TikTokun Canlı Yayında Dilendirilen Suriyeli Çocuklardan Elde Ettiği Korkunç Gelir Ortaya Çıktı

Günümüzün en popüler sosyal medya platformu olan TikTok, geçtiğimiz gün BBC tarafından yapılan bir araştırmayla gündeme geldi. Son zamanlarda platformda artan dilencilik yayınlarına odaklanan BBC, TikTok’un bu yayınlardan müthiş miktarlarda para kazandığını ve yayınların nasıl gerçekleştiğini ortaya koydu.

14.10.2022 23:15:14 tarihinde yayınlandı.

Günümüzün en popüler sosyal medya platformu olan TikTok, geçtiğimiz gün BBC tarafından yapılan bir araştırmayla gündeme geldi. Son zamanlarda platformda artan dilencilik yayınlarına odaklanan BBC, TikTok’un bu yayınlardan müthiş miktarlarda para kazandığını ve yayınların nasıl gerçekleştiğini ortaya koydu.

TikTok’ta başlayan söz konusu dilencilik yayınları, özellikle Suriyeli ebeveyn ve çocuklarla yapılıyordu. BBC’nin araştırmasına göre aileler, dilencilik yayınlarında bir saatte 1.000 dolar gibi inanılmaz miktarlarda bağış toplayabiliyordu. Fakat işin ilginç yanı ailelerin topladığı paranın ne kadarının cebe girdiğiydi.

BBC, TikTok’tan dijital hediye yoluyla yapılan bağışların kaçta kaçının ailelerin cebine girdiğini cevaplamak üzere bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırma kapsamında Suriye’den bir BBC muhabiri yayın açtı ve İngiltere’deki diğer BBC çalışanları, bu muhabire 106 dolar değerinde TikTok hediyesi gönderdi.

Fakat canlı yayın sona erdiğinde test hesabındaki bakiyenin 33 dolar olarak gösterildiği görüldü. Yani TikTok, dijital hediye yoluyla yapılan bağışların %69’una el koymuştu. Üstelik kalan 33 doların %10’u da Suriye’de döviz çevirme işleminde komisyon olarak alındı. Yani 106 dolarlık hediyenin cebe giren miktarı sadece 19 dolar idi.

TikTok’un bağışların %69’una el koyması halihazırda çarpıcıyken, bu canlı yayınların ortaya çıkışı da bir o kadar çarpıcı idi. BBC’ye göre dilencik yayınlarının pek çoğu aslında bir ‘aracı’ tarafından yönetiliyordu. Bu aracı, birkaç aileyi TikTok’ta yayın açması için işe alıyor, aileler TikTok’ta saatlerce canlı yayında dileniyordu.

Bu aracı isimlerden birisi olan Hamid ise BBC’ye ilginç açıklamalarda bulundu. 12 aileyle canlı yayın açan Hamid, Çin merkezli ve TikTok ile doğrudan çalışan bazı “canlı yayın ajanslarının” kendilerini desteklediğini belirtti. Hamid’e göre bu ajanslar, kapatılan hesapların açılmasını sağlıyor, yeni canlı yayın hesaplarının açılmasında da aracı oluyor ve uygulamayla sorun yaşandığında devreye giriyordu.

Söz konusu canlı yayın ajansları aslında dünya çapında varlığını sürdürüyor. Bu ajanslardan birine ulaşan BBC, TikTok’un ajanslara canlı yayınların süresi ve verilen hediyelerin miktarına göre para ödediğini öğrendi. Bu da dilencilik yayınlarının neden saatler boyunca sürdüğünü açıklıyordu.

Dilencilik yayınları, aslında TikTok’un politikalarına da aykırı yayınlar idi. TikTok kurallarına göre canlı yayın açmak için 1.000 takipçiye ulaşmanız ve bu yayınlarda doğrudan hediye talep etmemeniz gerekiyor. En önemlisi, küçük yaştaki bireylerin tehlikeye atılmaması, istismar edilmemesi ve zarara uğramaması şart koşuluyor.

Fakat dilencilik yayınlarının pek çoğunda doğrudan çocuklar yer alıyor ve bu çocuklar hediye için dileniyor. BBC, tespit ettiği 30 hesabı uygulama içindeki raporlama sisteminden bildirdiğinde hiçbir sonuç alamadı. Fakat kuruluş doğrudan TikTok ile konu hakkında iletişime geçmek isteyince farklı bir yol izlendi: TikTok, bildirilen tüm hesapları banladı.


Kaynak webtekno.com

 

Yabancı Dizilerde Yer Alan Altyazıların Dosya Biçimi Olan SRT Dosyası Nedir, Nasıl Oluşturulur ve Açılır?

Bugünlerde pek çoğumuz yabancı dizi ve filmleri dijital yayın platformlarından ya da farklı internet siteleri üzerinden izliyoruz. Bu tür videoların altyazıları gömülüdür. Ancak başka bir kaynak üzerinden yabancı dilde bir video indirdiğiniz zaman harici bir altyazı dosyasına ihtiyacınız vardır. Bu altyazı dosyaları çoğu zaman .srt uzantılı SRT formatında kullanıcılara sunulurlar.

Varı Yoğu Oyuna Harcamışız: Geçtiğimiz Yıl Oyun Endüstrisinde Yaşanan Devasa Büyüme Oranı Açıklandı

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisinin ve artan donanım fiyatlarının, bilgisayar oyun donanım ve aksesuar endüstrisi üzerindeki etkisini ortaya koyan yeni bir rapor yayımlandı. Yeni rapora göre COVID-19 salgını sebebiyle günlerce ve hatta haftalarca evinden çıkamayan ve oynamak, çalışmak ve sosyalleşmek adına alternatif yöntemlere yönelmek zorunda kalan insanlar, çareyi kendilerini bilgisayar oyunlarına kaptırmakta buldu. 

GTA 6 Sızıntıları, Hayranları Çıldırttı: Günlerce Kafa Patlatıp Yeni Vice City Haritasını Çıkardılar

Video oyun dünyası, geçtiğimiz günlerde yaşanan GTA 6 sızıntısıyla büyük bir heyecana kapıldı. Öyle ki yıllardır beklenen oyun artık gerçekten de geliyordu ve hatta oyuncular, bu oyunla ilgili ilk görüntüleri de elde etmişlerdi. Ancak bu heyecan kısa sürdü. Sızdırılan verilerin doğru olduğunu açıklayan Rockstar Games, internete düşen her bir görüntü için telif savaşı başlattı ve bu savaşta başarılı oldu. 

Valve Duyurdu: Counter-Strike 2 Resmen Geliyor!

Geçtiğimiz günlerde, Counter Strike serisinin hayranlarının kalbini sıkıştıran bir gelişme yaşanmıştı. Oyun devi Valve’ın CS2 ismini tescillediği görülmüştü. Bugün ise beklenen gerçekleşti.

Fenerbahçe, Elon Musk’ın Uçurduğu Kripto Para ile Anlaştı

Kripto para birimleri dünya çapında hızla yayılmaya devam ediyor. Birçok spor kulübü de hızla yükselen bu trende uyum sağlamaya çalışıyor ve kripto paraları içeren sponsorluk anlaşmalarına imza atıyor. Şimdi de Türkiye’nin en büyük spor kulüplerinden biri olan Fenerbahçe, yaptığı yeni bir sponsorluk anlaşmasını resmen duyurdu.