Kimin Geldiğini Görmek İçin Cama Çıkmayı Gerektirmeyen Intercom Sistemi Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?

‘Kim o?’, ‘Benim’ ve kapı açılır. İşte artık bu klasikleşmiş sahneyi her gün defalarca yaşadığımız sistemin adı interkomdur. Eskiden daha küçük binalarda yaşadığımız dönemde camdan bina girişine bakar ve kimin geldiğini görürdük. Bugün yaşadığımız onlarca katlı binalarda ise kimin geldiğini öğrenmenin en etkili yolu sesli ya da görüntülü aktarım yapan bir interkom kullanmaktır.

22.02.2022 22:00:21 tarihinde yayınlandı.

‘Kim o?’, ‘Benim’ ve kapı açılır. İşte artık bu klasikleşmiş sahneyi her gün defalarca yaşadığımız sistemin adı interkomdur. Eskiden daha küçük binalarda yaşadığımız dönemde camdan bina girişine bakar ve kimin geldiğini görürdük. Bugün yaşadığımız onlarca katlı binalarda ise kimin geldiğini öğrenmenin en etkili yolu sesli ya da görüntülü aktarım yapan bir interkom kullanmaktır.

İnterkom sistemi uzun zamandır oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Eski filmlerde çay söylemek için bir kutuya konuşan insanlar görmüşsünüzdür, işte o da bir interkomdur. Çünkü bu sistemin temel amacı belirli bir alanda çift taraflı olarak ses ve görüntü aktarımı yapmaktır. Gelin interkom nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır biraz daha yakından inceleyelim ve yaygın olarak kullanılan türlerini görelim.

En basit tanımıyla interkom; belirli bir alan içinde çift taraflı ses ve / veya görüntü aktarımı yapan bir iletişim sistemidir. Genel olarak bina girişleri ile apartman daireleri arasında güvenlik amacıyla kullanılır. Devamlı ama kısa süreli iletişim kurulan sabit alanlarda bir nevi telsiz olarak da kullanılabilir.

İnterkom, uzun zamandır aramızda olan bir teknoloji. Basit kullanımı ve uygun fiyatlı olması nedeniyle pek çok alanda karşımıza çıkıyor. Temel interkom sistemleri kabloludur ve yalnızca ses aktarımı yaparlar. Günümüzde ise artık görüntü aktaran, kablosuz çalışan ve hatta farklı güvenlik sistemleri ve güvenlik kameralarıyla entegre çalışan sistemler vardır.

İnterkom kısa süreli iletişim sağlar. Yani uzun uzadıya konuşmak isterseniz interkom ile pek de sağlıklı iletişim kuramazsınız. Çünkü genel olarak bu sistem yüksek kaliteli ses vermeyi değil, yalnızca sesi ya da görüntüyü olabildiğinde net aktarmayı hedefler. Bu açıdan bakarsak interkomlar için sabit telsizler demek de mümkün.

İnterkom kullanılarak; binaya biri geldiği zaman bir apartman dairesine haber verebilir, apartman görevlisi ile iletişime geçilebilir, güvenlik görevlileri ile iletişime geçilebilir, iş yerlerinde ya da büyük iş merkezlerinde görevlilerle iletişime geçilebilir. Bu tür örnekleri çoğaltmak mümkün. 

İnterkom bu kadar basit bir sisteme sahip olmasına rağmen nasıl bu kadar kullanışlı şaşırmamak elde değil. Çocuklar için yapılan popüler bilim programlarında gördüğümüz iki pet bardak ve bir ipten oluşan ilkel telefon sistemini hatırlarsınız; işte interkomun çalışma prensibi de tam olarak budur.

Her interkom cihazında bir mikrofon ve hoparlör olur. İki cihaz arasındaki kablo sesi alır ve diğerine aktarır. Basit bir işlemci olduğu için yalnızca bir kişi konuşabilir. Yani biri tuşa basar, konuşur, ses karşıya aktarılır ve ancak öyle diğer kişi konuşmaya başlar. Bu açıdan da tıpkı telsiz gibi çalıştığını söylemek mümkün.

Elbette, görüntü aktaran ve kablosuz çalışan ya da diğer güvenlik sistemleriyle entegre olarak çalışan interkom sistemleri biraz daha karmaşık olabilir. Ancak temel olarak sistem aynıdır. Üstelik eski tip ses aktaran kablolu sistem her zaman interkom için en güvenilir sistem olarak kabul edilir.


Kaynak webtekno.com

 

Kara Deliklerin ve Karanlık Maddenin Gizemine Işık Tutacak Araştırma: Kara Delikler, Dünya ve Ay İle Çarpışmış Olabilir

Çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan; kütlesi büyük bir kozmik cisim olan, uzayda belirli nicelikteki maddenin bir noktaya toplanması ile oluşan kara delikler, insanlar için filmlere de konu olduğu şekilde hep bir gizem olarak varlığını sürdürüyor.

Tarihin İlk Kara Delik Fotoğrafı, Yapay Zeka ile Yeniden Oluşturuldu

Nisan 2019’da insanlığın uzay araştırmalarında dev bir başarıya imza atılmıştı. Olay Ufku Teleskobu, tarihte ilk kez bir kara deliği görüntülemeyi başarmıştı. 53 milyon yılı ışığımızdaki kara deliğin fotoğrafı, şimdiyse yapay zekânın elinden geçti.

Windows 11’le Birlikte Denetim Masası Tarih Oluyor: Bir Sayfa Daha Denetim Masası’ndan Kaldırıldı

Microsoft’un Windows işletim sisteminde yıllardır bizimle olan, bilgisayarımızda birçok temel ayarı yapabildiğimiz Denetim Masası, artık yavaş yavaş emekliliğe ayrılmaya başladı. Şirket, Windows 11 ile birlikte ses ayarı gibi bazı ayarları daha modern Ayarlar sayfasına taşırken, Denetim Masası’ndaki diğer ayarların da göçünü gerçekleştirmeye devam ediyor.