Bilim İnsanları, Zamanın Dünya’dan Çok Farklı İlerlediği Bir Gezegen Keşfetti

Gezegenimiz, Güneş etrafındaki dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlar ve biz bu süreyi 1 yıl olarak tanımlarız. Ancak zaman kavramı; gök cisimlerinin hareketlerine, hızlarına ve konumlarına bağlı olarak değişiklikler gösteriyor.

21.02.2022 21:00:28 tarihinde yayınlandı.

Gezegenimiz, Güneş etrafındaki dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlar ve biz bu süreyi 1 yıl olarak tanımlarız. Ancak zaman kavramı; gök cisimlerinin hareketlerine, hızlarına ve konumlarına bağlı olarak değişiklikler gösteriyor.

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi, Gezegen Araştırmaları Enstitüsü’nden gök bilimciler, kendi yıldızı etrafındakini dönüşünü 8 saatte tamamlayan bir gezegen keşfetti. Bilim insanları gezegene "GJ 367 b" adını verdi. 

Bilim Dergisi'nde yayınlanan araştırmaya göre bu gezegen, Dünya’dan epey küçük ve yıldızına o kadar yakın ki, yörüngesi etrafındaki hareketini 8 saatte tamamlıyor. Yani GJ 367 b adlı bu gezegende 1 yıl, sadece 8 saat sürüyor.  Gök bilimciler, GJ 367 b'nin Dünya'nın kütlesinin sadece yarısı kadar ve 5.500 mil çapa sahip Mars'tan biraz daha büyük olduğu belirledi. Bu da şimdiye kadar keşfedilen çoğu öte gezegenden daha küçük olduğunu gösterdi.

Araştırmanın baş yazarı Kristine Lam, "Yarıçapının ve kütlesinin kesin olarak belirlenmesi, GJ 367 b'yi kayalık bir gezegen olarak sınıflandırmamızı sağladı." dedi. Merkür ile benzerliklerinin var olduğunu belirten Lam, yeni gezegenin karasal gezegenler arasına yerleştirilebileceğini ve 'ikinci bir Dünya' arayışı araştırmalarına yardımcı olacağını ifade etti.

İLGİLİ HABER Devasa Bir Kara Delik Keşfedildi: Bu Cisimler Hakkında Bildiklerimizi Değiştirebilir

Ancak her ne kadar Dünya ile benzerlikleri olsa da burada yaşam mümkün değil. Çünkü bu gezegende yüzey sıcaklığı, neredeyse demiri buharlaştırabilecek kadar yüksek. Gezegen’in yıldızı, güneşten daha küçük ve daha soğuk ama aralarındaki mesafe çok kısa olduğu için gezegenin sıcaklığı 2.700 Fahrenhayt'a (1482 Santigrat) kadar ulaşabiliyor. Gezegen üzerinde gözlemlerini sürdüren bilim insanları, gezegenin bu kadar sıcak olmasını; dış manto adı verilen katmanının tamamını kaybetmiş olabileceğiyle açıklıyor.

Gök bilimcilerin GJ 367 b adlı bu gezegeni incelemesi, gezegenlerin ve gezegen sistemlerinin nasıl oluştuğu hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olabilir. Elde edilen bu bilgiler ise alternatif bir yaşam alanı yerine kendi gezegenimizin ve güneş sistemimizin gelişimine katkı sağlayabilir.


Kaynak webtekno.com

 

Gelişen Teknoloji ve Sosyal Medya ile Yalan Söylememiz Arasında Bir Bağlantı Var mı?

Hepimizin zararsız beyaz bir yalanla gitmek istemediği bir buluşmadan sıyrıldığı ya da sosyal medya platformlarında, fiziksel veya kişisel fark etmeksizin olmadığı birisi gibi gözüktüğü zamanlar illa ki olmuştur diye düşünüyorum. Peki, iletişim kurmamız için binbir çeşit yol sunan teknoloji, aynı zamanda yalan söylememizi de kolaylaştıran zemini de hazırlıyor olabilir mi? 

Türkiyenin Uzay Planlarına Dair Yeni Açıklama: Uzaya Gönderilecek Kişinin Seçilmesi İçin Çalışmalar Yakında Başlıyor

Türkiye, son zamanlarda uzay konusundaki planları ve bu hususta attığı adımlarıyla sık sık gündeme geliyor. Geçtiğimiz yıl şubat ayında açıklanan Milli Uzay Programı kapsamında Türkiye’nin uzay hedeflerine dair 10 adım belirlenmiş; bu hedeflerden ilkinin ise Cumhuriyet’in ilanının 100. yılında, yani 2023’te Ay’a sert iniş yapmak olduğu belirtilmişti. 

WhatsApptan Hükümet Sansürlerini Aşmayı Sağlayacak Özellik Geliyor

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp'a iki yeni özellik geleceği ortaya çıktı. Uygulamanın "2.23.13.9" ve "2.23.13.10" kodlu Android beta sürümlerinde ortaya çıkan yeni özelliklerden bir tanesi, dünyanın her yerinde WhatsApp'ın kullanılabilmesini sağlayacak. Bir diğer özellik ise Android kullanıcılarına alıştıklarından farklı bir deneyim sunacak. Gelin WhatsApp'taki yeni özelliklere yakından bakalım.