Bilgisayarlarımızın Başına Bela Olan Trojan Virüsü Nedir, Kurtulma Yöntemleri Nelerdir?

Her zaman söylüyoruz, internet kötülüklerle dolu bir dünya. Tıkladığınız, dokunduğunuz neredeyse her şey sizden bir şeyler almaya ve çalmaya çalışır. Kötü amaçlı yazılımlar, virüsler, truva atları cihazlarınıza sızmak için hazır bekliyor. Truva atı ya da truva virüsü olarak da adlandırılan trojan virüsü, bilgisayarınıza sızmasını istediğiniz son virüstür çünkü sinsi sinsi arka planda çalışır.

21.02.2022 11:30:28 tarihinde yayınlandı.

Her zaman söylüyoruz, internet kötülüklerle dolu bir dünya. Tıkladığınız, dokunduğunuz neredeyse her şey sizden bir şeyler almaya ve çalmaya çalışır. Kötü amaçlı yazılımlar, virüsler, truva atları cihazlarınıza sızmak için hazır bekliyor. Truva atı ya da truva virüsü olarak da adlandırılan trojan virüsü, bilgisayarınıza sızmasını istediğiniz son virüstür çünkü sinsi sinsi arka planda çalışır.

Trojan virüsü kaptığınız anda garip şeyler olabilir de olmayabilir de çünkü hain bir hacker gerektiğinde kullanmak için bilgisayarınıza bir truva atı yerleştirmiş de olabilir. Yani kişisel bilgilerinizi çalan ya da sizi kullanan bir virüsü kendi ellerinizle besliyor olabilirsiniz. Gelin bu sinsi trojan virüsü nedir biraz daha yakından inceleyelim ve korunmak için almanız gereken önlemler ile kurtulmak için uygulamanız gereken yöntemlere bakalım.

Truva atı ya da truva virüsü olarak da adlandırılan trojan virüsü, diğer virüslerden farklı olarak bulaştığı zaman hemen fark edilmeyebilir. Bilgisayarınızda bazı gariplikler, kendi indirmediğiniz yazılımlar, kendi yapmadığınız değişikler görmeye başladığınız zaman emin olan bilgisayarınızda bir trojan virüsü var demektir.

Trojan virüsü için bildiğimiz virüs tanımını yapmak her zaman geçerli değil, kendisi daha çok bir kötü amaçlı yazılımdır. Çoğu zaman cihazınıza indirmiş olduğunuz bir dosyanın yanında çaktırmadan geliverir. Bilgisayarınıza girdiği anda bazı sorunlar yaratabileceği gibi sahibi hacker tarafından kullanılacağı güne kadar sessizce de durabilir. Dediğimiz gibi, sinsi.

Aslında çoğu zaman kullanıcılar trojan virüsü kendi elleriyle bilgisayarlarına yüklerler ve bunun farkında bile olmazlar. Binlerce dolarlık bir yazılımı bedava indirebileceğinize gerçek inanıyor olamazsınız. İndirseniz bile yasadışı bir indirme yapmanıza izin veren dosya paylaşım sitesinin böyle bir hizmeti yanında biraz virüs vermeden yapacağını düşünmemelisiniz.

Tanıdığınız ya da tanımadığınız kişilerden gelen mesajlarda ve e-postalarda bulunan eklere ve bağlantılara her zaman temkinli yaklaşmalısınız. Gerçek kişi ve kurumları taklit ederek bu tür paylaşımlar yapmak hayli yaygın bir dolandırıcılık yöntemi. Gönderilen bağlantı ya da eki açmadan önce gönderen kişi ile iletişime geçerek güvenilirliğini teyit edin.

Gelelim halka açık Wi-Fi ağlarına; kafelerde, parklarda, havalimanlarında sık sık karşımıza çıkan bu tür ağlar iyi niyetli olarak sunulur ancak herkesin bağlanması için güvenlik ağı oldukça gevşektir. Bu tür bir ağa bağlanayım da mobil veri harcamadan video izleyeyim diye düşündüğünüz her an tehlike altında olduğunuzu unutmayın.

Normal bir virüs bilgisayarınıza sızdığı zaman hemen ortalık karışır, böylece bir şeyler döndüğünü anlarsınız. Ancak bilgisayarınıza bir trojan virüsü bulaştığında dikkatli bir kullanıcı değilseniz çoğu zaman bu durumu fark etmeniz uzun zaman alabilir.

Trojan virüsü bulaşmış bir bilgisayar mutlaka tekleyecektir. Bir şeylerin normal gitmediğini hemen olmasa da anlarsınız. Ancak ileride yapılacak bir DDoS saldırısı için bilgisayarınızın kullanılması planlanıyorsa çoğu zaman bu durumu anlamanız neredeyse imkansızdır. Bu nedenle her zaman dikkatli olmanız son derece önemli.


Kaynak webtekno.com

 

NASA, Orion Aracından Gelen Ürkütücü Ay Görsellerini Paylaştı

NASA’nın Artemis 1 görevi için yakın zamanda fırlatılan Orion uzay aracı, dün en uzun mesafe kat eden mürettebat taşımaya uygun araç rekorunu kırmış ve Ay’a da iyice yaklaşmıştı. Hatta Orion, Ay’a yakın uçuş da gerçekleştirmişti. Bu yolculuğu esnasında da kanatlarının uç kısımlarında bulunan kameralarla çeşitli görüntüler yakalayıp Dünya’ya göndermişti. 

ABDnin En Büyük İkinci Bankasından Yatırımcıları Keyiflendiren Solana(SOL) Açıklaması: Dijital Dünyanın Visası Olacak

ABD'nin en büyük ikinci bankası olarak hizmet vermekte olan Bank of America, 2021'in en popüler kripto para birimlerinden bir tanesi haline gelen Solana (SOL) ile ilgili açıklamalarda bulundu. Banka bünyesinde çalışmalarını sürdüren stratejist Alkesh Shah tarafından yapılan açıklamalarda, Solana ağının dijital varlık ekosisteminin Visa'sı olabileceği ifade edildi. 

Madonnadan Meme Ucu İtirazı: İnstagramı Cinsiyetçilikle Suçladı

Müzik kariyeri boyunca sayısız ödüle layık görülen dünyaca ünlü şarkıcı Madonna, Instagram üzerinden yaptığı paylaşımın kaldırılmasına sert bir şekilde tepki gösterdi. Instagram, Madonna’nın yaptığı paylaşımda ‘meme ucunun’ gözükmesinin ‘topluluk kurallarına aykırı’ olduğunu belirterek ünlü şarkıcının yaptığı paylaşımı kaldırdı.