Bir Yıldız, Patladıktan Birkaç Saat Sonra Gözlemlendi (Hem de Teleskopla Bile Görülemeyecek Uzaklıkta)

Yıldızların ömürlerini tamamladıkları zaman süpernova adı verilen görkemli patlamalarla yok olduklarını biliyoruz. Yine de bu olayı gözlemlemek oldukça zor, uzayın sonsuzluğunda bir yıldızın son anlarını yakalama ihtimali oldukça düşük. 

16.11.2022 09:00:17 tarihinde yayınlandı.

Yıldızların ömürlerini tamamladıkları zaman süpernova adı verilen görkemli patlamalarla yok olduklarını biliyoruz. Yine de bu olayı gözlemlemek oldukça zor, uzayın sonsuzluğunda bir yıldızın son anlarını yakalama ihtimali oldukça düşük. 

Kümelenmiş olan galaksilerin de yardımıyla uluslararası bir ekip, uzayın derinliklerinde gerçekleşen bir süpernovanın yaydığı parlak ışıkları üç defa ölçümleyebilmeyi başardı. Bu gözlemlerden gelen bilgiler, yıldızların sonu ile ilgili teorileri de test etmeye yarayacak.

Yıldızın kendisi gezegenimize oldukça uzakta bulunuyor. Herhangi bir teleskopla görüntüleyemeyeceğimiz mesafede, 11,5 milyar ışık yılı uzaklıktaki bu yıldızın son ışıkları da gezegenimize olan yolculuğunu tamamlarken, yıldızın ışıklarını diğer tüm galaksilerin ışıklarından ayırmak da zorlu bir meydan okuma oldu. 

Yıldızın ışıklarını ayırabildiğinde ise bilim insanları, bu gök cisminin nasıl “yaşadığını ve öldüğünü” ortaya çıkarmayı başardı. Yerçekimindeki dalgalanmalardan dolayı gelen ışıktaki alışılmışın dışında bükülmeler ve kaymalar, süpernovanın varlığını ortaya çıkarmayı başardı. Einstein geçişi adı verilen bu konfigürasyon, yıldızın yaşamı hakkında bilgiler ortaya çıkardı. 

Sekiz gün boyunca incelenen parlamalar ve ışık değişimleri, süpernovanın bir haftada ciddi şekilde soğuduğunu gösterdi. Bu da ileride yıldızların nasıl sğpernovalara dönüştüğünü tam olarak kestirebilmemizi sağlayacak bir gelişme olarak gösteriliyor. 

İLGİLİ HABER Bir Yıldızın Ölüşü, Aynı Anda 3 Farklı Zamanda Gözlemlendi (Bizim de Kafamız Karıştı)

Araştırmacılara göre bu yıldız, patlamadan önce bizim Güneş’imizin 530 katı hacme ulaşmıştı. Yıldızlar, nükleer yakıtları bittiğinde önce oldukça genişler, sonrasında da hızla kendi çekirdeklerine doğru çöker. Bu çöküşün ardından da dev bir nükleer patlama olan süpernova ile ömürlerini tamamlar. Yeni gözlem sayesinde bu süreç çok daha detaylı şekilde incelenebilecek.

Çalışma, Nature dergisinde yayımlandı. 


Kaynak webtekno.com

 

Reddit Hack Skandalında Yeni Gelişme: İşte Hackerların Ele Geçirdikleri Devasa Veri Miktarı ve İstedikleri Fidye

Dünyanın en büyük sosyal ağlarından Reddit, devasa bir veri sızıntısı iddiasıyla karşı karşıya. BlackCat isimli hacker grubu, geçtiğimiz şubat ayında Reddit sistemlerine sızdıklarını ve buradan 80 GB'lik veri çaldıklarını duyurdu. Hacker'lar, Reddit'i fidye ödememesi ve bir süredir platformda protestolara neden olan API fiyat artışlarını kalıcı olarak geri çekmemesi halinde sızdırılan verileri yayınlamakla tehdit ediyor. 

Kendi Metaverseünüzü Facebook Üzerinden Yaratabileceksiniz: Crayta, Facebook Gaminge Eklendi!

Sanal gerçeklik alanında büyük yatırımlar yapılmaya devam ederken Meta, geçen yıl Crayta adlı oyun geliştirme platformunun geliştiricisi Unit 2 Games’in Facebook tarafından satın alındığını duyurmuştu. Meta, bugün yaptığı açıklamada arkadaşlarınızla gerçek zamanlı olarak oyun oluşturmanıza ve oynamanıza olanak tanıyan Crayta’nın Facebook Gaming’in bulut akış hizmetine getirdiğini duyurdu.

Facebooka Yapay Zekâ Destekli Metin Oluşturma Aracı Geliyor: İşte İlk Bilgiler

Meta'nın Facebook için yapay zekâ destekli yeni bir özellik üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Bağımsız geliştirici Alessandro Paluzzi tarafından ortaya çıkarılan özellik, Facebook kullanıcılarının yeni bir "yazma asistanı"na sahip olacağını gözler önüne seriyor. Gelin hep birlikte Facebook kodlarında tespit edilen yeni özelliğe yakından bakalım.