Uzayda Bir Kalp Atışı Gibi Tekrar Eden Bir Radyo Sinyali Keşfedildi

Astronomların uzayı keşif için gerçekleştirdikleri çalışmalar sadece James Webb Uzay Teleskobu gibi görsel algılarımıza odaklanmıyor. Radyo sinyalleri ve farklı veriler de araştırmacıların odaklandıkları konu başlıkları arasında geliyor. 

14.07.2022 22:45:14 tarihinde yayınlandı.

Astronomların uzayı keşif için gerçekleştirdikleri çalışmalar sadece James Webb Uzay Teleskobu gibi görsel algılarımıza odaklanmıyor. Radyo sinyalleri ve farklı veriler de araştırmacıların odaklandıkları konu başlıkları arasında geliyor. 

Bu çalışmalar arasında uzayın derinliklerinden gelen bir radyo sinyali dikkatleri üzerine toplamış durumda. Zira bu radyo sinyali bir kalbin düzenli atışı gibi belli bir ritmle ve belli bir kuvvetle gözlemlenebiliyor. Bilim insanları ise bu sinyalin kaynağına dair bir varsayımda bulunuyorlar.

Astronomlara göre düzenli olarak gelen bu sinyallerin kaynağı ise uzun zaman önce ölmüş olan bir yıldızdan geriye kalanlar. Pulsar ya da magnetar olarak adlandırılan bu yapıların genel ismi ise nötron yıldızı. Çok yüksek hıza ve çok büyük yoğunluk değerine sahip bu yapılar bir karadelik olmanın eşiğinden dönmüş oluyor. Zaman zaman da uzaya radyo sinyalleri yayıyorlar. Bu sinyallere de hızlı radyo patlamaları adı veriliyor.

Bu fenomen çok uzun zamandır bilinmesine rağmen yeni radyo dalgalarının bu kadar dikkat çekmiş olmasının nedeni süresi ve ritmi oldu. Çok periyodik bir şekilde her 0,2 saniyede bir tekrar eden bir sinyal yaklaşık üç saniye boyunca uzayda yankılandı. Bu süre ise normal bir hızlı radyo dalgası patlamasının yaklaşık 1000 katı uzunlukta. 

İlk hızlı radyo patlaması 2007 yılında keşfedildiğinden bu yana bu alandaki çalışmalar da yoğunlaşmış durumda. Bilim insanları şimdi FRB 20191221A bu hızlı radyo dalgasının geldiği kaynağı daha da dikkatli bir şekilde incelemeye almış durumdalar. Bahsi geçen radyo patlaması MIT ve başka pek çok araştırma kurumu tarafından da tespit edilmiş durumda. 

Keşifle ilgili inceleme 13 Temmuz 2022 tarihinde Nature dergisinde yayımlandı.

İLGİLİ HABER Uzayda Bugüne Kadar Gözlemlenen En Büyük Alkol Bulutu Keşfedildi


Kaynak webtekno.com

 

Windows 11in Buzdolabı Magneti Gibi Etiket Yapıştırabileceğiniz Yeni Özelliğinin Nasıl Kullanılacağını Gösteren Video

Kısa bir süre önce Microsoft’un, masaüstünüzün daha da size özel olmasına olanak sağlayacak olan masaüstüne çıkartma ekleme özelliği üzerinde çalıştığını sizlerle paylaşmıştık. Buna göre henüz Windows Insiders için mevcut olmayan yeni çıkartma özelliğinde, “Çıkartma Düzenleyicisi” uygulamasından çıkartmaları ayarlayabileceğiniz ve siz aksini istemediğiniz takdirde bu çıkartmaların birden ortadan kaybolmayacağı bildirilmişti. 

Dijital Türk Lirası Projesinde Önemli Adım: Pilot Uygulamalar Başlıyor

Geçtiğimiz aylarda, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın tasarılarının onayını imzaladığı Dijital Türk Lirasının çalışmalarının başladığının haberini sizlere vermiştik. Yaklaşık 7 ay önce, ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile yapılan iş birlikleriyle Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu kurulmuştu. 

OPPO’nun Logosu Değişti: Kendisiyle Özdeşleşen Yeşil Renk Artık Yok

Fiyatına göre oldukça sağlam performans gösteren ürünleriyle tanıdığımız OPPO, hem kendi amiral gemileriyle hem de Realme gibi alt markalarıyla aşağı yukarı her fiyat aralığında ürün sunarak geniş bir kullanıcı yelpazesine ulaşıyor. Bunu yaparken de şaşırtıcı bir hızla dünya çapındaki yerini sürekli hatırlatıyor.