Sanal Gerçeklik Oyunuyla Yapay Zeka, İnsan Beyniyle Birleşti: Kendinize Olan Güveninizi Yeniden Sorgulayabilirsiniz!

Gün geçtikçe gelişen yapay zeka neredeyse her alanda kullanılmaya başlandı. Sağlık alanından ulaşıma, eğitimden günlük yaşama kadar akla gelebilecek her alanda kullanılan yapay zekayı şimdi de ulaşım alanında kullanan bir araştırma ekibi, insan beyin aktivitesine dayalı bir zeka modeli geliştirerek ilginç bir çalışmaya imza attı.  

6.08.2022 14:45:12 tarihinde yayınlandı.

Gün geçtikçe gelişen yapay zeka neredeyse her alanda kullanılmaya başlandı. Sağlık alanından ulaşıma, eğitimden günlük yaşama kadar akla gelebilecek her alanda kullanılan yapay zekayı şimdi de ulaşım alanında kullanan bir araştırma ekibi, insan beyin aktivitesine dayalı bir zeka modeli geliştirerek ilginç bir çalışmaya imza attı.  

Kyoto Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir labirent içinde kaybolan deneklerin beyin aktivitelerinden konumlarını ve çevrede görebileceklerini tahmin etme yeteneklerini ve tahminlerine olan güvenlerini ölçebilmek için sanal gerçeklik dünyasında bir çalışma yaptılar. Varsayımsal bir senaryoda, denek, tahminini gözlemlediği sahneyle karşılaştırarak bir labirentte geziniyor ve bu sayede önceki gördüğü sahneyi onaylıyor ya da güncellenmesini sağlıyor.

Yaşadığınız şehrin bir afet tarafından yok edildiğini hayal edin. Yaşadığınız yer dev bir moloz labirentine dönüşebilir değil mi? Bu felaketten sonra geriye çok az yer işareti kalan bir alanda evinizi nasıl bulabilirdiniz? Bir araştırma ekibi gerçekleşebilecek bu durumu bir sanal gerçeklik labirent oyununa taşıyarak deneklerin böyle bir durumda neler yapabileceğini gösteren bir çalışma yürüttü.

Bir sanal gerçeklik labirent oyununa giren deneklerin beyin aktivitesi, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme ve fMRI yöntemleri kullanılarak ölçüldü. Varacakları yer hakkında hiçbir bilgisi olmayan denekler, labirentteki konumlarını ve doğru yolu seçmek için hem tahminlerini kullandılar hem de haritanın hafızasından yararlandılar.

Çalışmanın baş yazarı Risa Katayama, insan beyin aktivitesine dayanan bir yapay zeka modeliyle birlikte gerçekleştirilen bu oyunda yapılan sahne tahmininin kod çözme doğruluğunun, deneğin tahmin etme yeteneğine ve tahminine olan güvenine bağlı olduğunu belirtti.

İLGİLİ HABER Yapay Zekalar İçin İnsansı Gözler Geliştirildi: Peki Bizim Gibi Görebilecekler mi?

Elde edilen sonuçlara göre, tahmine olan güven yüksek olduğunda, deneklerin sahneyi net bir şekilde hayal edebildiği ve hızlı bir şekilde tahmin edebildiği ortaya çıktı. Bu çalışmanın, büyüyen metaverse alanında yapılan çalışmaları da etkilemesi bekleniyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Yılın Oyunu Olmaya Aday Hogwarts Legacy, Çıktıktan 2 Hafta Sonra Torrente Düştü

Yılın en çok beklenen oyunlarından olan Hogwarts Legacy, 10 Şubat 2023’te piyasaya sürüldü. Popüler fantastik seri Harry Potter’ın evreninde geçen yapım, oyunseverlerin evreni detaylı bir şekilde deneyimlemesine ve hep hayal ettikleri Hogwarts Cadıcılık ve Büyücülük Okulu’nda öğrenci olmasına imkan tanıyordu.

Spotify’ın Platin Üyelik Planı Ortaya Çıktı: Daha Fazla Ne Sunuyor?

Spotify’ın Bireysel, Öğrenci ve Aile olmak üzere üç farklı Premium planı bulunmakta. Bireysel plan, 20 TL fiyat etiketine sahip ve sadece bir cihazda Spotify’ın tüm Premium özelliklerine erişmenizi sağlıyor. Öğrenci planı ise bunun yarı fiyatına aynı özellikleri sunuyor. Aile planında ise birden fazla cihazda Premium özelliklerine erişilebiliyor.

Instagram, Bugüne Kadarki En Kısıtlayıcı Filtresini Yayınladı: Genç Kullanıcılar, Neredeyse Hiç Hassas İçerik Görmeyecek

18 yaş altı kullanıcıların deneyimini olabildiğince güvenli hale getirmek isteyen Instagram, daha önce test ettiği yaş doğrulama seçeneklerini paylaşmıştı. Şirket, bugünse özellikle daha küçük yaştaki kullanıcılar için gösterilecek içerikleri filtreleyecek özelliğini duyurdu. Bu özellik, Instagram’ın bugüne kadarki en sınırlayıcı filtresi oldu.