Bazıları “Ne Alaka?” Dedirtiyor: Türkiye’de Şimdiye Dek Erişim Engeli Getirilmiş En Önemli İnternet Siteleri

Aralarında Twitter, YouTube, Vikipedi gibi büyük sitelerin de bulunduğu bu listede, size “Bu neden engellenmiş şimdi ya?” dedirtecek siteler de var.

17.09.2023 08:00:13 tarihinde yayınlandı.

Aralarında Twitter, YouTube, Vikipedi gibi büyük sitelerin de bulunduğu bu listede, size “Bu neden engellenmiş şimdi ya?” dedirtecek siteler de var.

Basın özgürlüğü dünya geneli sıralamalarında 154. sırada yer alan Türkiye'nin, bu sitelere erişim engeli koyduğunu görmenizin sizi şaşırtmayacağını düşünüyoruz.

Gelin, bu 6 engelin sebeplerine teker teker bakalım:

13 Mart 2008: 2 ay sonra YouTube, yine aynı gerekçeyle bir kez daha erişim engeli yemişti. Hatta dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan bu konuya yönelik "Ben giriyorum, siz de girin" açıklamasında bulunmuştu. DNS ayarlarını değiştirerek siteye erişim sağlayan kullanıcılar, bu sefer DNS’in de engellenmesinin ardından VPN kullanmak zorunda kalmışlardı. Ekim 2010’da videonun kaldırılmasının ardından erişim engeli kalkmıştı.

3 Kasım 2010: Ekimde kaldırılan engelin ardından; Deniz Baykal’ın gizli görüntülerinin YouTube üzerinde paylaşılması üzerine 1 ay sonra tekrardan erişim engeline maruz kalmıştı. Görüntüler kaldırıldıktan 2 ay sonra erişim engeli açılmıştı.

27 Mart 2014: Döneminin MİT Müsteşarı, Bakanlık Müsteşarı ve Genelkurmay 2. Orgeneral Başkanı’nın; zamanın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ofisinde konuşulan ses kayıtlarının platformda yayınlanması üzerine YouTube tekrardan erişim engeli yemişti. Ses kaydının site üzerinden kaldırılması sonucunda, site tekrardan 3 Haziran’da açılmıştı.

6 Nisan 2015: Anadolu Ajansı “Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmesine ilişkin soruşturmaya konu görüntü, ses ve videoların yayınlandığı internet sitelerinde erişimin engellenmesine” dair karar verdiğini açıklamıştı. Bu sitelerin içerisinde X (Twitter) platformu da dahildi.

Türkiye’yi terör örgütleri ile işbirliği içerisinde gösterdiği içerikleri yayınlayan site, 29 Nisan 2017’de erişime engellenmişti.


Kaynak webtekno.com

 

Google, ChatGPT Nedeniyle Alarma Geçti: Rakip Sohbet Botu Geliyor

OpenAI’ın yakın zamanda kullanıma sunduğu yapay zekâ ChatGPT, kısa sürede herkes tarafından kullanılmaya başladı. Yapay zekânın geldiği seviyeyi gözler önüne seren sistem, problem çözmeden şiir yazmaya kadar aklınıza gelebilecek çoğu şeyi yapıyordu. Hâliyle bu durum, diğer şirketlerde endişelere de yol açmaya başladı.

Fiber İnternet Nedir, Nasıl Çalışır, Neden Daha Hızlıdır?

2010’lu yıllardan bu yana özellikle ülkemizde fiber internet yaygınlaşmaya devam ediyor ve ülkemizin birçok bölgesi biraz geç kalmış olsa da her geçen gün fiber internet ile tanışıyor. Dünya çapında da veri iletim yolunu yeniden nitelendiren fiber optik kablolar, fiber internetin yapı taşı olarak karşımıza çıkıyor.

Google Fotoğraflarda Yapay Zekâ ile Video Oluşturmak Mümkün Olacak

Artık yapay zekâyı neredeyse her uygulamada görüyoruz. Sabah kalkıyoruz günlük uygulamalarda AI, öğlen haber okuyoruz haberlerde AI, akşam sunum hazırlıyoruz sunumda AI, tuvalete gidiyoruz belki orada yoktur, sürpriz, orada da AI! Google Fotoğraflar da şimdi yapay zekâ aracı sunan uygulamalar arasına katılıyor. 

Exxen, Manchester United-Galatasaray Karşılaşması Öncesi Çöktü, Sosyal Medya Çıldırdı (Maç Ücretsiz Yayınlandı)

Galatasaray, bugün Şampiyonlar Ligi A Grubu’nda Manchester United ile Old Trafford’da karşı karşıya geldi. Sarı kırmızılı takım, milyonlarca insanın takip ettiği maçı 3-2 kazanmayı başardı. Ancak karşılaşma, başlamadan önce bir başka konuyla gündeme geldi. Yayıncı Exxen, maç öncesinde büyük problemler yaşadı.