Sosyal Medyada Bu ‘İnsanları’ Görürseniz İki Kez Düşünmeniz Gerek: Peki Neden?

Gerçek kişilere, yapay zeka destekli görsel işleme yoluyla hiç söylemedikleri şeyleri söyletmenin mümkün olduğu bir çağdayız. Ancak dikkatli bakınca bu tip videoların gerçek olmadığını anlayabiliyoruz. Nitekim fotoğraflar, hele ki gerçekte hiç var olmamış insanlara ait fotoğrafların yarattığı tehlike büyüyor.

28.03.2022 17:00:26 tarihinde yayınlandı.

Gerçek kişilere, yapay zeka destekli görsel işleme yoluyla hiç söylemedikleri şeyleri söyletmenin mümkün olduğu bir çağdayız. Ancak dikkatli bakınca bu tip videoların gerçek olmadığını anlayabiliyoruz. Nitekim fotoğraflar, hele ki gerçekte hiç var olmamış insanlara ait fotoğrafların yarattığı tehlike büyüyor.

Daha önce size Nvida’nın geliştirdiği ThisPersonDoesNotExist.com projesinden bahsetmiştik. Her tıkladığınızda size aslında hiç var olmayan bir insanın fotoğrafını gösteren bu internet sitesi, aslında görsel işlem yapay zekalarını eğitmek için kullanılıyor.  Peki bu sahte fotoğrafların kullanıldığı LinkedIn profillerinin tanesi ayda 300 dolar desek? Gelin anlatalım…

Ancak kendisi gerçek değil. Profilde çalıştığı söylenen şirket RingCentral’ın resmi kayıtlarında “Keenan Ramsey” adında hiçbir çalışan yok. Mezun olduğu yazan New York Üniversitesi’nin kayıtlarında bu isimde bir öğrenci ya da mezun yok…

Bir analiz programı kullanan araştırmacılar, bu sayede ilgili profilleri tespit ederek hepsinin aslında “pazarlama” aracı olarak kullanıldığını ortaya koydular. LinkedIn’de tespit edilen bu profiller, seçilen gönderileri beğeniyor, paylaşımlarda bulunuyor ve istenen şirketin ya da kişinin etkileşimini artırıyor (Bu profilleri Twitter'daki botlarla karıştırmayın).

Araştırmayı haberleştiren NPR editörü Shannan Bond, sahte insan Keenan Ramsey’in sözde çalıştığı şirkete de ulaşmış. Bond’a göre şirket uzaktan çalışma modeline sahip ve dışarıdan pazarlama personelleriyle çalışıyor, ancak bu tip durumlara şirket politikası gereği izin vermiyorlar. 

Yukarıdaki şirket, hazırladığı aşırı gerçekçi ama sahte profille LinkedIn kullanıcıları için oldukça önemli olan detayları paket haline getirmiş. Eğer günde 200 kişiyi eklemek istiyorsanız aylık 700 dolar ücret vermeniz gerekiyor… Yayın politikamız gereği bu tip aracı şirketlerin bilgilerini paylaşmıyoruz.

Bot hesapların sahte oldukları hemen anlaşılırken bu hesapların sahte olduğunu anlamak, isimleri sadece beğeniler listesinde gören sıradan kullanıcılar için oldukça zor. Ayrıca LinkedIn’in “profile bakanları gösterme” özelliği, çoğu kullanıcının gelen bağlantı isteğini gönderen profile bakmadan kabul etmesine neden oluyor. Hal böyle olunca o sahte fotoğraflı sahte profiller, sahte olduğu anlaşılmayacak şekilde küçük bir ikon halinde görülüyor.

Elbette sahte profillerin hangi şirket tarafından üretildiği %100 tespit edilemiyor. LinkedIn bu profilleri tespit ettikçe kapatıyor. Yine de başta iş amaçlı olmak üzere tüm mecralarda bu tip durumlarla karşılaşmamak için bilinçli olmakta yarar var.


Kaynak webtekno.com

 

İstanbulda Turist Kılığına Giren İki YouTuber, Taksici Tarafından Dolandırıldı

Özellikle de İstanbul'da hiçbir şekilde çözüm üretilemeyen bir sarı taksi sorunu yaşandığı herkes tarafından biliniyor. Sarı taksi bulmanın zaten çok zor olduğu kentte bir yere dolandırılmadan gitmek de pek mümkün değil. Mesleğine ihanet eden bazı şoförlerin yolcular arasında ayrım  ve özellikle de turistler üzerinden fırsatçılık yapması, vatandaşı çileden çıkarmış durumda.

Epic Games, Toplam Kullanıcı Sayısını Açıkladı: Steam İçin Tehlike Çanları Çalıyor mu?

Fortnite ile yıldızı parlayan, birkaç yıldır sürdürdüğü ücretsiz oyun kampanyası ile de oyuncuların gönüllerinde taht kurmaya başlayan Epic Games, kullanıcı sayısını açıkladı. Şirket tarafından yapılan açıklamalarda, platformda kayıtlı en az 500 milyon kullanıcı olduğu ifade edildi. Ancak şirket, bu kullanıcı sayısının detaylarına ilişkin bir şey söylemedi.

Direksiyon Seti ile Keyfini İki Katına Çıkarabileceğiniz 10 Otomobil Oyunu Tavsiyesi

Oyuncular olarak, teknolojinin sürekli olarak gelişimine şahitlik ediyoruz. Doğal olarak, teknolojinin gelişimini izledikçe, hedeflediğimiz oyun deneyiminin de daha gerçekçi bir hâle gelmesini talep edebiliyoruz. Otomobil oyunlarının da her anlamda gelişmesi ile birlikte, direksiyon setiyle çok gerçekçi bir deneyim yakalamamız mümkün olabiliyor.

Reddit Placedeki Her Bir Pikselin Hikayesini Öğrenebileceğiniz İnternet Sitesi

Dünyanın en büyük sosyal platformlarından Reddit, ilk olarak Nisan 2017’de yaptığı ‘Place’ etkinliğini geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza getirdi. Etkinlik, tüm Reddit gruplarının akınına uğrarken her bir grubun üyesi, 5 dakikada bir milyonlarca piksellik alana tek bir piksel koyma hakkıyla grubunu temsil eden bir eser ortaya koymaya çalıştı.