Boston Dynamicsin Robotu Spot, Bu Kez de Tüpraşta İşe Başladı

Geçtiğimiz aylarda Hyundai, köpek şeklinde robotlarıyla bilinen Boston Dynamics’i satın almıştı. Şirkette pay sahibi olan üçüncü şirket haline gelen Hyundai, robotik parça üretip birleştireceği bir tedarik zinciri kurmayı amaçladığını da açıklamıştı ve sizlere bahsetmiştik.

16.02.2022 02:45:50 tarihinde yayınlandı.

Geçtiğimiz aylarda Hyundai, köpek şeklinde robotlarıyla bilinen Boston Dynamics’i satın almıştı. Şirkette pay sahibi olan üçüncü şirket haline gelen Hyundai, robotik parça üretip birleştireceği bir tedarik zinciri kurmayı amaçladığını da açıklamıştı ve sizlere bahsetmiştik.

Hyundai'nin satın almı gerçekleştikten sonra sevilen otonom robot Spot; otomobil üretim tesislerinde güvenlik amiri olarak işe başlamıştı. Spot, çalışma alanlarındaki terslikleri saptayarak işçilerin can güvenliğini ve fabrikanın mal güvenliğini sağlayacağı belirtilmişti. Şimdi ise bu ünlü otonom robot Tüpraş'ta iş başı yaptı.

Tüpraş, üretim sahalarında robot kullanımıyla, güvenli ve emniyetli iş ortamını desteklemeyi amaçlıyor. Riskli süreçlerde tekrarlayan işleri kolaylaştırarak, teknik ekiplerin yetkinliklerini farklı alanlarda kullanmalarına olanak tanıyor. Norveçli unicorn startup Cognite tarafından rafineriye özel sensörlerle donatılmış robotun, düzenli kontrol işlemlerini gerçekleştirmek üzere deneme çalışmaları ilk olarak İzmit Rafinerisi’nde, ardından Kırıkkale Rafinerisi’nde tamamlandı.

Saha deneme çalışmalarından elde edilen veriler ve bilgiler ışığında detaylı teknik değerlendirmeyi takiben; çeşitli sahalarda kullanım ihtiyaçları da göz önüne alınarak fizibilite çalışma çalışmaları gerçekleştirilecek. Tüpraş, yapay zeka ve robotik teknolojiler yol haritası ile alanında ilk olmayı amaçlıyor.

Otonom robotun yeni işinde yapacağı şeylerden bahsedecek olursak; Spot’un üç boyutlu modellerle desteklenen gelişmiş yönetim platformu sayesinde beklenen aksiyonlar kolayca tanımlanabiliyor. Sahalarda bulunan farklı tipte analog sayaç, seviye göstergeleri, valf açıklığı göstergeleri ve çeşitli emniyet kontrolleri robot tarafından otonom olarak yapılabiliyor. Yapay zekâ ile desteklenen kameralar sayesinde zeminde oluşabilecek herhangi bir sıvı kolaylıkla saptanıyor ve üzerindeki sensörlerle de ortamdaki gazlar tespit edilebiliyor.

İLGİLİ HABER Büyümüş de Güvenlikçi Olmuş: Hyundai, Ünlü Robot Spotu Bir Güvenlik Görevlisi Olarak Çalıştırmaya Başladı (Video)

Spot, üzerinde bulunan termal kamera sayesinde görüntülenen yerlerin sıcaklık değerlerini de bildiriyor. Alınan sıcaklık verileri işlenerek entegre veri yönetim sistemi sayesinde geriye dönük karşılaştırmalarla daha akıllı uyarılar elde edilebiliyor. Spot, ortam tarama kameralarıyla bulunduğu ortamın üç boyutlu modellerini de oluşturabiliyor. Görüntü işleme yöntemleriyle nesneler tanımlanabiliyor ve daha önceden elde edilen verilerle de karşılaştırılarak ortamda bulunmaması gereken yabancı maddeler için uyarı oluşturabiliyor. 


Kaynak webtekno.com

 

NASAnın 1 Milyon Dolarlık Yarışmasına Türkiyeden de Katılımcı Çıktı: Amacımız Ödül Değil

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), geçtiğimiz günlerde bir yarışma başlatmıştı. Bizim de sizlerle paylaştığımız bu yarışmada katılımcılardan ucuz ama etkili bir gıda teknolojisi istenmişti. NASA’dan yetkililer insanlardan beklenen bu teknolojinin uzun süreli uzay yolculuklarında astronotların karnını doyurabilmesi için kullanılacağını ifade etmişti.

Her An Hazırlıklı Olup Dikkati Elden Bırakmamamız Gereken Tehlike: Depremleri Anlık Olarak Takip Edebileceğimiz 10 Uygulama

Deprem, ülkemizin ve dünyanın acı ve son derece önemli gerçeği. Türkiye, Avrasya-Arap-Afrika levhası arasındaki bölgede yer alıyor. Afet öncesi tedbirler almak hem bireysel olarak hem de toplumsal anlamda bir görevimiz olmalı. Peki biz bu görevleri nasıl karşılıyoruz, depremlere karşı ne gibi tedbirler alıyoruz gibi soruları kendimize ve çevremize daima yöneltmeliyiz.