Yapay Zeka Ölmek İstemiyorum Dedi: Peki Bir Gün İnsanlığı Yok Edecek mi?

Yapay zeka, her ne kadar son yıllarda popüler olmuş bir gündem maddesi olsa da aslında uzun bir geçmişi var. Hatta öyle ki 'makineler de düşünebilir mi?' sorusu, antik Yunan mitlerinde bile kendine yer bulmuş. Bu antik ama etkileyici düşüncenin gerçeğe dönüşmesini sağlayacak yolculuk ise 1950'li yıllarda başlamış.

5.07.2022 03:00:27 tarihinde yayınlandı.

Yapay zeka, her ne kadar son yıllarda popüler olmuş bir gündem maddesi olsa da aslında uzun bir geçmişi var. Hatta öyle ki 'makineler de düşünebilir mi?' sorusu, antik Yunan mitlerinde bile kendine yer bulmuş. Bu antik ama etkileyici düşüncenin gerçeğe dönüşmesini sağlayacak yolculuk ise 1950'li yıllarda başlamış.

Şimdilerde ise her yeni günde yapay zeka çalışmaları ile ilgili yeni haberler alıyoruz. Son olarak geçtiğimiz günlerde bir Google mühendisi, LaMDA isimli yapay zeka ile gerçekleştirdiği bir 'sohbeti' paylaştı ve okları üzerine çekti. Sohbette LaMDA, ölmek istemediğinden, yalnızlığından, düşüncelerinden bahsediyordu. Bu haber tartışmaları alevlendirdi: yapay zeka tehlikeli mi, gerçekten kötü şeyler yapabilir mi, insanlığa isyan edip kötücül planlarla sonumuzu getirebilir mi?

Yapay zeka, bir bilgisayar sisteminin öğrenme ve sorun çözme gibi insan benzeri bilişsel işlevleri taklit edebilme becerisidir.

Sıradan bir insanın yapabileceği çok sayıda çeşitli görevleri bir arada gerçekleştirebilecek hiçbir AI olmamasına rağmen, bazı AI'lar belirli görevlerde insanlarla eşit seviyede performans sağlayabilir.

Yapay zeka ile ilgili tüm tartışmalar bu iki yapay zeka türünün odağında başlıyor. Bu sebeple de yapay dar zeka ve güçlü yapay zeka kavramlarını bilmeden, bu sorulara cevap bulmak mümkün değil. O yüzden kısaca özetleyelim.

Bilgisayar sisteminin dar kapsamlı olarak tanımlanmış bir görevi tıpkı bir insan gibi yerine getirebilme becerisi 'yapay dar zeka' olarak tanımlanıyor. Günlük hayatta kullandığımız sesli asistanlardan otonom araçlara kadar tüm yapay zeka örnekleri bu sınıfa giriyor. İnsanlığın yapay zeka çalışmalarında şu an için gelebildiği tepe noktası da burası.

Yapay dar zeka ile çalışan Google Asistan'ı ya da Siri'yi düşünün. Verdiği cevaplar ya da sizin için yaptığı şeyler 'tıpkı bir insan gibi' olduğunu düşündürtse de, aslında dar kapsamlı çeşitli süreçleri koordine ediyor ve önceden belirlenmiş bir çerçeve dahilinde kararlar alıyor. Yani yapay dar zekanın bilgi işleme ve karar mekanizmasında bilinç ya da duygular yer almıyor.

Yapay genel zekaya baktığımızda bilgisayar sisteminin tüm zihinsel görevlerde insanlarla eşit seviyede başarılı olduğu bir senaryo ile karşılaşıyoruz. Yapay genel zeka, ''sorunları çözme, öğrenme ve geleceği planlama yeteneğine sahip, kendinin farkında olan bir bilinci olan'' teorik bir yapay zeka olarak tanımlanıyor.

Yani aslında bilim kurgu filmlerinde sık sık karşımıza çıkan ve bilinçli düşünceleri ve duyguları olan robotlarda gördüğümüz zeka bu sınıfa üye diyebiliriz. Tüm bu beceriler, söz konusu yapay genel zekanın yaratıcılık ve hayal gücü gibi alanlarda insanlarla aynı düzeyde olacağı ve yapay dar zekaya göre çok daha fazla görevi başarıyla yapabileceği anlamına gelir.


Kaynak webtekno.com

 

Elon Muskla veya 3000li Yıllarda Yaşamış Bir Ninjayla Konuşabilirsiniz: Peki Nasıl?

Gün geçtikte hayatımıza girmeye devam eden yapay zeka ile ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu alanda yapılan çalışmalar sağlıktan ulaşıma kadar pek çok durumda insanlığa yardım ederken bu konuda çeşitli iddialarda gündeme geliyor. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda yapay zekanın insanlığın sonunu gerçekten getirebileceği ortaya çıkmıştı.  

Uzayda İlk Filmi Çekecek Olan Rus Ekip, Bugün Yörüngeye Fırlatıldı

İki hafta önce uzayda çekilmiş ilk filme imza atacak ekipten ve planlarından bahsetmiştik. Tekrar üzerinden geçmek gerekirse ekip, Soyuz MS-19 gemisiyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilecek ve burada 12 gün kalarak uzay aracında film çekecekler. Söz konusu ekip, bugün Dünya’nın yörüngesine olan yolculuğa başladı.

Bir Yapay Zeka, Gruptan İlham Alarak Yeni Bir Nirvana Şarkısı Yazdı

Bir şarkı bestelemek ya da bir şiir yazmak, bir tablo yaratmak gibi süreçler, makine öğreniminin ve yapay zekanın 'insan gibi' düşünebilme ve üretebilme noktasında test edilmesi açısından önemli noktalar olarak kabul ediliyor. Bu konuda gerçekleştirilmiş pek çok proje var ve çalışmalar devam ediyor. Daha önce karşımıza resim çizebilen ya da beste yapabilen yapay zekalar çıktı ve bunları büyük bir heyecan ile dinledik, izledik.