Hızlı Şarj Kullanmak Telefonunuzun Bataryasına Zarar Verir mi?

Teknoloji, biz çok fark edemesek de çok hızlı gelişiyor. Bunun en büyük örneklerinden biri ise cebimizdeki akıllı telefonlar. Her biri güçlü birer bilgisayar olan akıllı telefonlar, bundan 15 yıl öncesine kadar hayal bile edemeyeceğimiz kadar hızlı bir şekilde gelişti. Şu anda izlediğimiz dizilerden paramızın kontrolüne kadar her şeyi telefonlarımızla yapıyoruz. Adeta elimiz ayağımız olan bu cihazlara o kadar bağlandık ki kendi enerjimizden çok bu cihazların şarjını düşünmeye başladık. 

19.04.2022 01:15:13 tarihinde yayınlandı.

Teknoloji, biz çok fark edemesek de çok hızlı gelişiyor. Bunun en büyük örneklerinden biri ise cebimizdeki akıllı telefonlar. Her biri güçlü birer bilgisayar olan akıllı telefonlar, bundan 15 yıl öncesine kadar hayal bile edemeyeceğimiz kadar hızlı bir şekilde gelişti. Şu anda izlediğimiz dizilerden paramızın kontrolüne kadar her şeyi telefonlarımızla yapıyoruz. Adeta elimiz ayağımız olan bu cihazlara o kadar bağlandık ki kendi enerjimizden çok bu cihazların şarjını düşünmeye başladık. 

Bunun farkında olan akıllı telefon üreticileri de pek çok diğer özellikle birlikte akıllı telefon bataryalarını geliştirmeye devam ediyor. Akıllı telefonlarda geliştirilen teknolojilere baktığımızda aralarında en zor gelişen teknolojinin bataryalar olduğunu söyleyebiliriz. İşlemci, RAM gibi donanım birimlerinin aksine çok daha net bir sınıra sahip akıllı telefon bataryaları, bu eksiklerini yazılım ve donanımın enerji tasarrufu yapmasıyla gideriyor. Ancak buna rağmen hala daha şöyle 1 hafta boyunca kullanabileceğiniz şarja sahip akıllı telefonlar üretilemiyor.

Bir süre daha akıllı telefon bataryalarındaki teknolojinin değişmeyeceğini düşünürsek elimizdeki en güçlü şeyin hızlı şarj teknolojisi olduğunu söyleyebiliriz. Hızlı şarj teknolojisine sahip telefonlar dakikalar içerisinde bataryalarının hatırı sayılır bir miktarını doldurabiliyor. Peki, cihazınızı bu kadar hızlı şarj etmenin batarya ömrüne zararları var mı? Pek çok kişinin aklına takılan bu soruya bugün bir açıklık getireceğiz.

Günümüzde ister giriş seviyesi isterse de amiral gemisi cihazı olsun genelde hızlı şarj teknolojisini görüyoruz. Bu teknolojiye sahip telefonların hızlı şarj kullandığı sırada normalden bir tık daha fazla ısındığını da görmüşsünüzdür. Peki hızlı şarj, telefonumuza gerçekten zarar veriyor mu? Bu konuda içinizi rahatlatalım. Tüm devreleri sorunsuz çalışan bir akıllı telefon bataryası, hızlı şarj sırasında zarar görmez.

Akıllı telefonlarımız, adından da anlaşılacağı gibi gerçekten akıllı cihazlar ve şarj edilirken bataryanın zarar görmesini engelleyecek korumalara sahipler. Bu sebeple akıllı telefonunuz veya şarj aletinizin elektrik aksamında bir sorun bulunmuyorsa hızlı şarjın telefonunuza zarar vermesi de pek mümkün değildir. Aslında bu durumu hızlı şarj teknolojisinin nasıl çalıştığına bakarak çok daha net anlayabiliriz. 

