Yüksek Çözünürlüklü Görsellerde Karşımıza Çıkan TİF Dosyası Nedir, Nasıl Açılır?

Eskiden yüksek ücretler ödeyerek satın aldığımız dijital fotoğraf makineleri ile elde ettiğimiz yüksek çözünürlüklü görüntüleri artık akıllı telefon kameralarımızla bile yakalar olduk. Hal böyle olunca fotoğraf makineleri işi bir adım daha ileri götürdü ve çözünürlükle beraber derinliği de arttırdılar. .tif ya da .tiff uzantılı TIFF ya da diğer adıyla TİF dosyası işte tam olarak bu tür görseller için kullanılıyor.

21.02.2022 09:15:21 tarihinde yayınlandı.

Eskiden yüksek ücretler ödeyerek satın aldığımız dijital fotoğraf makineleri ile elde ettiğimiz yüksek çözünürlüklü görüntüleri artık akıllı telefon kameralarımızla bile yakalar olduk. Hal böyle olunca fotoğraf makineleri işi bir adım daha ileri götürdü ve çözünürlükle beraber derinliği de arttırdılar. .tif ya da .tiff uzantılı TIFF ya da diğer adıyla TİF dosyası işte tam olarak bu tür görseller için kullanılıyor.

TİF dosyası tek bir görsel barındırabileceği gibi birden fazla görseli de tek dosya içinde saklayabilir. Neden böyle bir şey oluyor derseniz, cevap kayıpsız saklama. Sık kullanılan fotoğraf biçimleri ister istemez görsel kalitesinde kayba neden olurken TIFF dosyası neredeyse kayıpsız saklama yapıyor. Gelin .tif ya da .tiff uzantılı TIFF ya da diğer adıyla TİF dosyası nedir, nasıl açılır yakından görelim.

TIFF ya da TİF dosyası olarak adlandırılan ve .tif ya da .tiff uzantısına sahip olan dosya biçimi, yüksek çözünürlüklü görselleri kayıpsız olarak saklamak için kullanılır. TİF dosyası içinde tek bir görsel barındırabildiği gibi birden fazla JPEG, PackBits ya da PNG biçimindeki görseli de tek dosya içinde barındırabilir.

TİF dosyasının temel kullanım amacı, saklanan görsellerde çözünürlük kaybı yaşanmasının önüne geçmektir. JPEG, JPG ya da PNG dosyaları ister istemez görselde kayıp yaratır. Ancak TIFF dosyası herhangi bir çözünürlük kaybı yaratmaz, PNG gibi derinlikleri saklı tutar ve dosya içindeki görseli üzerinde düzenlemeler yapılacak biçimde saklar.

TİF dosya boyutları bir hayli yüksektir. Çünkü görselde çözünürlüklü kaybı yaratmadığı için barındıracak epey veri vardır. Elbette bu durum pek çok depolama ve paylaşım sorununa neden olur. Bu nedenle TİF dosyaları daha çok arşiv amacıyla kullanılır. Yani eldeki bir görselin en kaliteli hali saklanır ve gerektiğinde işlenerek daha düşük boyutlu versiyonları kullanılır. 

TIFF ya da TİF dosyası, tam adıyla Tagged Image File Format; ilk kez 1986 yılında Aldus şirketi tarafından duyuruldu. Duyurulan ilk sürüm sonrası şirket, uzun yıllar boyunca bu görsel dosya biçimi üzerinde önemli çalışmalar yaptı ve sonunda 1994 yılında Aldus ve Adobe Systems şirketleri birleşerek TIFF 6.0 sürümünü duyurdular.

Geliştirici şirketin Adobe ile birleşmesinden de anlayacağınız üzere TİF dosyası Photoshop programı için biçilmiş kaftandır. Zaten bu dosya biçiminin geliştirilmesinin de nedeni buydu; tüm dünyada ortak kullanılacak bir format yaratmak. Uzun zaman boyunca yüksek çözünürlüklü fotoğrafları kayıpsız saklamak isteyen herkes TİF dosya formatını ve bu formayı destekleyen programları kullandı. 

TİF dosyası öyle karmaşık bir sistem değildir, bildiğimiz görsel dosya biçimidir. Bu nedenle içinde tek görsel barındıran TİF dosyalarını Microsoft Fotoğraflar, Apple Fotoğraflar, Google Fotoğraflar gibi sistemde dahili olarak bulunan görüntüleme uygulamaları üzerinden açabilirsiniz. Ancak TİF dosyasında birden çok görsel varsa ya da düzenleme yapmak istiyorsanız işler değişir.


Kaynak webtekno.com

 

Samsungdan Kavga Çıkarma Garantili Reklam Filmi: "Bu Özellik Yakında iPhonea Gelmeyecek"

Hemen hemen her alanda olduğu gibi akıllı telefon dünyasında da markalar arasında büyük bir rekabet mevcut. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği etkinlikle yeni ürünlerini tanıtan Samsung, Türkiye’de çok konuşulacak bir hamle yapmıştı. Şirket, İstanbul’daki Apple Store önünde bulunan bir reklam panosunu kiralamış ve Apple’a göndermede bulunmuştu.

Yamyamlık, Cinsel İstismar, Soykırım... Eski İçerik Moderatöründen TikTok Hakkında Kan Donduran İddialar

Son dönemlerin en popüler sosyal medya platformlarından bir tanesi olan TikTok, bu kez ilginç bir davanın konusu oldu. Bir süre TikTok için moderatörlük yapan bir kişi, şirkete dava açtı. Bu davanın nedeniyse "psikolojik travma" olarak gösterildi. Eski TikTok çalışanına göre izlediği videolar; anksiyete, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi sağlık sorunlarına yol açtı.

Nefret ve Tacize Savaş Açan Instagram, Yepyeni Özelliğini Duyurdu

Dünyanın en popüler çevrimiçi fotoğraf ve video paylaşım platformu Instagram, kullanıcıları nefret dili ve taciz gibi durumlardan koruyacak yeni bir özelliğini kullanıma sunduğunu duyurdu. "Sınırlar" olarak isimlendirilen ve Türkiye'ye de gelen bu özellik, potansiyel olarak riskli olan yorum ve mesajların geçici olarak sınırlandırılabilmesini sağlıyor. Özellikle de içerik üreticilerinin işine yarayacak özellik, paylaşılan gönderilere yapılan yorumlarla hesap sahibine gönderilen mesajlar için bir moderasyon sistemi kazandırıyor.

Getir, İş ve Çalışan Arayanları Bir Araya Getiren Yeni Platformu Getirİşi Duyurdu: 81 İlde Hizmete Başladı!

Geçtiğimiz günlerde yepyeni girişimiyle gündem olan Getir, bu girişimle artık yalnızca bir hızlı teslimat platformu olmaktan çıkmaya hazırlanıyordu. Bir Twitter kullanıcısı tarafından paylaşılan görsel, Getir’in iş ve çalışan arayanları bir araya getiren ‘Getirİş’ isimli platform üzerinde çalıştığını gösteriyordu.