Microsoft, Daha Akıllı Yapay Zeka Uygulamaları İçin Devasa Bir Süper Bilgisayar Duyurdu

Dünyanın dört bir tarafındaki üniversiteler ve şirketler, büyük ölçekli çalışmaları için süper bilgisayarları kullanıyorlar. Hatta şu anda devam eden koronavirüs çalışmalarının bir kısmında da süper bilgisayarlar önemli görevlerde bulunuyor. 

22.02.2022 20:00:37 tarihinde yayınlandı.

Dünyanın dört bir tarafındaki üniversiteler ve şirketler, büyük ölçekli çalışmaları için süper bilgisayarları kullanıyorlar. Hatta şu anda devam eden koronavirüs çalışmalarının bir kısmında da süper bilgisayarlar önemli görevlerde bulunuyor. 

Varolan süper bilgisayarlara bir yenisini de teknoloji devi Microsoft ekledi. Microsoft’un dün başlayan geliştirici konferansı Build 2020’de duyurulan süper bilgisayar, 285 işlemci çekirdeğinin yanında 10.000 grafik yongası bulunduruyor.

Dünyadaki en güçlü bilgisayar sistemleri olan süper bilgisayarlar devasa büyüklükte verilerin hesaplanmasında kullanılıyorlar. Süper bilgisayarlar bugüne kadar nükleer silahların patlamalarını simüle etmekten, dünyadaki iklimin gelecekte nasıl olacağını hesaplamaya kadar birçok çalışmada görev aldı.

Microsoft, geliştirdiği süper bilgisayarına alışılmış alanların dışında bir alanda görev yaptırmak istiyor. Şirket, süper bilgisayarın yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesinde kullanılmasını hedefliyor. 

Süper bilgisayarları, sıradan bilgisayarlardan temel olarak ayıran şey muazzam miktardaki bellek ve işlemci hızlarıdır. Süper bilgisayarların muazzam bileşimi, sıradan bilgisayarların çok uzun sürede yaptığı karmaşık işlemleri çok daha kısa sürede yapmasını sağlıyor. Microsoft ve OpenAI da bu nedenle süper bilgisayarın yapay zekaya yeni bir gelişmişlik düzeyi katacağını düşünüyor. 

Geliştirilen süper bilgisayarla ilgili Microsoft’tan yapılan açıklamada, milyarca sayfa herkese açık metnin yapay zeka tarafından incelenip öğrenilmesinin inanılmaz bir gelişim sağlayacağı belirtildi.  Microsoft, bu çalışma sayesinde yapay zekanın model, dil, dil bilgisi, bilgi, kavram ve bağlamın nüanslarını derinden öğreneceğini, bu sayede de uzun bir konuşmayı özetlemek, canlı oyun sohbetlerindeki içeriği denetlemek, binlerce yasal dosya arasında ilgili bölümü bulmak ve hatta GitHub’dan tarama yaparak kod oluşturma işlemlerini yapabileceğini söyledi.

İLGİLİ HABER Microsoft, Azure Quantumu Sınırlı Önizlemeye Açtığını Duyurdu

Microsoft ve OpenAI’nın süper bilgisayar ve yapay zeka konusunda ortaklığı uzun bir süre daha devam edeceğe benziyor. Microsoft, 2019 yılında OpenAI ile 1 milyar dolarlık yatırımın da dahil olduğu çok yıllık bir ortaklık kurduğunu açıklamıştı. 

Süper bilgisayarlar Top500 projesindeki araştırmacılar tarafından yılda iki kez hızlarına göre sıralanıyorlar. Sıralamayı yapmak için Linpack ismi verilen bir hesaplamanın bilgisayar tarafından ne kadar sürede yapıldığına bakılıyor. Microsoft, süper bilgisayarın Top500 sıralamasında ilk 5’te yer alacağını iddia etmekle beraber herhangi bir performans puanı veya sistem tasarımının detayı paylaşmadı.


Kaynak webtekno.com

 

Twitterdaki Sahte Hesapların Oranı Açıklandı: Her 5 Hesaptan 1i Sahte

Nisan ayının sonunda Twitter’ı satın almak üzere 44 milyar dolarlık bir anlaşmaya varan Elon Musk, geçtiğimiz günlerde ise sürpriz bir haber paylaşmıştı. Twitter hesabından paylaşım yapan Musk, Twitter’ın sahte/spam/bot hesapların %5’inden daha azını oluşturduğu açıklamasına güvenmediğini göstermişti.

Birkaç Adımda Swarm Hesap Silme Nasıl Yapılır?

Sık gittiğiniz bir mekanın mayoru olmak, bir zamanlar fazlasıyla gurur vericiydi. Hatta sırf sizi geçip, o mekanın mayoru olmak isteyenlerle rekabete bile giriyordunuz. Swarm, yıllardır kullanılan ve bir dönemler ciddi popülerliğe sahip uygulamalardan bir tanesiydi. Eski popülerliğine sahip olmasa bile, günümüzde kullanılmaya devam edilen Swarm, gittiğiniz mekanlarda yer bildirimi yaparak diğer kullanıcılar ile etkileşime girmenizi sağlıyor. Eğer artık bir Swarm kullanıcısı olmak ve hesabınızın olmasını istemiyorsanız, sizler için Swarm hesap silme nasıl yapılır rehberini hazırladık.

ChatGPT ile Soru Önergesi Oluşturuldu: Gelecek Hafta TBMMye Sunulacak!

Midjourney, ChatGPT ve daha pek çok araç ile birlikte yapay zekânın günlük hayatımızdaki yeri ve etkisi gün geçtikçe artıyor. Birkaç yıl önceye kadar fotoğrafların renklerini iyileştirmek, metinlerdeki yazım hatalarını tespit etmek gibi görece basit işlerde yardımımıza koşan yapay zekâ araçları, artık avukatlara, doktorlara bile danışmanlık verir hale geldi. Dahası görünen o ki artık meclise de dahil olacak…