Telefonunuz 0'dan 100'e kadar "ne kadar güç varsa bataryaya gönder" düşüncesiyle çalışsaydı bataryanız yüksek stres altına girecek ve ciddi sonuçlar olacaktı. Bu sonuçlar arasında bataryanın patlama ihtimali bile olabilirdi, ancak mühendisler bu teknolojiyi geliştirirken elbette bunun önlemini aldı. Hızlı şarj teknolojisini destekleyen piller iki aşamayla çalışır. İlk aşamada, tamamen veya neredeyse boş olan bir bataryaya gönderilen elektrik miktarıdır. 

Özellikle yüzde 70'in altında olan bataryalara yüksek voltajda elektrik gönderirler. Bu da sadece 10 ila 30 dakika içerisinde yüzde 50 ve daha fazla şarjın doldurulmasını sağlıyor. Bu noktada batarya boş olduğu için pillerin uzun vadede sağlıklı kalmasını sağlarken hızlı şarj etmeyi de mümkün kılıyor. Bazı telefonlarda iki farklı batarya eklenerek akımın iki farklı bataryaya gönderilmesi de hızlı şarj teknolojisinde sık sık kullanılıyor. Örneğin Samsung, 45 watt'lık bir şarj cihazıyla Galaxy Note 10 Plus'ın bataryasını yarım saat içerisinde 0'dan yüzde 70'e çıkarılabileceğini açıklamıştı. 

İkinci aşama ise bataryanın boş kalan yüzde 20 veya yüzde 30'luk bölümünü kapsar. Telefonunuzun bataryası yüzde 70 - 80 aralığına kadar son derece hızlı dolduktan sonra sona kalan kısmı daha yavaş doldurur. Çünkü boş olan batarya yüksek bir gerilim yaşamadan hızlı bir şekilde dolarken içerisinde halihazırda enerji olduğu için kendisine gelen tüm enerjiyi emerken zorluk yaşayacaktır. 


Kaynak webtekno.com

 

Starlink Uydularını Jeomanyetik Fırtına Vurdu: 40a Yakın Uydu Yanarak Yok Olacak

Elon Musk’ın CEO’su olduğu uzay şirketi SpaceX, Starlink projesi kapsamında bugüne kadar 2.000'den fazla uyduyu alçak yörüngeye yerleştirdi. Şirketin toplam hedefi 42 bin uyduya ulaşmak olurken, gök bilimciler de SpaceX ve gelecekte planlanan diğer projelere karşı harekete geçmeye devam ediyor. Bugünse gök bilimcilere daha fazla güç verecek, SpaceX’i ise üzecek bir gelişme yaşandı.

iPhone Kullanıcılarının Karşısına Çıkan ‘Bu Aksesuar Desteklenmiyor Olabilir’ Sorunu Nasıl Çözülür?

Döviz kurunun görece sakin olduğu bir ana denk getirip mobil cihazınız için kulaklık, şarj aleti ve benzeri bir aksesuar aldınız diyelim. iOS işletim sistemine sahip iPhone akıllı telefonunuza ya da iPad tabletinize bağladığınız zaman ‘Bu Aksesuar Desteklenmiyor Olabilir’ uyarısı mı çıktı? Endişe etmeyin, ‘Bu Aksesuar Desteklenmiyor Olabilir’ sorunu yaygın olmasa da görülen bir durum.

Bildirimi Çıkıp Çıkıp Sinirleri Bozan ‘Windows Lisansınızın Süresi Yakında Dolacak’ Uyarısı Nasıl Çözülür?

Windows 11 versiyonu çıkmış olsa da pek çok kullanıcı hala uzun yıllardır severek kullandığımız Windows 10 versiyonu kullanmaya devam ediyor. Bunun en büyük nedeni, satın alınan pek çok bilgisayarın Windows 10 yüklü olarak gelmesidir. Ancak bilgisayarınızda bir donanım değişikliği yaptığınızda ya da işletim sistemini kendiniz yüklediğinizde ‘Windows Lisansınızın Süresi Yakında Dolacak’ uyarısı alabilirsiniz.