Intel, Beyin Tümörünün Tespit Edilmesi İçin Yapay Zekâ Geliştiriyor

Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi konumunda bulunan Intel ile Pensilvanya Üniversitesi (UPenn) Perelman Tıp Okulu, beyin tümörünü tespit edebilen bir yapay zekâ modeli geliştirmek için iş birliğine gitti.

23.02.2022 02:00:27 tarihinde yayınlandı.

Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi konumunda bulunan Intel ile Pensilvanya Üniversitesi (UPenn) Perelman Tıp Okulu, beyin tümörünü tespit edebilen bir yapay zekâ modeli geliştirmek için iş birliğine gitti.

Intel Labs Baş Mühendisi Jason Martin, yaptığı açıklamada “Yapay zekâ, beyin tümörünün erken tespiti için oldukça umut verici olduğunu gösterdi ancak tam potansiyeline ulaşması için tek bir tıp merkezinin sahip olduğundan çok daha fazla veri gerekecek” ifadelerini kullandı.

Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından desteklenen programı; ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, İsviçre ve Hindistan’daki 29 sağlık kuruluşu ve araştırma enstitüsüyle iş birliği yapacak.

Perelman Tıp Okulu’ndan Dr. Spyridon Bakas, bu sene içerisinde beyin tümörünün tespit edilmesi için algoritma geliştirmeye başlayacak olan Tıp Merkezleri Federasyonu'nun; medikal araştırmacıların, büyük miktarlardaki bu veriye erişmesine izin vereceğini söyledi. Intel, UPenn ve diğer 29 enstitü, 'birleşmiş öğrenme' sayesinde programda kullanılacak hasta verilerinin gizli kalmasını sağlayacak.

Bu modelde tıp merkezleri, kendi verilerini kullanarak yapay zekâ modelini eğitecek. Daha sonra modeller, ortak bir model oluşturacak olan merkez sunucuyla paylaşılacak. İşlenmemiş veriler tıp merkezlerinde kalacak ve bu sayede hem hastaların veri gizliliği korunacak hem de büyük veri transferi ihtiyacından kaçınılmış olacak.

İLGİLİ HABER Dünyanın İlk Yapay Zeka Üniversitesinin Açılışı, Koronavirüs Nedeniyle Ertelendi

Intel ve UPenn tarafından gerçekleştirilen çalışmalara göre birleşmiş öğrenme; geleneksel ve gizliliğin ön planda olmadığı metotlara göre %99 daha etkili. Intel, yaptığı açıklamada bu ortaklığın şu an beyin tümörü üzerine odaklanacağını ancak farklı hastalıkları tespit etmede nasıl kullanılabileceğine dair çeşitli çalışmalar olduğunu söyledi.


Kaynak webtekno.com

 

Samsung Galaxy Watch 4 Hakkında Yeni Detaylar Ortaya Çıktı

Geçtiğimiz günlerde Samsung, Google'ın I/O etkinliğinde kullanıcılarıyla umut verici haberler paylaşmıştı. Güney Koreli teknoloji devi, Google ile yaptığı iş birliğiyle birlikte, Tizen ve Wear OS'i birleştirip ortaya çok daha gelişmiş bir işletim sistemi koymayı amaçlıyor. Etkinlikte de bahsedilmiş olan işletim sisteminin adıysa Wear. Samsung'un, bu haberin konusu olan Galaxy Watch 4 üzerinde ve ilerleyen zamanlarda ortaya koyacağı diğer akıllı saatlerde de bu işletim sistemini kullanmaya devam edeceğini etkinlikte öğrenmiştik. 

Gizlilik Odaklı Tarayıcı Braveden Google’ı Bile Kıskandıracak Özellik

İnternet sitelerinin kullanıcıları takip etmesini engelleyen özelliklerle donatılmış olan gizlilik odaklı internet tarayıcı Brave, tüm internet kullanıcılarının ilgisini çekecek bir işe imza attı. Geliştirici ekip, açık kaynak kodlu tarayıcıya Summarizer (Özetleyici) olarak isimlendirdiği yeni bir özellik ekledi. Bu yeni özellik, son dönemlerde en çok konuşulan yapay zeka araçlarından ChatGPT'ye benzerlik gösteriyor ve arama sonuçları sayfasında kullanıcı deneyimini iyileştiren küçük özetler sunuyor.

Apple, SE Ailesinin 3. Neslini Tanıtmaya Hazırlanıyor: İşte 2022 Yılında Çıkması Beklenen Tüm Akıllı Telefonlar

2021 yılı akıllı telefon pazarı için oldukça dolu geçti desek yanlış olmaz. Zira bu yıl; Apple’ın en ileri seviye hizmetlerini ve özelliklerini sunan iPhone 13 ailesi, OnePlus’ın 9 serisi ve Huawei’nin P50 ailesi gibi birçok model bu yıl karşımıza çıktı. Bunun yanında şirketlerin katlanabilir akıllı telefon modellerine de geçiş yaptığına şahit olduk.