Yatırım Yapmaya Korkanlara: Güvenli Kripto Para Borsası Nasıl Seçilir?

Özellikle yönetim bilişimi üzerine olan bölümlerde, mühendislik çıkışlı öğrencilere bile öğretilen temel kavramlardan biri değişim yönetimidir. Değişim yönetiminden bahsederken özellikle üzerinde durulan konulardan biri de doğru bilgiye erişim ve bu bilginin doğru iletilmesidir. 

21.02.2022 21:45:18 tarihinde yayınlandı.

Özellikle yönetim bilişimi üzerine olan bölümlerde, mühendislik çıkışlı öğrencilere bile öğretilen temel kavramlardan biri değişim yönetimidir. Değişim yönetiminden bahsederken özellikle üzerinde durulan konulardan biri de doğru bilgiye erişim ve bu bilginin doğru iletilmesidir. 

Bu konuları çalışmak pek çok kişi için angarya gibi gözükse de aslında üniversitelerde yapılmaya çalışılan şey, öğrenciye teorik bilgiyi pratik beceriye dönüştürmelerini sağlayacak şekilde yol göstermektir. Yani uzun uzun bilginin doğru değerlendirilmesini anlatıyoruz ki insanlar paralarını lise terk kişilerin ya da iddaa bayii işleten insanların açtığı güvenilmez borsalarda kaybetmesin, sorunlar yaşamasın.

Cevap hayır ama bu cevabı kripto paraları kötülemek için kullanmadan önce yazının sonuna kadar bekleyin. Dünya üzerindeki hiçbir ekonomik sistem güvenli değildir. Örneğin bazı mevduat fonlarında (halk arasında "faize yatırmak diye de geçer") bankaların karşılık oranı %3 idi. Yani bankalar, kasalarındaki 3 liraya karşı 100 liraları varmış gibi işlem yapabilir demek bu. Haliyle herkes aynı anda 3 lirasını çekmeye kalkarsa 33 kişiden 32'si mağdur olacaktır, devlet zaman içerisinde bu zararı karşılasa bile. Haliyle hiçbir sistem tamamen güvenli değil.

Kaldı ki ülkemizde kripto para temel olarak ağızdan ağıza yayılır. İnsanların birbirlerine olan güvenlerini, başka bir şeye güvenmek için kullanma eğilimleri vardır. Yani gidip "Bizim İbo da oradan oynuyor" diye bir borsaya giren çoktur. Buradaki İbo'nun becerisi bilgisi sorgulanmaz. Reklamlardaki ünlüler ve siyasiler de teknik olarak benzer bir mantıkla, onlara olan güveninizden sitelere kullanıcı çekilmesi için kullanılır. 

Bizim ise bakmamız gereken şeyler aslında bunlardan hiçbiri değil. Nasıl ki bir kuruyemişçi yana "Nohut Bank" diye tabela asmış olsa bile gidip "Abi benim 37bin dolar param var, sende mevduat hesabına yatırayım" demiyorsak, benzer bir mantığı kripto paralar için de gütmemiz gerekiyor. Zira kripto para yatırımı yapmak bahis yapmak değildir, ekonomik bir harekettir.

Güvenli kripto para borsası seçecekseniz bakmanız gereken detayların sayısı aslında oldukça fazla, biz bu yazıda en temel noktalara bakacağız. Ayrıca bu detaylara bakmanın da sizi %100 koruyamayacağını belirtelim. Yine de riskleri azaltmak için faydalı olacaktır.

Bir kripto cüzdanını kırmak neredeyse imkansızdır. O yüzden de kötü niyetli kişiler borsaları sıklıkla hedef alır. Bu konuda çekinceleri de bildiği için kendine güvenen çoğu kripto borsası, kullandığı güvenlik önlemlerini ve güvenlik lisanslarını da sitesinde sergiler. 

Bir kripto borsasında şu aşağıdakiler yoksa oradan kaçın, bir daha orayı öven olursa da ciddiye almayın:

Bir diğer önemli konu da şeffaflık. Tamam, firmanın bütün çalışanları sitede yukarıdan aşağı listelensin demiyoruz ancak bir borsaya girecekseniz kurucusunun, CEO'sunun falan kim olduğunu görebilmelisiniz. Ne olduğu belirsiz borsalara girmeyin, projelere bakın. 

Çoğu borsa kendi soğuk cüzdan bilgilerini yayınlar. Thodex vurgunundan sonra insanlar, kaç paralık bir operasyon gerçekleştirildiğini anlamak için Twitter'da teker teker cüzdan bilgisi karşılaştırmaya başlamıştı. Güvenilir borsalar soğuk cüzdan bilgisini de paylaşır.


Kaynak webtekno.com

 

Geri Sayım Başladı: Samsung Galaxy Flip5 Hakkında Bildiğimiz Her Şey...

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, yaklaşık 2 hafta sonra, 26 Temmuz'da yeni Galaxy Unpacked etkinliğini gerçekleştirecek. Bu etkinlikte, markanın yeni katlanabilir ekranlı telefonları Galaxy Z Flip5 ile Galaxy Z Fold5 başta olmak üzere, pek çok yeni ürünle tanışma imkanı yakalayacağız. 

iPhone 15 Pro, Monitöre Bağlanarak Masaüstü Bilgisayara Dönüştü

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın 12 Eylül'de tanıttığı iPhone 15 serisi, tüketicilerle buluşmaya başladı. Hâl böyle olunca iPhone 15'in lansmanda açıklanmayan "gizli" özellikleri de yavaş yavaş paylaşılmaya başladı. Hatta geçtiğimiz günlerde paylaştığımız bir haberimizde, iPhone 15 Pro'nun dev ekran TV'ye bağlandığından ve Resident Evil Village oynandığından bahsetmiştik. iPhone 15 Pro'nun sunduğu deneyim gerçekten çok iyiydi. 

Açık Artırmaya Çıkarılan 21 Yaşındaki iPod, Fiat Egea Parasına Satıldı!

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın efsane CEO'su Steve Jobs, 2001 yılında gerçekleştirdiği bir etkinlikte tarihin ilk iPod modelini duyurmuştu. O dönemlerde eşine az rastlanan müzik çalar, müzik tutkunlarının favorisi olmuştu. Çünkü bir iPod ile kaset veya CD'lere ihtiyaç kalmamıştı. Üstelik o yıllar için oldukça şık görünen ilk iPod, 399 dolar gibi cep yakan bir fiyat etiketine sahipti. Akıllı telefonların gelişmesi, internet kullanımı ve Spotify gibi platformlar, müzik çalarlara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırdı.