Sosyal Medyadaki Trolleri Tespit Edecek Projeye TÜBİTAKtan Destek

Sosyal medya, günümüzde bize ne kadar fayda sunsa da aynı zamanda bazı tehlikelere de ev sahipliği yapıyor. Bu tehlikelerden biriyse yanlış bilgilerin yayılmasında aktif rol oynayan, ‘troller’ olarak isimlendirilen kişiler bulunuyor. Bugünse TED Üniversitesi ve TÜBİTAK’tan bu konuyla mücadele için önemli bir haber geldi.

21.02.2022 07:15:23 tarihinde yayınlandı.

Sosyal medya, günümüzde bize ne kadar fayda sunsa da aynı zamanda bazı tehlikelere de ev sahipliği yapıyor. Bu tehlikelerden biriyse yanlış bilgilerin yayılmasında aktif rol oynayan, ‘troller’ olarak isimlendirilen kişiler bulunuyor. Bugünse TED Üniversitesi ve TÜBİTAK’tan bu konuyla mücadele için önemli bir haber geldi.

TED Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Aykut Yıldız liderliğinde yürütülen ‘Sosyal Medyadaki Fikir Dinamiğinin Diferansiyel Oyun Olarak Modellenmesi ve Ağdaki Trollerin Otomatik Tespiti’ projesine TÜBİTAK’tan destek geldi. Proje, TÜBİTAK 1001 programı kapsamında 36 ay desteklenmeye hak kazandı.

Paylaşılan detaylara göre proje, sosyal ağlardaki ‘trolleri’ otomatik olarak tespit edebilecek. Dr. Aykut Yıldız, yaptığı açıklamada proje kapsamında sosyal medyadaki trollerin fikir eğrilerindeki değişimlerden yola çıktıkları bir tespit metodu geliştirdiklerini açıkladı. Yıldız, bu sayede sosyal ağları trollerden arındırarak bilgi kirliliğinin önüne geçileceğini belirtti.

İLGİLİ HABER Kriz Döneminde Hatırlamakta Yarar Var: Türkiyedeki Twitter Trendlerinin Yarısı Sahte! İşte Kanıtı

‘Sosyal medyadaki fikirlerin sayılara izdüşümünü yaparak matematiksel analizinin yapılacağı’ projede fikir eğrileri, statik oyun olarak modellenecek. Projenin sosyal ağlardaki önemli bir probleme çözüm getirmesi nedeniyle derin bir etki yaratacağının düşünüldüğü belirtilirken, yaklaşımın ‘daha temiz bir sosyal medya’ hedefine ulaşılması yolunda bir mihenk taşı olacağı ifade edildi. Dr. Aykut Yıldız, metodolojiye ait makale çıktılarının bilimsel yollarla paylaşılacağını açıkladı. 


Kaynak webtekno.com

 

Word’e Yapay Zekâ Desteği Geldi: Bir Geliştirici Microsoft’tan Önce Davrandı

Geçtiğimiz haftalarda Open AI ile milyonlarca dolarlık uzun süreli bir ortaklık kuran Microsoft, bulut hizmetlerine ve Office programlarına yapay zekâ desteği getireceğini açıklamıştı. Özellikle Office uygulamalarına gelecek yapay zekâ desteği, kolayca slayt hazırlama ve hızlıca makale yazma gibi pek çok görevi erken test aşamalarında bile başarıyla tamamlamıştı.

Dünyayı Birbirine Katan İsrailli Casus Yazılım Pegasus’un Tamamen Devre Dışı Bırakılacağı İddia Edildi

İlk kez 2016 yılında tespit edilen ve İsrail merkezli NSO Group tarafından geliştirilen ‘Pegasus’ casus yazılımı, ortaya çıkarılan belgelere göre gazeteciler, devlet yetkilileri, iş insanları ve aktivistler gibi pek çok önemli insanın hedef alınmasını kolaylaştırmıştı. Pegasus, bugüne kadarki en büyük siber tehlike olarak nitelendiriliyordu.

Bir Yapay Zeka, Napolyon’un Gerçek Yüzünü Oluşturdu

Fransa’nın en ünlü imparatoru olan Napolyon Bonapart’ın yüzü, bir yapay zeka yardımıyla gerçeğe yakın bir portreye dönüştürüldü. Yaşadığı dönemde Jacques Louis-David, Horace Vernet ve Vasiliy Vereşagin gibi ressamlar tarafından resmi çizilen Napolyon’un, Hollandalı fotoğrafçı Bas Uterwijk sayesinde fotoğrafa yakın bir portresi oluşturuldu.