Yeni Yapay Zekâlar, İnsanların Seslerinden Koronavirüs Tanısı Koyabiliyor

Koronavirüs, son aylarda en sık duyduğumuz sözcüklerin başında geliyor. Pandemi haline gelen hastalık neredeyse bütün dünyayı etkisi altına almış durumda. Pek çok kişi bu salgının durdurulması, bir tedavi bulunması için çalışıyor.

23.02.2022 02:00:33 tarihinde yayınlandı.

Koronavirüs, son aylarda en sık duyduğumuz sözcüklerin başında geliyor. Pandemi haline gelen hastalık neredeyse bütün dünyayı etkisi altına almış durumda. Pek çok kişi bu salgının durdurulması, bir tedavi bulunması için çalışıyor.

Koronavirüs hakkında bilmediğimiz çok fazla şey var. Bunun yanı sıra virüs hakkında bildiklerimizi kullanarak tahminler yürütmeye ve ilerlemeye çalışıyoruz. Bu esnada bazı yapay zekâ kuruluşları da hastalığın teşhisini kolaylaştırmaya uğraşıyor.

Şu anda birden fazla organizasyon, konuşmaları dinleyerek COVID-19 teşhisi yapabilecek yapay zekâlar üzerinde çalışıyor. Bu ekiplerden ilki, Harvard ve MIT bünyesindeki bilim insanlarından oluşuyor. Ekibin amacı ise sadece hastalığı taşıyan kişilerin seslerinde belirgin olan işaretleri tanımlayabilmek, böylece teşhis koymayı kolaylaştırabilmek.

Bir diğer girişim de Voca.ai’nin çalışması. Bu organizasyon da diğeriyle benzer bir amaç güdüyor. Bu nedenle de hasta ve sağlıklı kişilerden, gönüllülük esasına dayalı olarak konuşma ve ses örnekleri topluyor. 

İLGİLİ HABER Harvard Üniversitesi’nden Koronavirüs İçin İkinci Dalga Uyarısı

Benzer bir çalışmada da Carnegie Mellon Üniversitesi’ne bağlı olan CyLab’da gerçekleştiriliyor. Bu ekibin geliştirdiği yapay zekâ, ses kayıtlarını kullanarak kişilerin COVID-19 için test edilip edilmediğini de tespit edebiliyor. Laboratuvar yaptıkları testlerin geçerli bir tıbbi niteliği olmadığını belirtse de organizasyondan çevrimiçi testlerini kaldırması isteniyor. 

CyLab ekibi, üniversitenin çevrimiçi testleri neden kaldırmalarını istediğini anladıklarını ifade etse de bu sürecin, hastalık hakkında bilgi toplamak için çok önemli fırsatlar sunduğunu belirtiyor. Hastalığı tanımamız için daha fazla bilgi toplamamız gerekiyor.

İLGİLİ HABER 4 Maddede Koronavirüsün Dünyayı Krize Sürüklemesinin Nedeni

MIT ve Harvard’da profesör olarak görev yapan Satrajit Ghosh da daha önce yaptığı açıklamada daha fazla veriye sahip olmanın öneminin altını çizmişti. Ghosh’a göre farklı semptomları ve virüsten etkilenen kişilerin yaşadığı değişimleri anlamak için daha çok veri toplanması gerekiyor. 

Bu çalışmalar şu anda başlangıç aşamalarında ancak her şey yolunda giderse bilim insanları oldukça büyük bir başarı yakalayabilir. 


Kaynak webtekno.com

 

25 Dolarlık Çiple Hacklenen Starlink, Yeni Bir Hata Keşfedene 25 Bin Dolar Ödül Verecek

Elon Musk'ın uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in uydu interneti projesi Starlink için yeni bir çalışma başlatıldı. SpaceX tarafından yapılan açıklamalarda, Starlink için dev bir ödül havuzu oluşturduğu ve sistemi hackleyen bilgisayar korsanları ile siber güvenlik araştırmacılarına ödül verileceği ifade edildi. SpaceX, sistemde bulunacak güvenlik açığının önemine göre 25 bin dolara kadar ödeme yapacak.

Telefonun Arka Tarafında Yer Alan Güç ve Ses Tuşlarıyla Hatırladığımız LG G2’nin Şimdi Kulaklara Şaka Gibi Gelen Özellikleri

Güney koreli teknoloji devi LG, birbirine benzettiği G serisi sayesinde uzun bir süre popülerliğini korumayı başardı. LG, bu seriyi 8. modele kadar devam ettirmeyi başardı. 2020 yılında tanıtılması beklenen ve görselleri sızdırılan LG G serisinin son modeli LG G9 ise henüz tanıtılmadı. G9 modeli, LG G serisinin son ürünü olması beklenirken, seri LG G8 modeliyle son buldu. Bizim konuğumuz, bu serinin ilklerinden olan ve günümüze bakıldığında şaka gibi özelliklere sahip LG G2 modeli.

YouTube’da Çocukların İzlediği, Ultra Absürt ve Psikoloji Bozan Türkçe Video!

YouTube, son yıllarda internetin en aktif içerik çöplüğü haline gelmeye başladı. Yabancı kanallar tarafından cinsel istismara kadar uzanan alt mesajlarla yayınlanan sözde çocuk içerikleri, büyük problem teşkil ediyorlar. Google her ne kadar bu içeriklerin önüne geçmeye çalışsa da kolayca görüntüleme ve abone kazanmaya çalışan yayıncıların umurunda olmayan şeyler var.