2022 Yılında Mobil Uygulama Dünyasını Nelerin Beklediği Açıklandı

Mobil uygulama dünyası her geçen gün biraz daha genişlerken teknoloji devleri, kullanıcıların korunabilmesi için çeşitli adımlar atıyorlar. Örneğin Apple, kullanıcıların verilerinin takip edilmesini engelleyen özelliğini kullanıma sundu. Bu da uygulama geliştiricileri özellikle de reklamlar açısından yeni arayışlara itti. 

3.03.2022 15:15:12 tarihinde yayınlandı.

Mobil uygulama dünyası her geçen gün biraz daha genişlerken teknoloji devleri, kullanıcıların korunabilmesi için çeşitli adımlar atıyorlar. Örneğin Apple, kullanıcıların verilerinin takip edilmesini engelleyen özelliğini kullanıma sundu. Bu da uygulama geliştiricileri özellikle de reklamlar açısından yeni arayışlara itti. 

Mobil uygulama dünyası ile ilgili sunduğu anlamlı verilerle bilinen SocialPeta, 70 ülke ve bölgeyi kapsayan geniş çaplı bir araştırma gerçekleştirdi. Geliştiriciler için çok önemli detaylar sunan bu araştırma, mobil uygulama dünyasındaki rekabetin geçtiğimiz yıl nasıl değiştiğini ve bu yıl, geliştiricileri nelerin beklediğini gözler önüne serdi. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan, SocialPeta'nın araştırmasındaki detaylara yakından bakalım.

2021 yılında mobil reklamveren sayısı geçen senesine göre %8.23 düşüş yaşayarak 200 binden 190 binlere kadar geriledi. Bu düşüşün gerçekleşmesinin temel sebebi ise pazar doygunluğundan kaynaklanmaktadır ve son beş yıl içerisinde ilk defa negatif bir değer görülmektedir. Bu yüzdenin 2022’de %3.86'ya düşeceği, 2023’te ise stabilleşerek %4.82 büyüme kazanacağı tahmin edilmektedir.

190 bin reklamverenden 30 bini, en yüksek oranla iş uygulamalarına aittir. İş uygulamaları reklamveren sayısını domine ederken, alışveriş uygulamaları ise reklam pazarını 2021 yılının en çok reklam verilen uygulama türü olarak kontrol altına almaktadır. Reklamların total olarak %36.19’una tekabül eden bir oranları bulunmakta, ondan sonra en çok bulunan yüzde ise %5.95 ile eğlence kategorisi olmaktadır.

Android ve iOS arasında ise Android’in 435 ortalama reklam ile iOS’a göre %11.3 daha önde olduğunu görmekteyiz. Aynı zamanda Android uygulamaları iOS uygulamalarına kıyasla daha fazla reklamverene da sahiptir.

Ortalama ücret 2020 yılında oyun harici kategorilerde %27 bir artış göstermiş, 2021 yılında da bunu takiben %2.25’lik bir artış yaşanmıştır. CPM 2020 yılına göre %6 bir artış göstermiş, ortalama 5.41$ değerine ulaşmıştır. CPC ise geçen yıla kıyasla %26 bir düşüş yaşamış, 0.44$ seviyesine inmiştir. Reklam ücretlerinde oyun harici kategoriler incelendiğinde en pahalı ülkenin Amerika Birleşik Devletleri olduğu görülmüştür. Ortalama bin gösterim başı maliyet 14.14$, tıklama başı maliyet 2$ ve tıklama oranı %2.97’dir.

Global mobil uygulama reklamverenleri, modern çağda sosyal medya pazarlamasının önemini oldukça iyi anlamış durumda. Bu konuda reklamverenler tarafından en çok kullanılan sosyal medya platformları ise Facebook ve Instagram olmuştur. İki platform da reklam sayılarında oldukça yüksek artışlar yaşamış, Facebook sadece 2021 yılında 149 bin 600 reklama yer vermiştir.


Kaynak webtekno.com

 

Japonyadaki Telefonlarda Deklanşör Sesini Kapatmak Neden Mümkün Değil?

Teknolojinin önümüze açtığı her kapının maalesef çok geçmeden karanlık yüzünü de görüyoruz. Elbette bu durum, ortaya çıkan cihazlarla veya teknolojilerle ilgili değil, art niyetli insanlardan kaynaklanıyor. Örneğin Apple’ın, eşyalarınızı kolayca bulabilmenizi sağlayan AirTag cihazı, otomobil hırsızlığı gibi alanlarda kullanılmıştı. Ya da temassız ödeme kolaylığının gelmesiyle, kart bilgilerinin kolayca elde edildiğini gördük.

Xiaomi, Türkiyeye de Gelecek Yenilenmiş Redmi Note 11 Serisini Tanıttı

Çinli teknoloji devi Xiaomi, bugün bir lansman gerçekleştirdi. Bu lansmanda daha önce duyurduğu akıllı telefonların yenilenen versiyonlarıyla karşımıza çıkan şirket, yeni modellerin küresel pazarlarda yer alacağını açıkladı. Yani az sonra paylaşacağımız telefonlar, Türkiye'ye de bu özelliklere sahip olarak gelecekler.

Bir Twitter Kullanıcısı, Türkiye Ekonomisinin Çöküşü Tweetini NFT Olarak 1,5 Milyon Dolara Satışa Sundu

NFT'lerin popülaritesi her geçen gün artarken devasa projelerden basit bir sms'e kadar her şeyin NFT'ye dönüştüğünü gördük. Örneğin Twitter'da atılan ilk tweet, 2,9 milyon dolar karşılığında bir Türk tarafından satın alınmıştı. Bir başka örnek ise başarılı medya sanatçısı Refik Anadol'un bir koleksiyonunun NFT olarak 5,1 milyon dolara satılması olmuştu.