Bir Süpernova Ne Kadar Yakından Patlarsa Dünyaya Zarar Verir?

Evrenimizdeki en görkemli olaylardan biri olan süpernova patlamaları, uzayla ilgilenen hemen hemen herkesin ilgisini çekmiştir. Bu devasa patlamalar, etrafındaki her şeyi yok edecek kadar güçlüdürler. Etrafımızda sayısız yıldız olduğunu düşünürsek böyle bir final vermelerinin biz insanlar için nasıl etkileri olacağını hep düşünmüşümdür. 

27.12.2022 17:45:10 tarihinde yayınlandı.

Evrenimizdeki en görkemli olaylardan biri olan süpernova patlamaları, uzayla ilgilenen hemen hemen herkesin ilgisini çekmiştir. Bu devasa patlamalar, etrafındaki her şeyi yok edecek kadar güçlüdürler. Etrafımızda sayısız yıldız olduğunu düşünürsek böyle bir final vermelerinin biz insanlar için nasıl etkileri olacağını hep düşünmüşümdür. 

Öncelikle bir yıldızın süpernova olmasını sağlayacak iki yol bulunuyor. Bunlardan ilki bizim Güneş'imizden çok daha büyük bir kütleye sahip olan ve diğer yıldızlara göre çok daha kısa ömürleri olan yıldızlardır. Bunlarla birlikte ikili yıldız sisteminde yer alan beyaz cüceler de süpernova yaratabilirler.

Midjourney'de üretilmiştir. .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

NASA'ya göre Dünya'nın bir süpernovanın zararlı etkilerinden kaçınması için gerekli mesafe 50 ışık yılı. Elbette 50 ışık yılının üzerindeki mesafelerde de Dünya'yı etkileyecek bazı olumsuz etkiler bulunuyor ancak bu mesafeden yakın bir süpernova patlamasından sağ kurtulmamız pek mümkün değilmiş gibi görünüyor. 

Örneğin Dünya'dan yaklaşık 25 ışık yılı uzaklıkta bir süpernova meydana gelirse gezegenimiz tüm atmosferini kaybeder ve bildiğimiz yaşam yok olur. Hemen bu noktada içinizi rahatlatalım: Dünya'nın yakınında böyle bir patlamaya neden olacak yıldız bulunmuyor.

Samanyolu Galaksisi'nin 200 ila 400 milyar yıldız barındırdığı düşünülürse süpernovaların çok nadir görülen patlamalar olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak evrenin tamamını göz önünde bulundurduğumuzda ortalama olarak her saniye 30 süpernova patlaması meydana geldiği düşünülüyor. Bu da bize evrenin ne kadar geniş bir yer olduğunu gösteriyor.

Yaklaşık 30 ışık yılı genişliğindeki bir alan olan Yerel Kabarcık, Güneş Sistemi'nin içerisinde yer aldığı, yer fıstığına benzeyen özel bir alan. Bu alanın 10 milyon yıl gibi yakın bir geçmişte gerçekleşen bir süpernova patlaması sonucu oluştuğu düşünülüyor. 

Aslında etrafımızdaki pek çok şeyi temizleyerek bizi koruyan bu balonun etrafında süpernovadan kalma yüksek enerjili gazlar bulunuyor. Bu gazlar ise yakınımızda başka bir süpernova patlaması olursa, patlamanın etkisiyle Dünya'ya gelerek yüksek enerjili radyasyon miktarını büyütebilir.

Bu patlama, her ne kadar bizden uzak olsa da etkileri hissedilmişti. Tehlike bölgesinden 6,5 kat daha uzakta gerçekleşen bu patlama nedeniyle yıldızın çekirdeğinden bir miktar demir, gezegenimize ulaştı. Bu patlamanın izlerini okyanus tabanında hala gözlemleyebiliyoruz.


Kaynak webtekno.com

 

Merakla Beklenen Dying Light 2nin Türkçe Dil Desteği ile Çıkış Yapacağı Resmen Açıklandı

Polonyalı oyun stüdyosu Techland tarafından geliştirilen ve Warner Bros. aracılığıyla piyasaya sürülen Dying Light 1 oyunu, hem Harran'da geçmesi hem de Türkçe dil desteğine sahip olması nedeniyle ülkemizde de oldulça rağbet görmüştü. Serinin sürekli olara ertelenen ikinci oyununun ise Türkçe dil desteğine sahip olup olmayacağı ise resmi olarak açıklanmamıştı.

80 TL Değerindeki Oyun, Steamde Kısa Süreliğine Oynaması Ücretsiz Oldu

Oyun sektöründe bağımsız geliştiriciler tarafından yayımlanan gerçekçi savaş simülasyonlarını popülerliği her geçen gün artıyor. Hell Let Loose, Insurgency Sandstorm ve Post Scriptum gibi oyunlar büyük talep görürken, modern zamanda geçen Squad, kendi alanında liderliğini korumaya devam ediyor.