Depremzedelere Yardım İçin Kullanabileceğiniz Birbirinden Faydalı İnternet Siteleri

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremi, 10 ilde yıkıcı sonuçlar doğrururken pek çok vatandaşımız iletişimi ve deprem ihbarlarını Twitter üzerinden yapmaya başladı. Ülkemizdeki uygulama geliştiricileri de vatandaşların ve afetzedelerin kullanması için pek çok faydalı uygulama geliştirdi. Özellikle zamanla yarıştığımız ve yönetimsel sorunların yaşandığı bu dönemde bu uygulamalar depremzedeler için yararlı olabilir.

9.02.2023 17:00:29 tarihinde yayınlandı.

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremi, 10 ilde yıkıcı sonuçlar doğrururken pek çok vatandaşımız iletişimi ve deprem ihbarlarını Twitter üzerinden yapmaya başladı. Ülkemizdeki uygulama geliştiricileri de vatandaşların ve afetzedelerin kullanması için pek çok faydalı uygulama geliştirdi. Özellikle zamanla yarıştığımız ve yönetimsel sorunların yaşandığı bu dönemde bu uygulamalar depremzedeler için yararlı olabilir.

Biz de sizler için bu zor günlerde belki biraz olsun işinize yarayabilecek bazı faydalı internet sitelerini bir araya getirdik. Bu sitelerin büyük kısmında şu anda filtre ve bilgileri doğrulama mekanizması olmadığını hatırlatalım. Zamanla yarıştığımız için bu paylaşımı yapıyoruz, ancak bu sitelerde kötü amaçlı kişilerin de olabileceğini lütfen unutmayalım.

Türk bir geliştirici tarafından tasarlanan depremin hemen ardından oluşturulan internet sitesi, Twitter üzerindeki deprem çağrısı yapılan tüm paylaşımları tek bir ekranda topluyor. Sitede deprem bölgesi olarak ilan edilen 10 ili ayrı ayrı ya da topluca filtreleyebiliyorsunuz. Ayrıca site her 5 saniyede bir akışı otomatik olarak yenileyerek güncel olarak paylaşımları takip etmenizi sağlıyor.

Buna ek olarak sitenin üst kısmında Anlık Akış ve Ses Var adında iki ayrı sekme bulunuyor. Anlık Akış sekmesi depremle ilgili tüm çağrıları filtrelerken Ses Var sekmesiyse yalnızca enkaz altından ses alındığı belirtilen paylaşımları filtreliyor.

Ayrıca her paylaşımın altında paylaşımı yapan hesabın kaç gün önce açıldığı da belirtiliyor. Bu sayede dezenformasyon amacıyla açılmış ve sahte paylaşım yapabilecek hesapları tespit etmek kolaylaşıyor. Sitenin üst kısmındaysa AFAD, Ahbap ve İhtiyaç Haritası gibi güvenilir hesapların da Twitter adresleri yer alıyor.

Bekir Furkan Zadegil ve Yunus Emre Canğa tarafından hazırlanan bu açık kaynak kodlu internet sitesi, ülke çapındaki hastanelerin paylaştığı güncel veriler üzerinden hastaların hangi hastanelerde olduğunugörmenizi sağlıyor. Ayrıca hastaların hangi bölümlerde bulunduğu, giriş yapıldığı sıradaki durumları ve hangi şehirlerden nakledikleri gibi verilere de ulaşabiliyorsunuz.

Afetharita, Twitter, WhatsApp gibi uygulamalar üzerinden gelen yardım taleplerinin nereden geldiğini belirterek haritalandırıyor. Arama kurtarma ekipleri de bu veriler ışığında ihtiyaç olan yerlere odaklanabiliyor.

İTÜ öğrencileri tarafından geliştirilen bu uygulama, enkaz altındaki sesleri kaydedip ses seviyesini arttırarak dinlemenizi sağlıyor. Özellikle enkaz altında sesin duyulamadığı durumlarda kullanılabilecek bu uygulamayı kullanmak için hem internet gerekmiyor hem de hiçbir veri kaydedilmiyor.


Kaynak webtekno.com

 

Sosyal Medyada Tepki Çeken Hocayı Paket Etme Videosu Hakkında Milli Eğitimden Açıklama: Öğretmen Değil

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyaya garip bir video düştü. Kastamonu'da çekildiği ifade edilen videoda bir öğrenci, iddiasına göre öğretmeninin başına poşet geçirmiş, o anları da "Dersinden kaldığım hocayı paket ediyorum" diyerek paylaşmıştı. Olayın tepki toplaması üzerine Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü, videoya ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Instagram Hikayelerindeki Öne Çıkarma Kapağı Nasıl Değiştirilir?

Instagram, her geçen gün yeni özellikleri kullanıcılarına sunmaya devam ediyor. Elbette, her yeni özellik ile birlikte uygulamayı kullanım süremizde kat kat artmaya, sosyal medya uygulamaları hayatımızın tam ortasında kalmaya devam ediyor. Instagram’da sevdiğimiz fotoğrafları hikaye veya gönderi olarak paylaşmaktan keyif alıyoruz. Ama hikaye tarafında paylaştığımız şeyler 24 saat sonra otomatik olarak siliniyor. İşte tam olarak bu tarafta, öne çıkarılanlar özelliği devreye giriyor. Öne çıkarılanlar özelliği sayesinde silinse bile istediğiniz hikayenizi profilinize sabitleyebilirsiniz. Elbette, bu öne çıkarılanlara ise bir öne çıkarma kapağı ekleyebilme özelliğine sahipsiniz.

Facebook ve Instagram da NFT Pazarına Dahil Oluyor: Kullanıcılar Kendi NFTlerini Oluşturabilecek

Block zinciri teknolojisi ile depolanan ve korunan varlıkların dijital olarak sertifikalandırılması anlamına gelen NFT’ler (non-fungible token), hızla yayılmaya devam ediyor. Birçok insan bu varlıklara yüzbinlerce dolar para ödüyor ve ‘gelecek’ için büyük yatırımlar yaptıklarını düşünüyor. Tahmin edebileceğiniz gibi dev şirketler de bu durumdan geri kalmayarak kendi NFT yatırımlarını tüm dünya ile paylaşıyor.

mini Yerine Gelecek iPhoneun Adı Ortaya Çıktı: iPhone 14 Max Olmayacak!

Apple’ın önümüzdeki hafta tanıtacağı yeni iPhone 14 serisi, son iki yıldır piyasaya sürülen ‘mini’ modele sahip olmayacak. Daha önce paylaşılan bilgiler, şirketin ‘mini’ modelinin umulduğu kadar başarılı olamadığını, bu nedenle farklı bir model getireceğine işaret etmişti.