Astronotlar Uzayda Ameliyat Olabilecek! İşte "Nasıl?" Sorusunun Devrimsel Yanıtı...

Uzay ortamında insan yaşamının nasıl sürdürülebileceği konusunda ufuk açıcı pek çok araştırmanın gerçekleştiği Uluslararası Uzay İstasyonu, yakında devrim niteliğinde operasyonlara da yer verecek. Nebraska Üniversitesi mühendisleri tarafından geliştirilen ‘MIRA’ isimli otonom robot, astronotların uzayda cerrahi operasyonlara girebilmesini sağlayacak.

4.08.2022 21:30:23 tarihinde yayınlandı.

Uzay ortamında insan yaşamının nasıl sürdürülebileceği konusunda ufuk açıcı pek çok araştırmanın gerçekleştiği Uluslararası Uzay İstasyonu, yakında devrim niteliğinde operasyonlara da yer verecek. Nebraska Üniversitesi mühendisleri tarafından geliştirilen ‘MIRA’ isimli otonom robot, astronotların uzayda cerrahi operasyonlara girebilmesini sağlayacak.

Şu anda geliştirilme süreci devam eden MIRA, uzay istasyonundaki ilk test görevini 2024 yılında gerçekleştirecek. Robotun testi ve geliştirilmesi, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) üniversiteye sunduğu 100 bin dolarlık ödül ile gerçekleştirilecek. Peki robot, bugüne kadar neler başardı ve neleri mümkün kılacak?

MIRA, uzayda cerrahi operasyonları mümkün kılacak iki temel avantaja sahip. Bunlardan ilki, vücutta açılacak sadece küçük bir kesikden operasyonları mümkün kılacak olması. Böylece cerrahlar, karın ameliyatı gibi operasyonları en minimal düzeyde hasar oluşturarak gerçekleştirecek. İkinci avantaj ise elbette robotun ihtiyaç halinde cerrahlar tarafından uzaktan kontrol edilebiliyor olması. Bu sayede cerrahlar, binlerce kilometre uzaklarındaki astronotlara cerrahi müdahale gerçekleştirebilecek. Bu kapsamda yaralı astronotlar tedavi edilebilecek, vücuda saplanan şarapnelin çıkarılması gibi operasyonlar mümkün olabilecek.

Robot, bugüne kadar yapılan testlerde de oldukça başarılı sonuçlar verdi. Öyle ki emekli NASA astronotu Clayton Anderson, daha önce robotu üniversiteden 1.448 kilometre uzaklıktayken kontrol etmeyi başardı.

Mühendislerin bundan sonraki en temel hedefiyse robotu tam otonom hale getirmek olacak. Şu anda otonom olmayan robot, geliştirilmekte olan yapay zekâ ile bu özelliğe kavuşacak. Öyle ki astoronotlar, gelecekte sadece tek bir tuşa basarak operasyonu başlatacak ve robot kendi kendine operasyon gerçekleştirecek.

İLGİLİ HABER Ay Yüzeyinde Gördüğümüz Büyük Kara Lekeler Aslında Ne? (Hayır, Krater Değil!)


Kaynak webtekno.com

 

ChatGPT, İlk Kez Bir Ülkede Tamamen Yasaklandı

Son dönemlerin en popüler yapay zeka araçlarından ChatGPT ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. İtalya Veri Koruma Otoritesi (GPDP), ChatGPT'nin ülke çapında erişime yasaklanmasını emretti. OpenAI, İtalya'nın emirlerini yerine getirmezse İtalyan internet kullanıcıları bu yapay zeka aracına bir daha erişim sağlayamayacaklar. Peki ne oldu da İtalya hükümeti ile OpenAI karşı karşıya geldi?

Xiaomi, Huawei, Oppo ve Vivodan Hızlı Şarj Ortaklığı: Peki Bunun Bize Avantajı Ne Olacak?

Akıllı telefon sektöründeki dengeleri değiştirecek bir gelişme yaşandı. Çin'in en büyük akıllı telefon üreticileri olarak bilinen Huawei, Oppo, Xiaomi ve Vivo, bugün bir araya geldiler ve Çin İletişim Standartları Derneği liderliğinde UFCS isimli bir hızlı şarj protokolüne imza attılar. Atılan imzalar, aslında en çok da kullanıcıya yarayacak gibi görünüyor.

Güneşte Meydana Gelen Devasa Patlamanın Fotoğrafı Paylaşıldı: Yüz Binlerce Kilometrelik Kuyruk Oluştu...

Enerjisi ve ışığı sayesinde hayatta kaldığımız Güneş, üst atmosferinde sık sık plazma dalgası yayarak Dünya'da da çeşitli etkiler oluşturabiliyor. Elektronlar, protonlar ve alfa parçacıklardan oluşan bu akım, zaman zaman Güneş’ten milyonlarca kilometre ötesine kadar uzanabiliyor. Bugün de bu devasa akımlardan biriyle karşınızdayız.