Araştırmacılar, Bulanık Fotoğrafları Netleştiren Bir Yapay Zekâ Geliştirdi

Fotoğraf çekimi sırasında arkadaşlarının yaptığı şakaya gülüp hareket ettiği için fotoğraflarda bulanık çıkanlardansanız bu haber sizi mutlu edebilir. Inception Institute of Artificial Intelligence, Beijing Institute of Technology ve Stony Brook University'den araştırmacılar, bu sorunu çözmek için harekete geçti.

23.02.2022 23:30:29 tarihinde yayınlandı.

Fotoğraf çekimi sırasında arkadaşlarının yaptığı şakaya gülüp hareket ettiği için fotoğraflarda bulanık çıkanlardansanız bu haber sizi mutlu edebilir. Inception Institute of Artificial Intelligence, Beijing Institute of Technology ve Stony Brook University'den araştırmacılar, bu sorunu çözmek için harekete geçti.

Araştırmacılar, fotoğraflarda bulanık görünen insanların görüntüsünü netleştirebilen bir yapay zekâ geliştirmeyi başardılar. Bulgularını 'İnsan Farkındalıklı Hareket Netleştirme' başlıklı makalede yayınlayan araştırmacılar, geliştirdikleri yöntemin şu anda var olan hareket netleştirme yöntemlerinden daha iyi çalıştığını iddia ediyorlar.

Fotoğrafların ön ve arka planları çeşitli nedenlerden dolayı görüntü bozulmasına maruz kalır. Bu nedenler arasında kamera ile nesne arasındaki göreceli hareket, uzaklık ve görüntü düzlemi gibi parametreler yer alıyor. Makalede araştırmacılar, insan farkındalığı olan bir netleştirme modeli geliştiriyorlar. Bu model, 'üç aşamalı kodlayıcı / şifre çözücü mimarisi' üzerinde şekilleniyor. Model, ön plandaki bulanık nesnelerle (insan yüzleri) arka plan arasındaki hareketten kaynaklı bulanıklığı düzeltiyor.

Bu üç aşamalı mimaride ilk iki kısım ön plandaki insan yüzlerinin ve arka plandaki ayrıntıların keskinleştirilmesinden sorumlu. Üçüncü kısımdaysa önceki iki kısımdan gelen netleştirme bilgisi birleştiriliyor.

Araştırma kapsamında ekip 'Humanaware Image Deblurring' (HIDE) adı verilen ve 8 bin 422 çift fotoğraftan oluşan bir veri seti oluşturdu. Bu fotoğraflar, yüksek hızlı bir kameradan elde edildi ve her çiftten biri bulanık, diğeriyse birincisinin keskinleştirilmiş versiyonu şeklinde kullanıldı.

İLGİLİ HABER İnsanların Konuşmalarına Göre Akıl Sağlıklarını Tespit Eden Yapay Zekâ

Model, Nvidia Titan X GPU'da eğitildi ve HIDE veri setiyle birlikte GoPro Hero kamerasıyla çekilmiş 240 FPS 720p bulanık ve keskinleştirilmiş videolar kullanıldı. Böylece toplam fotoğraf sayısı 10 bin 742'yi buldu. Araştırmacılar, GoPro veri setinin yalnızca arka plan düzeltme sisteminin eğitilmesi için kullanıldığını söylüyorlar.


Kaynak webtekno.com

 

Kim Kardashian Dahil Dünyaca Ünlü İsimlere Kripto Para Dolandırıcılığı Davası

Son yılların en popüler yatırım araçlarından bir tanesi haline gelen kripto paralar, zaman zaman büyük dolandırıcılıklara araç olabiliyorlar. Bazen bir kripto para projesinin bazense bir kripto para borsasının dolandırıcılık amacıyla kurulduğu, iş işten geçtikten sonra anlaşılıyor. Türkiye'de kurulan kripto para borsası THODEX, bunun en net örneklerinden bir tanesiydi.

Elon Muskın Jetini Takip Eden Hesap Twittera Geri Döndü: Artık Gecikmeli Paylaşım Yapıyor

44 milyar dolarlık astronomik bir ücretle Twitter’ı satın alan Elon Musk, platformda yaptığı şeylerle herkesin ağzında dolanmaya devam ediyor. Binlerce çalışanı işten çıkaran iş insanı, ifade özgürlüğünü savunduğunu söylese de geçtiğimiz günlerde özel jetini takip eden ElonJet isimli hesabı Twitter kurallarına uymadığı gerekçesiyle banlamıştı.

Güneşin Parıltısında Saklanan Gezegen Katili Dev Bir Asteroit Keşfedildi: Dünyayı Tehdit Edebilir!

Büyük asteroitlerin Dünya’ya çarpma ihtimali şüphesiz birçok insanın korkulu rüyası. Astronomlar da genellikle bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz bu durumla karşılaşma ihtimalimiz için araştırmalarını hız kesmeden sürdürüyor ve uzaydaki asteroitleri araştırıyor. Şimdi ise gelen bilgiler, bu tarz bir cismin yakınımızda bulunduğunu gösteriyor.