Deepfake ile Oluşturulan Videolar, İlk Kez Bir Ülkede Suç Kabul Edilecek!

Yapay zekâ ile bir kişinin yüzünü bir içeriğe gerçekçi bir şekilde koyabildiğiniz Deepfake teknolojisi, bugüne kadar hiçbir yerde doğrudan suç olarak sayılmamıştı. Fakat Birleşik Krallık, bu konuda ilk olmak üzere bir adım attı.

26.11.2022 18:30:14 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekâ ile bir kişinin yüzünü bir içeriğe gerçekçi bir şekilde koyabildiğiniz Deepfake teknolojisi, bugüne kadar hiçbir yerde doğrudan suç olarak sayılmamıştı. Fakat Birleşik Krallık, bu konuda ilk olmak üzere bir adım attı.

Deepfake videoları, Türkiye dahil pek çok ülkede yasalar kapsamında dolaylı olarak suç sayılsa da Birleşik Krallık, konuyu bir adım öteye taşıdı. Ülkenin Adalet Bakanlığı, özellikle yetişkin içerikli Deepfake videolarının ‘rızasız’ paylaşılmasının önüne geçecek yasa tasarısını duyurdu.

Yeni yasayla birlikte bir kişinin rızası olmadan oluşturulan müstehcen görüntüler ve manipüle edilmiş videolar, ilk kez bir suç sayılacaklar. Bu videoları oluşturan kişiler, hapis cezasıyla karşılaşacaklar.

Aslında bu yeni yasa, Birleşik Krallık’ın aylardır üzerinde çalıştığı ‘Çevrimiçi Güvenlik Yasası’nın bir parçası olacak. Yasa kapsamında Deepfake’in yanı sıra birinin rızası olmadan görüntülerini çekmek veya kaydetmek için gizli kameralar gibi ekipmanların kurulumuna benzer davranışları da cezalandırılacak.

Yeni yasa tasarısının Aralık ayında parlamentoya sunmayı planlanıyor.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda Deepfake’i özel olarak suç ilan eden bir düzenleme henüz yapılmadı. Fakat Deepfake içerikleri, hakaret suçu, özel hayatın gizliliğinin ihlali, müstehcenlik, kişisel verilerin kaydı, iftira, suç uydurma ve şantaj suçu gibi suçlarda dolaylı olarak kişinin cezalandırılmasına yol açabiliyor.

İLGİLİ HABER Margot Robbie, Keanu Reeves Gibi Ünlülerin TikToka Malzeme Olduğu Birbirinden Tuhaf Deepfake Videoları


Kaynak webtekno.com

 

OPPO, Dünyanın İlk Işın İzleme (RTX) Özelliğine Sahip Mobil Uygulamasını Duyurdu

Hayatımıza bundan birkaç yıl önce "ışın izleme" olarak isimlendirilen yeni bir teknoloji girdi. İlk etapta bilgisayar ve oyun konsollarında karşımıza çıkan bu teknoloji, görüntü kalitesini benzersiz bir hale getiriyordu. Hala pek çoğumuzun erişemediği bu teknoloji, bir süredir akıllı telefonlarda da kullanılıyor. Örneğin Samsung'un Galaxy S22 ailesinde kullandığı AMD GPU destekli Exynos 2200 ile MediaTek Dimensity 9000, ışın izleme teknolojisini akıllı telefonlara taşıdı.