Güneş Sisteminin En Büyük Gezegeni Jüpiter Hakkında 7 Enteresan Bilgi: İçine Tam 1320 Tane Dünya Sığıyor...

Üzerinde bulunan renkli şeritleri ve büyük kırmızı noktasıyla tanınan Jüpiter hakkında yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda da pek çok bilgiye ulaştık. Elde ettiğimiz bilgilerden bazıları, onun ne kadar ilginç bir gezegen olduğunu kanıtlıyor.

14.07.2022 22:45:13 tarihinde yayınlandı.

Üzerinde bulunan renkli şeritleri ve büyük kırmızı noktasıyla tanınan Jüpiter hakkında yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda da pek çok bilgiye ulaştık. Elde ettiğimiz bilgilerden bazıları, onun ne kadar ilginç bir gezegen olduğunu kanıtlıyor.

Gelin şimdi birlikte Jüpiter’in sahip olduğu enteresan özelliklere yakından bakalım ve bu devasa gezegeni yakından tanıyalım.

Jüpiter’in Güneş Sistemi'ndeki en büyük gezegen olduğunu aslında pek çok kez duyduk. Yine de bu ifade, onun büyüklüğünü açıklamak için biraz yetersiz kalıyor. Rakamlarla ifade edersek, Jüpiter Güneş Sistemi’ndeki diğer tüm gezegenlerin toplamından 2.5 kat daha büyük. Kütlesi ise Dünya'nın tam 318 katı kadar. Yani, içerisine tam 1320 tane Dünya sığdırabilecek büyüklükte.

NASA'nın Juno Uzay Aracı ile görüntülediği Kırmızı Leke fotoğrafı .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

İngiliz Bilim İnsanı Robert Hooke, 1664 yılında ilk defa Jüpiter’in kırmızı lekesini görüntüledi. Gökbilimciler, uzun yıllar bu kırmızı lekenin ne olduğuna dair araştırmalar yaptı. Bu lekenin 350 yıldır devam eden bir antisiklonik fırtına (Yüksek atmosferik basınç bölgesi etrafında dönen rüzgarlar) olduğu ise NASA’nın 25 Şubat 1979 tarihinde Voyager 1 Uzay Sondası ile yaptığı çalışmanın ardından anlaşıldı. Bu 'Büyük Kırmızı Leke'nin büyüklüğü, Dünya'dan dört kat fazla...

Eski bir Mezopotamya uygarlığı olan Babiller’in matematik ve geometri alanlarında yaptıkları çalışmalar herkes tarafından biliniyor. Science Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre de, Babillerin bu çalışmaları sayesinde Jüpiter’i gözlemlediği ortaya çıktı.

Berlin Humboldt Üniversitesi'nden Profesör Mathieu Ossendrijver, incelediği Babil tabletlerinde Jüpiter’in gece ne zaman görüleceği, hızı ve uzaklığını hesaplamak için yapılan çalışmalara rastladığını belirtti.

Jüpiter, Güneş Sistemi içerisinde en kısa gün uzunluğuna sahip gezegen. Ayrıca 45.300 km/s dönme hızıyla Güneş Sistemi’ndeki en hızlı dönen gezegen de olan Jüpiter'de bir gün sadece 9 saat 55 dakika sürüyor. Jüpiter'in Güneş etrafında 1 tam tur atması için gereken süre ise 11.8 Dünya yılına eşit.


Kaynak webtekno.com

 

Galaksimizin Merkezindeki En Büyük Gizemlerden Biri Çözüldü!

Uzayın en büyük gizemlerinden birisi olan karanlık madde hakkında çalışmalar hızla devam ederken bugün bilim dünyasından yeni bir haber geldi. Nature Astronomy dergisinde yayımlanan araştırmaya göre bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin içindeki uydu galaksi Sagittarius hakkındaki gizeme bir açıklama buldu.

JAR Dosyası Nedir, JAR Dosyaları Nasıl Açılır?

Dijital dünyanın artık gerçek hayatın ayrılmaz bir parçası olması ile birlikte hayatımıza pek çok yeni terim girdi. Bunlardan bir tanesi de JAR dosyası. Aslında JAR dosyası, pek çok standart kullanıcının kolay kolay karşılaşmayacağı bir dosya türüdür. Çünkü internet dünyasının vazgeçilmezi Java dili ile hazırlanmış dosyaların arşiv dosyası .jar uzantılı JAR dosyalarıdır.

Amazon, Yapay Zekâya Sahip Yeni Paketleme Sistemleriyle Ürün Hasarlarını %24 Azalttı

Dünyanın en büyük perakende satış şirketi olan Amazon, kendisine milyon dolarlar tasarruf ettirecek yapay zekâ destekli yeni bir paketleme sistemi kullanmaya başladı. Bu yeni paketleme sistemi, otomatik olarak belirli ürünlere, ürünlerin lojistik özelliklerine göre özel paketleme teknikleri atayabiliyor. Bu sayede Amazon, ürünlerde taşıma sırasında ortaya çıkan hasarları %24 oranında düşürebilmeyi başarıyor. Amazon'un sistemlerinin kaynağını kullanıcılara açması durumunda paketleme sonucu meydana gelen hasarlardan şikâyetçi olan binlerce perakende şirketinin bu özellikten faydalanabileceği belirtiliyor.