James Webb Uzay Teleskobu, "Araba Tekeri Galaksisi"nin Fotoğrafını Paylaştı

1941 yılında İsviçreli astronom Fritz Zwicky, 150 bin ışık yılı çapında bir galaksiyi keşfetti. Bu normalden daha kaotik yapıyı açıklanması gereken gizemlerden biri olarak gören Zwicky, galaksiye Araba Tekeri Galaksisi (The Cartwheel Galaxy) adını verdi. 

4.08.2022 13:00:27 tarihinde yayınlandı.

1941 yılında İsviçreli astronom Fritz Zwicky, 150 bin ışık yılı çapında bir galaksiyi keşfetti. Bu normalden daha kaotik yapıyı açıklanması gereken gizemlerden biri olarak gören Zwicky, galaksiye Araba Tekeri Galaksisi (The Cartwheel Galaxy) adını verdi. 

Cartwheel Galaksisi, gezegenimizden yaklaşık olarak 500 milyon ışık yılı mesafede bulunuyor. Bu ilginç gök cisminin ismi ise iki spiral galaksinin çarpışmasından doğan ve bir at arabasının tekerleğini andıran şeklinden geliyor. Aslında sistemin parçası olan bir de küçük bir galaksi var ancak o galaksi bu görsellerde yer almıyor. 

Görselin tam haline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İki buçuk tane dev galaksi çarpıştığında uzaya bol miktarda materyal salınıyor, ayrıca ortaya çıkan galaksi de yapısal anlamda radikal değişikliklerden geçiyor. Şimdiye kadar gözlem gücümüz daha kısıtlı olduğu için bu galaksi hakkında çok fazla bilgi edinemiyorduk.

Bildiklerimiz merkezde küçük ve tek renk gözüken bir spiral galaksi ve onun etrafında da rengarenk dallardan görülen ikinci bir katman olduğuydu. Bu yüzden galaksi bir halka galaksi olarak tanımlanıyordu. 

Görselin tam haline buraya tıklayarak ulaşablirsiniz.

Aynı galaksinin iki farklı fotoğrafı paylaşıldı. Bu durumun nedeni ise görsellerin iki farklı enstürmanla çekilmiş olması. NIRCam'dan gelen görüntü ağırlıkla mavi, turuncu ve sarı renklerden oluşurken, MIRI adlı kızılötesi spektrumda çalışan görüntüleme aracı ise kırmızı ağırlıklı bir görsel oluşturdu. 

.content-slider{ overflow: hidden; width: calc(100% + 60px); margin-top: 16px; padding-bottom: 57.8%; padding-top: 1.38889rem; position: relative; } .content-slider .img { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; background-size: cover; } .content-slider .foreground-img { width: 50%; } .content-slider .slider { position: absolute; -webkit-appearance: none; appearance: none; width: 100%; height: 100%; background: transparent; outline: none; margin: 0; transition: all 0.2s; display: flex; justify-content: center; align-items: center; top: 0px; left: 0px; } .content-slider .slider::-webkit-slider-thumb { -webkit-appearance: none; appearance: none; width: 20px; padding-bottom: 60%; padding-top: 1.38889rem; background: transparent; cursor: pointer; outline: none; box-shadow: none; border:none; } .content-slider .slider::-moz-range-thumb { width: 20px; padding-bottom: 60%; padding-top: 1.38889rem; background: white; cursor: pointer; outline: none; box-shadow: none; border:none; } .content-slider .slider-button { pointer-events: none; position: absolute; width: 30px; height: 30px; border-radius: 50%; background-color: white; left: calc(50% - 15px); top: calc(50% - 15px); display: flex; justify-content: center; align-items: center; } .content-slider .slider-button:after { content: ""; padding: 3px; display: inline-block; border: solid #5d5d5d; border-width: 0 2px 2px 0; transform: rotate(-45deg); } .content-slider .slider-button:before { content: ""; padding: 3px; display: inline-block; border: solid #5d5d5d; border-width: 0 2px 2px 0; transform: rotate(135deg); } .content-slider .slider-line { pointer-events: none; position: absolute; width: 6px; height: 100%; background-color: white; left: calc(50% - 3px); top: 0; display: flex; justify-content: center; align-items: center; } @media (max-width: 767px){ .content-slider { width: 100%; margin: 0; padding-top: 0; } }

Yukarıdaki görüntünün sol tarafında yer alan kısım Hubble UzayTeleskobu'yla, sağ tarafında yer alan kısım ise James Webb Uzay Teleskobu'yla çekilmiştir.

James Webb Uzay Teleskobu'ndan gelen görüntüler, gök cisminin henüz geçiş evresinde olduğunu gösteriyor. Bilim insanlarına göre başta birbirinden ayrı sarmal galaksilerin birleşimiyle oluşan yapının şu anki durumu, bize Araba Tekeri Galaksisi'nin geçmişi ve geleceği hakkında da bilgiler veriyor. 


Kaynak webtekno.com

 

iPhone Safari Çerez Kullanımı Aktif Etme ve Engelleme Nasıl Yapılır?

Safari, ilk kez 2003 yılında Apple tarafından macOS işletim sistemine sahip Macbook bilgisayarlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş bir internet tarayıcısıdır. iPhone ve iPad cihazların üretilmesi ile birlikte Safari bir mobil internet tarayıcısı olarak da akıllı telefon ve tabletlerimizdeki yerini aldı. Pek çok farklı özelliğe sahip olsa da Safari çerez kullanımı konusunda pek çok kullanıcının aklında soru işaretleri var.

Xiaomi’nin Merakla Beklenen MIUI 13.5 Güncellemesini Alacak Cihazların Listesi Ortaya Çıktı

Mobil sektörde kısa sürede büyüyen ve global pazarda da iyi satış performansı gösteren Xiaomi, başarısını uygun fiyatlı telefonlarına borçlu. Ancak Çinli şirketin akıllı telefonlarında kullandığı özel arayüzü de kullanıcı kitlesini tutan en önemli etkenlerden biri. Zira MIUI arayüzü, hem görsel açıdan hem de akıcılık konusunda son yıllarda iyi bir yol kat etti ve bunu sürdürmeye devam ediyor.