Hayır, Bu Fotoğrafı Ters Tutmuyorsunuz: Ay, Güney Yarım Kürede Neden Farklı Görünür?

Gezegenimizin Kuzey Yarım Küre'sinde yaşadığımız için uzaya hep belli bir açıdan bakıyoruz, bu yüzden de Ay'ın spesifik bir görünümüne aşinayız.

21.02.2022 21:00:33 tarihinde yayınlandı.

Gezegenimizin Kuzey Yarım Küre'sinde yaşadığımız için uzaya hep belli bir açıdan bakıyoruz, bu yüzden de Ay'ın spesifik bir görünümüne aşinayız.

Kuzey Yarım Küre'nin dışına hiç seyahat etmezseniz; yalnızca Avrupa, Kuzey Amerika, Asya ve Kuzey Kutbu'nda bulunursanız Ay'ı hemen hemen her zaman aynı şekliyle görürsünüz. Güney Yarım Küre'ye, yani Güney Amerika, Güney Afrika, Avustralya veya Yeni Zelanda gibi yerlere gittiğinizde ise Ay'ın tepetaklak göründüğünü fark edersiniz. Aynı şekilde, Güney Yarım Küre'de görünen gökyüzüne alıştıysanız Kuzey Yarım Küre'ye geçtiğinizde Ay'ı ters dönmüş bir şekilde görürsünüz.

Ay'a Kuzey Yarım Küre'den bakmanın Güney Yarım Küre'den bakmaktan hiçbir ayrıcalığı bulunmamaktadır. Fakat biz Kuzey'i tarih boyunca "yukarı" yönü olarak tanımladığımız için gök cisimlerini her zaman bizim bakış açımıza göre tasvir ettik. Bu nedenle, Kuzey Yarım Küre'den bakılınca Ay'ı ters dönmüş olarak değil de düz olarak görmek ve çizimlere bu şekilde aktarmak bize normal gelir.

Kuzey Kutbu'nda yaşayan kişi, üst kısmı koyu bölgelerle kaplı, alt kısmı ise açık renkli, parlak olan bir Ay görürdü. Güney Kutbu'nda başı farklı yöne doğru bakan birisi için Ay'daki koyu bölgeler bu kez Ay'ın alt tarafında görünürken, parlak kısım üst tarafta olacak şekilde görünürdü.

Kuzey Kutbu'ndaki kişi, Kuzey Kutbu'ndan ayrılmayıp da Güney Kutbu'ndaki kişinin bakış açısından gökyüzünü görmek isteseydi, tam anlamıyla amuda kalkması gerekirdi. Fakat bu şekilde durarak da Güney Yarım Küre'de duran birisinin gördüğü şeyleri Dünya'nın şişkinliği(eğimi) nedeniyle göremezdi.

Ekvator'un 45 derece kuzeyinde yaşayan(Kuzey Kutbu ile Ekvator'un tam ortasında) ve Ekvator'un 45 derece güneyinde yaşayan (Güney Kutbu ile Ekvator'un tam ortasında) duran iki kişi düşünelim. Yerde, her ikisi de "yukarı" ama birbirine göre 90 derece olacak şekilde bakıyor olsun. İki Ay gözlemcisi yer değiştirebilseydi, Ay'ın yaklaşık 90 derece döndüğünü söylerlerdi. Bu, yukarıdaki Kuzey ve Güney Kutbu örneğinde belirtilen bakış açısının değişme olgusuyla tıpatıp aynıdır.

Bazı kuzey takımyıldızları güneyden gözlemlenemez. Fakat kuzeyde kışın gökyüzünde tespit edilmesi en kolay ve en parlak takım yıldızlarından biri olan Orion iki yarım küreden de görülebilir. Tıpkı Ay’ın görüntüsü gibi Orion Takımyıldızı’nın da arka plan yıldızlara göre yönü ve şekli, Dünya üzerindeki gözlemcinin konumuna bağlı olarak değişecektir.


Kaynak webtekno.com

 

James Webb Uzay Teleskobu, İlk Kez Güneş Sistemimiz Dışındaki Bir Gezegenin Fotoğrafını Çekti

25 Aralık 2021’de uzaya gönderilen. bugüne kadarki en gelişmiş uzay teleskobu James Webb, bugün kendisi için bir ilke daha imza attı. Avrupa Uzay Ajansı, James Webb Uzay Teleskobu ile çekilen ilk öte gezegen, yani Güneş Sistemimiz dışındaki gezegenin fotoğrafını paylaştı. Gezegenin Jüpiter’den 6-8 kat daha büyük kütleli olduğu açıklandı.

Elon Musktan Kafa Karıştıran Paylaşım: Trumpın Sosyal Medya Uygulaması, Twitterdan Fazla İndirildi

Elon Musk, Twitter’ı ‘konuşma özgürlüğü’ vaadiyle 44 milyar dolar karşılığında satın alırken, bu satın alma kamuoyunu ikiye bölmüştü. Öte yandan bu satın alımın ardından ilginç bir gelişme de yaşandı. Donald Trump’ın sosyal medya platformlarından yasaklanması üzerine kurduğu Truth Social uygulaması, Twitter ve TikTok’u geçerek son dönemde en çok indirilen uygulamaya dönüştü.

Sony, Yenilenen PlayStation Plusta Yer Alacak Tüm Ücretsiz Oyunları Açıkladı

Japonya merkezli teknoloji devi Sony, bundan yaklaşık bir ay önce yaptığı bir açıklama ile PlayStation Plus hizmetinin yenileneceğini duyurmuştu. Şirket tarafından yapılan açıklamalar, bu sistemin Microsoft Xbox Game Pass'e rakip olarak hizmet vermeye devam edeceğini gözler önüne sermişti. Bu bağlamda; abonelik satın alan oyuncular aylık ücretsiz oyunlar almaya devam ederken, bazı oyunlarsa tamamen ücretsiz olarak oyunculara ulaşacaktı.