bluetooth ise bilgisayarınıza taktığınız alıcı aracılığıyla elektriksel vuru ya da sinyal olarak gönderiliyor olarak bilgisayarınıza gönderiliyor.

Tarama kodu, bilgisayarımızın işlemcisine ulaşıyor. İşlemci, bu kodu alarak yönettiği işletim sistemi üzerinden yorumluyor. İşletim sistemi, saniyede sayısız kez bir klavyede tuşa basılıp basılmadığını kontrol ediyor. Aslında her seferinde kendi kendine “Tuşa basıldı mı?” diye soruyor. Siz bir tuşa basarak işlemcinize tarama kodu gönderdiğinizde de bu sorunun cevabı ‘Evet!’ oluyor ve sonraki adımlara geçiliyor.

İşletim sistemi, bu tarama kodunu aldıktan sonra bir ‘olay’ başlatıyor. Bu olay içinde sistem, 0 ve 1’lerden oluşan tarama kodunu, her karaktere bir sayı değeri karşılığının atandığı ve günümüzde tüm teknolojik cihazlarda standart olarak kullanılan Unicode koduna veya ASCII’ye dönüştürüyor. Kod, artık 0 ve 1’lerden değil, çok daha zengin bir yapıdan oluşuyor.


Kaynak webtekno.com

 

Instagram Üzerinden Grup Sohbeti Nasıl Kurulur?

Kısa zaman önce en popüler sosyal medya platformları bile mesajlaşma konusunda sınıfta kalacak kadar yetersiz özelliklere sahipti. Son yıllarda gelen yeni güncellemelerle beraber Instagram başta olmak üzere pek çok sosyal medya platformu, ek bir mesajlaşma uygulamasına gerek kalmayacak kadar başarılı mesajlaşma özellikleriyle donatıldı. Bu özelliklerden biri de Instagram grup sohbeti.

Apple, iPhone 15 Proda Ses Tuşlarını Kaldırmaktan Vazgeçti (İstemeye İstemeye)

ABD merkezli teknoloji devi Apple, bir süredir yaklaşmakta olan iPhone 15 ailesi ile gündemde. İddialar kazanı kaynamaya devam ederken, Apple'ın bu seride "yeni" bir teknolojiye geçiş yapacağı söyleniyordu. İddialara göre iPhone 15 Pro, fiziksel olarak butonlar içermeyecekti. Marka bunun yerine iPhone 7 ve 8'in ana ekran tuşunda gördüğümüz dokunma hissi uyandıran 'taptic' teknolojisi kullanacaktı. Bunu söyleyen isimlerden bir tanesi de deneyimli Apple analistlerinden Ming-Chi Kuo'ydu.

Sosyal Medyanın Faydaları da Var: Bilim İnsanları, Nadir Görülen Balinaları Yapılan Paylaşımlardan Tespit Etti

Günümüzde dünyamız artık dijital çağ ya da internet çağı olarak adlandırılıyor. İnsanların çoğu artık sosyal hayatlarını bu sanal dünyada yaşıyor. Sosyal medya platformlarının ve mesajlaşma uygulamalarının artması sonucunda insanlar artık telefonla konuşmak ya da yüz yüze buluşmak yerine mesajlaşmayı, sosyal medya uygulamalarında vakit geçirmeyi tercih ediyor.

Valorant Mobileın İlk Oynanış Videosu Sızdırıldı: Grafikleriyle Bilgisayar Versiyonunu Aratmayacak!

Riot Games’in tarafından geliştirip yayınlanan çok oyunculu FPS Valorant, dünya çapında popülerliğini artırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda uzun süredir beklenen Türk Ajan Fade’in tanıtıldığını sizlerle paylaşmıştık. Ayrıca bu karakterin yaptığı bir el işaretinin kaldırıldığının iddia edilmesi de ülkemizde gündem olmuştu.