Bir Yıldız, Patladıktan Birkaç Saat Sonra Gözlemlendi (Hem de Teleskopla Bile Görülemeyecek Uzaklıkta)

Yıldızların ömürlerini tamamladıkları zaman süpernova adı verilen görkemli patlamalarla yok olduklarını biliyoruz. Yine de bu olayı gözlemlemek oldukça zor, uzayın sonsuzluğunda bir yıldızın son anlarını yakalama ihtimali oldukça düşük. 

16.11.2022 09:00:17 tarihinde yayınlandı.

Yıldızların ömürlerini tamamladıkları zaman süpernova adı verilen görkemli patlamalarla yok olduklarını biliyoruz. Yine de bu olayı gözlemlemek oldukça zor, uzayın sonsuzluğunda bir yıldızın son anlarını yakalama ihtimali oldukça düşük. 

Kümelenmiş olan galaksilerin de yardımıyla uluslararası bir ekip, uzayın derinliklerinde gerçekleşen bir süpernovanın yaydığı parlak ışıkları üç defa ölçümleyebilmeyi başardı. Bu gözlemlerden gelen bilgiler, yıldızların sonu ile ilgili teorileri de test etmeye yarayacak.

Yıldızın kendisi gezegenimize oldukça uzakta bulunuyor. Herhangi bir teleskopla görüntüleyemeyeceğimiz mesafede, 11,5 milyar ışık yılı uzaklıktaki bu yıldızın son ışıkları da gezegenimize olan yolculuğunu tamamlarken, yıldızın ışıklarını diğer tüm galaksilerin ışıklarından ayırmak da zorlu bir meydan okuma oldu. 

Yıldızın ışıklarını ayırabildiğinde ise bilim insanları, bu gök cisminin nasıl “yaşadığını ve öldüğünü” ortaya çıkarmayı başardı. Yerçekimindeki dalgalanmalardan dolayı gelen ışıktaki alışılmışın dışında bükülmeler ve kaymalar, süpernovanın varlığını ortaya çıkarmayı başardı. Einstein geçişi adı verilen bu konfigürasyon, yıldızın yaşamı hakkında bilgiler ortaya çıkardı. 

Sekiz gün boyunca incelenen parlamalar ve ışık değişimleri, süpernovanın bir haftada ciddi şekilde soğuduğunu gösterdi. Bu da ileride yıldızların nasıl sğpernovalara dönüştüğünü tam olarak kestirebilmemizi sağlayacak bir gelişme olarak gösteriliyor. 

İLGİLİ HABER Bir Yıldızın Ölüşü, Aynı Anda 3 Farklı Zamanda Gözlemlendi (Bizim de Kafamız Karıştı)

Araştırmacılara göre bu yıldız, patlamadan önce bizim Güneş’imizin 530 katı hacme ulaşmıştı. Yıldızlar, nükleer yakıtları bittiğinde önce oldukça genişler, sonrasında da hızla kendi çekirdeklerine doğru çöker. Bu çöküşün ardından da dev bir nükleer patlama olan süpernova ile ömürlerini tamamlar. Yeni gözlem sayesinde bu süreç çok daha detaylı şekilde incelenebilecek.

Çalışma, Nature dergisinde yayımlandı. 


Kaynak webtekno.com

 

Nothing Markasının Yeni Kulaklığı Ear Stick’in Yeni Görüntüleri Ortaya Çıktı: Ruj Görünümlü Kulaklık Yapmışlar

OnePlus’ın kurucu ortağı olan Carl Pei’nin 2020 yılında Birleşik Krallık’ta kurduğu Nothing markası, özellikle tanıttığı ilk akıllı telefon olan Nothing Phone’un enteresan LED ışıklı tasarımıyla dikkat çekmişti. Şirket ayrıca ilk teknolojik ürünü olan Nothing Ear 1 isimli kablosuz kulaklığı ile de büyük beğeni toplamıştı.

Hikaye Odaklı LoL Oyunu Song of Nunu: A League of Legends Storynin Çıkış Tarihi ve Fiyatı Belli Oldu

Video oyun dünyasının en sevilen yapımları arasında yer alan League of Legends (LoL) evreninde geçen hikaye odaklı macera oyunu olarak karşımıza çıkacak Song of Nunu: A League of Legends Story'nin fiyatı ve çıkış tarihi açıklandı. Riot Games bünyesindeki Riot Forge ile Tequila Works tarafından hayata geçirilen proje, oyuncuların ilgisini çekmeyi başaracak gibi görünüyor.

OnePlus, Kendi Reklamını Yapmaya Çalışırken iPhone Reklamı Yapıp Rezil Oldu

Marques Brownlee, 2022'nin en iyi telefonları ile ilgili bir video yayınladı ve bu videoyu Twitter'daki takipçileri ile de paylaştı. Tweete yanıt veren OnePlus ise "2023'te yanıldığınızı kanıtlayacağız." şeklinde iddialı bir yanıt verdi. Ancak buradaki esas mesele, paylaşımın bir iPhone'dan yapılmış oluşuydu.