Yapay Zekâ ile Ses Klonlama Yeni Güvenlik Tehditleri Oluşturabilir

Siber suçluların yeni dolandırıcılık yöntemi, yapay zekâyla klonlanan sesleri kullanarak yapılan sahtekârlıklar. Uzmanlar, ses klonlamayla birlikte insanları seslerinin de artık güvende olmadığını belirtiyorlar.

23.02.2022 15:15:11 tarihinde yayınlandı.

Siber suçluların yeni dolandırıcılık yöntemi, yapay zekâyla klonlanan sesleri kullanarak yapılan sahtekârlıklar. Uzmanlar, ses klonlamayla birlikte insanları seslerinin de artık güvende olmadığını belirtiyorlar.

Siber güvenlik şirketi Pindrop'tan Vijay Balasubramaniyan'ın RSA Konferansı'nda sunduğu örnekler, dolandırıcılığın boyutlarını gösteriyor. Balasubramaniyan'ın aktardığına göre, eğer bir CEO ya da şirket yöneticisiyseniz ve YouTube'da size ait çok sayıda içerik varsa, siber dünya dolandırıcıları yapay zekâ temelli bir yazılım kullanarak sizin sesinizi yeniden üretebilir ve bu da sizi tehlikeye atabilir.

Eğer hile iyi kurgulanmışsa, saldırganlar bir şirketteki üst düzey bir yetkili gibi görünerek sahte e-postalar gönderebiliyor. Üstelik, CEO'sunun sesini telefonda duyan daha alt kademe bir çalışanın kandırılması daha kolay oluyor ve telefonun arkasındaki sesin verdiği talimatları yerine getirilirse dolandırıcılara yüksek miktarlarda para sızdırılabiliyor.

Uygun ve gerçekçi bir ses klonu yaratmak için beş dakikalık bir kayıt yeterli oluyor ancak eğer beş saat ya da daha fazla süreden oluşan bir kayıt varsa, bu yazılım insanları hayal bile edemeyecekleri şekilde yanıltabilir. Her şeye rağmen, bu derin sahtekârlık tehdidi, telefonla yapılan ve kimlik hırsızlığını devreye sokan sahtekârlıklara göre henüz küçük.

Balasubramaniyan, aynı konferansta kendi şirketinin ünlü isimlerin seslerini birleştirdiği bir örneği gösterdi. Eğlence boyutunu biraz daha artırmak için, yazılıma ABD Başkanı Donald Trump'ın sesi de taklit ettirildi. Trump'ın daha önceki kayıtlarını kullanan şirketin, ABD Başkanı'nın sesinin klonunu yaratması bir dakikadan az sürdü. Donald Trump örneği, ses sahtekârlığının kamuoyunu yanıltmak için de kullanılabileceğini göstermiş oldu. 

İşin iyi tarafındaysa, bilgisayar mühendislerinin sahte sesleri ayırt etmek için çözümler geliştirmeye başlamış olması yer alıyor. Pindrop, sahte ses kayıtlarıyla gerçek insan sesini ayırt edebilen yapay zekâ temelli bir algoritma yaratmayı başardı. Bu yazılım, önce gerçek insanların kelimeleri nasıl telaffuz ettiğini kontrol ediyor ve daha sonra da kaydedilmiş sesi insan konuşma yapılarıyla eşleştiriyor.

İLGİLİ HABER 109 Yıllık Kısa Film, Yapay Zeka ile 4K Çözünürlüğe Kavuştu (Video)

Yine de, bu yükselen sahte ses üretim tehdidi, bazı kullanıcıları yakın gelecekte kendi kayıtlarını çevrimiçi ortamlara yüklemekten alıkoymaya başlayabilir.


Kaynak webtekno.com

 

ABDden "Yapay Zekâ Yasası" İçin Gizli Toplantı: Elon Musk ve Mark Zuckerberg de Katıldı!

ABD hükümeti bir süredir yapay zekâ teknolojileriyle ilgili gelişmelere odaklanmış durumda. Hükümet yetkilileri, yapay zekânın gelişmesine karşı değiller ancak bunun kontrollü bir şekilde yapılması, sıradan bireylerin risklere karşı korunması gerektiğini savunuyorlar. Aslında teknoloji devleri de benzer bir görüş içerisinde. Hatta geçtiğimiz haftalarda ABD hükümeti ile Google, Microsoft ve OpenAI gibi şirket CEO'larının bir araya geldiklerini ve mutabakata vardıklarını aktarmıştık.

Uygun Fiyatlı AirPods Lite ve Daha da Pahalı AirPods Max 2 Hakkında İlk Bilgiler Ortaya Çıktı

Deneyimli Apple analisti Ming-Chi Kuo, şirketin geleceğe yönelik planları ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. Paylaşılan bilgilere göre Apple, kulak üstü kulaklığı AirPods Max ile mevcut modellerden daha uygun fiyatlı bir AirPods üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Kuo'ya göre Apple, yeni ürünlerini 2024'ün sonu veya 2025'in ilk yarısında piyasaya sürecek.