Yapay Zekânın Mucidi John McCarthy’nin İnanılmaz Hayatı

Yapay zekâ, kimilerine göre büyük bir lütuf kimilerine göre ise büyük bir tehlike. Kitaplardan filmlere, yani kurguya, günümüzde ise yavaş yavaş gerçeğe dönüşen yapay zekâ, en kaba ve kısa tanımıyla "insan zekâsıyla yapılabilecek şeyleri bilgisayarlara yaptırma" teknolojilerine verilen isim. Ancak bu ismi ilk kim kullandı da öylesine geçerli oldu ki bugünü, hatta geleceği şekillendiriyor.

21.02.2022 18:15:17 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekâ, kimilerine göre büyük bir lütuf kimilerine göre ise büyük bir tehlike. Kitaplardan filmlere, yani kurguya, günümüzde ise yavaş yavaş gerçeğe dönüşen yapay zekâ, en kaba ve kısa tanımıyla "insan zekâsıyla yapılabilecek şeyleri bilgisayarlara yaptırma" teknolojilerine verilen isim. Ancak bu ismi ilk kim kullandı da öylesine geçerli oldu ki bugünü, hatta geleceği şekillendiriyor.

Bu yazımızda yapay zekâ kavramının mucidi olan John McCarthy’nin hayatını her yönüyle ele aldık. Başarı dolu yaşamı boyunca hep iyi ve yararlı şeylere imza atan McCarthy, yapay zekânın mucidi olmasının yanı sıra Lisp dili olarak bilinen programlama dilinin de mucidi olduğunu söyleyebiliriz.

John McCarthy, 4 Eylül 1927 senesinde İrlanda göçmeni olan bir ailenin çocuğu olarak ABD, Boston eyaletinde dünyaya geldi. Ekonomik kriz nedeniyle birçok kez taşınmak zorunda kalan, ekonomik durumu pek de iyi olmayan bir ailenin çocuğuydu. Babası Kaliforniya'da organizatör olarak iş bulduktan sonra John, henüz iki yaşındayken California’ya taşındılar.

Sahip olduğu çeşitli sağlık sorunları sebebiyle okula geç gitse de üstün zekâsı sayesinde liseden 2 sene erken mezun oldu. Eğitim hayatındaki planlarını daha önceden belirleyen McCarthy, kendi kendine üniversite kitaplarından ileri matematik dersi çalışarak kendini geliştirdi ve 1944 senesinde kabul edildiği Caltech’te ilk iki yıl ileri matematik derslerinden muaf tutuldu.

Matematik dersi başta olmak üzere okuldaki derslerinde gösterdiği başarıyı ne yazık ki beden eğitimi dersinde gösteremedi. Beden eğitimi derslerine devam etmediği için üniversiteden uzaklaştırılınca asker olup orduda bir süre görev yaptı.

John McCarthy, II. Dünya Savaşı’nda orduda görev yaparken sahip olduğu matematik bilgisiyle Almanların şifrelerini çözmeyi amaçlıyordu. Bilgisayarlar için özel programlar yazılması mümkün olursa, bilgisayarların tıpkı insan gibi düşünmeyi öğrenebileceğini düşünüyordu. Orduda bir süre görev yaptıktan sonra Caltech’e tekrar kabul edildi ve 1948 senesinde matematik bölümünden mezun oldu.

Caltech’te katıldığı "Davranışta Serebral Mekanizmalar" konulu bir sempozyumda beyinlerin ve bilgisayarların karşılaştırılması, John McCarthy’e yapay zekâ fikri için ilham verdi. İnsan gibi düşünebilen makineler geliştirme arayışına girişen McCarthy, böylece söylemiş olduğu “İnsanlar bürokrasiyle uğraşmak yerine makinelerle uğraşmayı tercih ediyor.” sözünü de kanıtlamış oldu.

McCarthy, başarıyla mezun olduktan sonra Donald C. Spencer'ın gözetiminde "Projeksiyon operatörleri ve kısmi diferansiyel denklemler" başlıklı doktora tezini tamamlayıp 1951 senesinde Princeton Üniversitesi’nde matematik alanında doktora yaptı. Princeton Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi'ndeki kısa süreli çalışmasının ardından 1955 senesinde Dartmouth Üniversitesi’nde yardımcı doçent oldu.

Bir yıl sonra McCarthy, 1956 senesinin sonbaharında araştırma görevlisi olarak MIT Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. MIT’de araştırma görevlisi olarak çalışırken 1956’da ALGOL adlı programlama dilini geliştiren bir komitede yer aldı.


Kaynak webtekno.com

 

SpaceX, İnsanlığı Mars’a Götürecek Starship Aracı İçin Lisans Aldı: İlk Yörünge Uçuşu İçin Hedeflenen Tarih de Belli Oldu (Nasıl İzlenir?)

Elon Musk yönetimindeki uzay şirketi SpaceX, uzun süredir Starship ismi verilen dev roketini geliştiriyordu. Musk, geçtiğimiz günlerde ise Ay ve nihayetinde Mars’a insan taşıyacak roketin yörünge uçuşuna hazır olduğunu açıklamış ve yakın zamanda bu denemenin gerçekleşebileceğini söylemişti. Uçuş için tek engelin ise ABD Federal Havacılık Dairesi’nden (FAA) alınması gereken onay olduğu belirtilmişti.

İnternet Sitelerini Düzenlemenizi Sağlayan Tarayıcı Eklentisi TamperMonkey Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Bugünlerde kullandığımız tüm internet tarayıcılarına pek çok farklı eklenti ve uzantı ekleyebiliyoruz. Bu eklentiler sayesinde ziyaret ettiğimiz internet siteleri üzerinde bazı görüntüleme değişiklikleri yapabiliyoruz. TamperMonkey ise tüm bu eklentileri tek bir hizmet olarak sunuyor. Bir komut dosyası yöneticisi olan TamperMonkey, karmaşık bir yazılım gibi görünse de aslında basit bir tarayıcı eklentisidir.

iPhone 14ü Ucuza Getirmek İçin Hangi Ülkeye Gidip Almak Mantıklı? (Hem Ziyaret Hem Ticaret)

Apple'ın yaptığı lansman etkinliğinde yeni iPhone 14 serisi, Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra, Apple Watch SE, Airbuds Pro 2 gibi ürünleri görmüştük. Bu ürünlerin fiyatları ise "Tamam iyi güzel hoş da bu kadar para verilir mi?" dedirtmişti. Hemen ardından da her yıl olduğu gibi "O parayla şu ülkeye gelir alır dönersiniz, cebinizde bu kadar kalır" paylaşımları yapıldı. Türkiye, iPhone 14 Pro Max'in en pahalı olduğu ülke olmuştu.