Dev Şirketlerin Evlerimize ve Telefonlarımıza Kadar Getirdikleri İnterneti Nereden ve Nasıl Temin Ettiklerini Anlattık!

İnternet, 1980’lerde hükümetler tarafından ve 90’lardan itibaren halk tarafından kullanılmaya başlandı. Bugünlerde ise artık insanların ana gelir kaynağı bile olabilen, hayatımızın vazgeçilmezi olan bir konuma geldi.

30.11.2022 15:15:10 tarihinde yayınlandı.

İnternet, 1980’lerde hükümetler tarafından ve 90’lardan itibaren halk tarafından kullanılmaya başlandı. Bugünlerde ise artık insanların ana gelir kaynağı bile olabilen, hayatımızın vazgeçilmezi olan bir konuma geldi.

Evinizde, iş yerinizde, okulunuzda veya cep telefonunuzda internet servisine sahip olabilmek için bir internet servis sağlayıcısına abone olmanız gerekiyor. E bu internet servis sağlayıcıları, dağıttıkları interneti nereden alıyorlar? Bu soruyu yanıtlayacağız ama önce gelin en temel sorudan başlayalım:

İngilizcede sık sık kısaltmasını duyduğumuz ISP, yani internet servis sağlayıcısı için Türkiye’den örnek vermek gerekirse TurkNet, Türksat KabloNet, Turkcell Superonline, Türk Telekom, Vodafone, Millenicom ve diğerleri diyebiliriz.

Bu firmalar sizlere aylık bir ücret karşılığında internet hizmeti sağlarlar. Ancak tek işlevleri internet hizmeti sağlamak değildir. ISP’ler aynı zamanda e-posta hizmetleri, domain alma, ağ sağlayıcılığı ve tarayıcı paketleri de sunarlar.

İnternetin nasıl çalıştığını anlatmak için Reddit üzerinde görmüş olduğum harika bir tasviri kullanmak istiyorum:

“Bir banliyöde yaşadığınızı ve yan komşunuzun evine daha çabuk gidip gelebilmek için iki evin arasına bir kısa yol inşa ettiğinizi varsayalım. Peki eğer inşa ettiğiniz kısa yoldan bir başkasının evine gitmek isteseydiniz? Ya da alışveriş merkezine, okula? İnşa ettiğiniz bu kısa yolu, şehrin anayollarıyla birbirine bağlamanız gerekir.

Şehrin yollarına kendi yolunuzdan erişebilmek için şehre para ödedikten sonra artık arkadaşınızın evine inşa ettiğiniz kısa yoldan tüm şehre ulaşabilirsiniz.

Ancak o da ne? Şimdi de komşunuzun arkadaşı, şehre ulaşmak için sizin inşa ettiğiniz özel yolu kullanmak istiyor ve bunun için size para ödemeyi teklif ediyor. Siz bunu kabul ettiğiniz takdirde bir internet sağlayıcısı olmuş oluyorsunuz.”

Yani internet, iki konum arasında bilgi akışı sağlamak için kurulan bir teknolojiyken daha sonrasında "durakları çoğaltılıp herkesin erişebileceği hâle getirilmiş bir yollar ağıdır" diyebiliriz.


Kaynak webtekno.com

 

SHIB’in Kurucusu, Projeyi Terk Etti: Peki Shiba Inuya Şimdi Ne Olacak?

Dünyanın en büyük hacimli 16. kripto para birimi olmasıyla birlikte Türkiye'de de çok sayıda büyük yatırımcısı bulunan Shiba Inu (SHIB) cephesinde dikkat çeken bir olay yaşandı. Kripto para biriminin kurucularından bir tanesi olan ve bugüne dek kimliğini gizli tutan namıdiğer Ryoshi, projeden ayrıldı. SHIB'in internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından hiçbir açıklama yapılmadı. Ancak Ryoshi, Medium'da "Ben önemli değilim ve bir gün ansızın haber vermeden gideceğim. Shiba’yı alın ve ileriye taşıyın." ifadelerini kullandığı bir mesaj yayınladı.

Getty Imagesdan DALL-E ve Midjourneye Rakip: Metinden Görüntü Oluşturma Aracı Duyurdu

Dünyanın en popüler stok görsel platformlarından Getty Images, "Generative AI" olarak isimlendirdiği yapay zekâ destekli aracını duyurdu. DALL-E ve Midjourney benzeri bir araç olarak karşımıza çıkan Generative AI, kullanıcıların yazdığı metinlerden görüntü oluşturabilecek. Henüz erken erişim aşamasında olan aracın yakın bir gelecekte tüm kullanıcılara ulaşması bekleniyor.

Exxen Fiyatlarına Zam Geldi (Artık Netflixten Bile Pahalı)

Türk televizyonlarının en başarılı yapımcılarından Acun Ilıcalı tarafından hayata geçirilen çevrimiçi dizi ve film platformu Exxen, bu sabah itibarıyla fiyatlarına zam yaptığını açıkladı. Yalnızca birkaç ay önce fiyatlarını güncelleyen platform, 2023'e de bir güncelleme ile başlamış oldu.