Bu Daha Başlangıç! James Webb Uzay Teleskobu, İlk Kez Güneş Sistemi Dışında Gezegen Keşfetti

2022 yılının yaz aylarından bu yana aktif olarak gözlemlerini sürdüren James Webb Uzay Teleskobu, bugün büyük bir keşif duyurusu ile gündeme geldi. NASA, James Webb’in ilk öte gezegen keşfine imza attığını açıkladı.

15.01.2023 00:45:22 tarihinde yayınlandı.

2022 yılının yaz aylarından bu yana aktif olarak gözlemlerini sürdüren James Webb Uzay Teleskobu, bugün büyük bir keşif duyurusu ile gündeme geldi. NASA, James Webb’in ilk öte gezegen keşfine imza attığını açıkladı.

LHS 475 b adını taşıyan öte gezegen, paylaşılan detaylara göre Dünya ile neredeyse tamamen aynı boyuta sahip. Üstelik gezegen, 41 ışık yılı uzağımızda, yani uzayı düşündüğümüzde için fazlasıyla yakın sayılabilecek bir yerde bulunuyor.

John Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndan Kevin Stevenson ve Jacob Lusitg-Yaeger liderliğinde yürütülen çalışma, gezegen hakkındaki ilk bilgilerin elde edilmesini de sağladı. Ekip, James Webb Uzay Teleskobu’nın Yakın Kızılötesi Spektrograf (NIRSpec) ile gezegenin yapısını inceledi.

Gezegenin bir gaz devi değil kayalık olduğunu paylaşan ekip, atmosferinin bulunmayabileceğini aktardı. Zira NASA, yukarıda bulunan grafikteki spektrumun, atmosfere sahip olmayan gezegen spektrumu ile benzerlik gösterdiğini belirtti.

Tabii elde edilen bilgiler sadece bunlarla sınırlı değildi. Gezegenin Dünya’dan birkaç yüz derece daha sıcak olduğu da açıklandı. Ayrıca gezegenin, Güneş Sistemi'ndeki benzer boyutlardaki gezegenlere (Dünya, Venüs) göre yıldızına çok daha yakın olduğu ifade edildi. 

İLGİLİ HABER James Webb, Satürnün Devasa Uydusu Titanın "Bu Bildiğin Dünya" Dedirten Bir Fotoğrafını Paylaştı


Kaynak webtekno.com

 

Bilgisayarda Bluetooth Açma İşlemi Nasıl Yapılır? (Windows ve MacOS İçin)

Kabul edelim, yakın bir zaman kadar bluetooth teknolojisi vardı ama pek de işe yaramıyordu. Son yıllarda bu teknoloji üzerine yapılan çalışmalar ve 5.2 sürümü gibi yenilikler ile artık bluetooth sistemleri oldukça başarılı hale geldi. Bu teknolojiye sahip ürünler mobil cihaz odaklı olsa da bilgisayarlarımızda da başarılı bir şekilde çalışıyorlar. Peki, Mac ve Windows’ta bluetooth nasıl açılır biliyor musunuz?

JAR Dosyası Nedir, JAR Dosyaları Nasıl Açılır?

Dijital dünyanın artık gerçek hayatın ayrılmaz bir parçası olması ile birlikte hayatımıza pek çok yeni terim girdi. Bunlardan bir tanesi de JAR dosyası. Aslında JAR dosyası, pek çok standart kullanıcının kolay kolay karşılaşmayacağı bir dosya türüdür. Çünkü internet dünyasının vazgeçilmezi Java dili ile hazırlanmış dosyaların arşiv dosyası .jar uzantılı JAR dosyalarıdır.

İlk Defa Makine Öğrenme Kullanılarak Bir Antibiyotik Geliştirildi

Makine öğrenme artık birçok alanda kullanılmaya başlandı. Şimdiden MIT’den bilim insanları, antibiyotik geliştirecek bir makine öğrenme algoritması geliştirdiler. Makine öğrenme algoritması ile oluşturulan antibiyotik, Dünya Sağlık Örgütü’nün 'kritik' listesinde bulunan iki bakteriye karşı çözüm oldu.