İnternet Tarayıcıları Nasıl Çalışır?

İnternet tarayıcıları her gün defalarca kullandığımız uygulamaların başında geliyor. Adres çubuğuna bir internet sitesinin adını yazıyoruz ve istediğimiz site birkaç saniyede karşımıza çıkıyor. Bu kadar kolay çalışıyor gibi görünen internet tarayıcıları aslında oldukça karmaşık çalışma prensiplerine ve saniyeler içinde mucizeler yaratan alt sistemlere sahip ürünler.

25.03.2022 18:15:15 tarihinde yayınlandı.

İnternet tarayıcıları her gün defalarca kullandığımız uygulamaların başında geliyor. Adres çubuğuna bir internet sitesinin adını yazıyoruz ve istediğimiz site birkaç saniyede karşımıza çıkıyor. Bu kadar kolay çalışıyor gibi görünen internet tarayıcıları aslında oldukça karmaşık çalışma prensiplerine ve saniyeler içinde mucizeler yaratan alt sistemlere sahip ürünler.

Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari ve Opera dünyada en çok kullanılan ve internet trafiğinin %95’inin yoğunluğunu taşıyan internet tarayıcıları. Kullanıcı arayüzleri oldukça farklı görünse de tüm internet tarayıcıları benzer prensiplerle çalışıyorlar. Sizin için internet tarayıcıları nasıl çalışır sorusunu yanıtladık ve bilmeniz gerekenleri en basit şekilde açıkladık.

Bir internet tarayıcısı, adres çubuğuna yazılan URL (bağlantı, link) bilgisini kabul eder, URL kaynağını çağırır, kaynaktaki içerikleri işler ve kullanıcı için görüntüler. İnternet tarayıcıları için kaynak ve kullanıcı arasındaki bir köprü demek yanlış olmaz.

Buna göre internet tarayıcılarının çalışma prensibini dört temel kategoride değerlendirebiliriz: URL kaynağını kabul etmek ve çağırmak, kaynağı işlemek ve yönlendirmek, kaynağı kullanıcı için görüntülemek, kaynaktan alınan içeriği depolamak. Dört kategorinin her biri farklı alt sistemler ile birlikte çalışırlar.

İnternet tarayıcınızın adres çubuğuna yazdığınız link yani URL bilgisinin ait olduğu kaynaktaki içerik geniş bir ağ katmanının içinde bulunmaktadır. Kullanıcı, URL bilgisini yazdığı ve arama tuşuna bastığı zaman internet tarayıcısı ağ katmanı içinden HTTP / FTP protokollerini kullanarak kaynağı çağırır. 

Oluşturma altyapısı olarak isimlendirilen bir alt sistem aracılığıyla kaynaktaki içeriğe ait veriler bayt boyutunda internet tarayıcısına gelmeye başlar. İnternet tarayıcısı, kaynak internet sitesindeki bazı verileri daha sonra kullanıcının daha kolay ulaşabilmesi için önbelleğine alır. 

URL bilgisi ile ağ katmanından kaynaktaki verileri çağıran internet tarayıcıları, kullanıcı için aldığı verileri işlemeye başlar. Kaynağı işlerken kullanılan üç farklı alt sistem bulunmaktadır. Bunlar; işleme motoru, JavaScript motoru ve arkayüz sistemidir.

İşleme motoru ağ katmanından alınan kaynaktaki verileri işler ve görünür hale getirir. İşleme motoru temel olarak HTML, XML ve görsel dosyaları işliyor. Her internet tarayıcısı farklı bir işleme motoru kullanabilir. Google Chrome ve Opera Blink, Mozilla Firefox Gecko, Microsoft Edge EdgeHTML, Safari ise WebKit işleme motorunu kullanıyor.

İşleme motoru kaynaktaki kodu DOM ağacı olarak isimlendirilen görünür nesneye çevirir. DOM ağacı kaynaktaki verilerin en temel halidir. Diğer alt sistemlerin de yardımıyla bu ağaç CSS özelliklerini, renkleri, arka planı gösterir bir hale gelir. 


Kaynak webtekno.com

 

Windows 11in Tüm Kullanıcılar İçin Yayınlanacağı Tarih Açıklandı: Windows 10 Kullanıcıları Ücretsiz Geçiş Yapabilecek

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Windows Insider kullanıcılarının bir süredir test ettikleri Windows 11 ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Şirketin resmi blog sayfasından yapılan açıklamalarda, Windows 10'un yerini alacak işletim sisteminin kararlı sürümünün ne zaman çıkış yapacağı resmen açıkladı. Microsoft tarafından yapılan açıklamalara göre Windows 11'in kararlı sürümü, 5 Ekim'de resmen kullanıma sunulacak.

iPhone 15 Pro Max Parçalarına Ayrıldı

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın 12 Eylül'de gerçekleştirdiği Wonderlust etkinliğinde tanışma imkânı yakaladığımız iPhone 15 serisi, yavaş yavaş tüketicilere ulaşmaya başladı. Hâl böyle olunca teknoloji odaklı içerik üretenler, cihazlarla ilgili çeşitli testler yaparak sınırlarını zorluyorlar. Bu bağlamda; sizlerle paylaştığımız haberlerimizde iPhone 15 serisinin detaylı kamera inceleme videosundan ve iPhone 15 Pro Max'e yapılan sağlamlık testlerini zaten aktardık.

Instagram Üzerinden Grup Sohbeti Nasıl Kurulur?

Kısa zaman önce en popüler sosyal medya platformları bile mesajlaşma konusunda sınıfta kalacak kadar yetersiz özelliklere sahipti. Son yıllarda gelen yeni güncellemelerle beraber Instagram başta olmak üzere pek çok sosyal medya platformu, ek bir mesajlaşma uygulamasına gerek kalmayacak kadar başarılı mesajlaşma özellikleriyle donatıldı. Bu özelliklerden biri de Instagram grup sohbeti.

Blizzard, Siber Saldırıya Uğradı! Yılın Oyunlarından Diablo IVe Saatlerce Giriş Yapılamadı

Diablo ve World of Warcraft gibi dünyaca ünlü oyunların ardındaki isim olan Blizzard, geçtiğimiz hafta sonunda sıkıntılı bir süreçten geçti. Şirketin sunucularına yönelik DDoS saldırısı, oyuncuların Diablo IV ve World of Warcraft gibi oyunlara erişimin engellenmesine yol açtı. Saatler boyunca devam eden DDoS saldırıları, şu saatler itibarıyla çözülmüş gibi görünüyor. Saldırıları kimlerin, ne amaçla yaptığı bilinmiyor.