Devasa Bir Gaz Küresi Olan Jüpiterin Yüzeyinde Adım Atabilir miyiz?

Varsayalım ki başarılı bir planlama neticesinde Jüpiter'e doğru uzun bir yolculuğu tamamladınız ve gezegenin yakınlarındasınız.

1.08.2023 14:45:07 tarihinde yayınlandı.

Varsayalım ki başarılı bir planlama neticesinde Jüpiter'e doğru uzun bir yolculuğu tamamladınız ve gezegenin yakınlarındasınız.

Yolculuğun devamında başınıza neler geleceğine sırasıyla bakalım.

O nedenle özel bir kıyafetiniz olduğunu varsayalım ve devam edelim. Jüpiter tamamen gazdan oluşuyor, yani katı bir yüzeyi yok. Dolayısıyla tıpkı havada yürüyemediğimiz gibi, Jüpiter'deki gazların üzerinde de yürüyemiyoruz, yani ayak basma gibi bir kavram yok.

Jüpiter'in bu gazdan oluşan katmanları, merkeze doğru yaklaştıkça giderek daha da yoğunlaşmaya başlıyor. Fakat en dış kesiminde, bu gaz tabakaları hayli ince. Tabii daha gaz katmanlarının en tepelerindeyken bile, yani yüzey denebilecek yoğunluktaki gaz katmanlarından yaklaşık 300 bin km uzaktayken dahi, radyasyon zehirlenmesinden çok kısa sürede ölürdünüz.

Varsayımlara devam edelim ve özel kıyafetinizin sizi radyasyondan koruyacak süper güçlere sahip olduğunu düşünelim. Bu sefer de Jüpiter'in devasa kütlesi nedeniyle atmosfere girişiniz öylesine hızlı olurdu ki, tıpkı meteorların Dünya atmosferine girerken yanmaları gibi kül olurdunuz.

Diyelim ki bu sorunu da mucizevi bir şekilde çözdük ve üst atmosferin ortalarına kadar gelebildik. Buralarda basınç, Dünya'nın yüzey basıncına denk olacaktır ve kısmen daha insancıl koşulları deneyimlemeye başlayacaksınızdır.

Bu etapta düşmeye devam edersiniz; ancak atmosfer hayli yoğunlaştığı için, düşüş hızınız nispeten daha yavaş olacaktır; saatte 3200 km kadar... Neyse ki en azından bu hızdayken, yanmaktan kurtulursunuz. 

Bu kısmı da geçebilmeniz için bir de paraşütünüz olduğunu varsayalım. Bu kısmı geçerken, sıcaklık da sıfırın üstüne doğru çıkacak ve Dünya'ya benzer seviyelerde dolaşacak. Son durumu güncellemek gerekirse; radyasyondan koruyan özel bir kıyafetiniz ve paraşütünüz var; düşme hızınız yavaş, sıcaklık ve basınç Dünya'ya yakın. 


Kaynak webtekno.com

 

Belki de Şimdi iPhoneun Rakibi Olacaktı: İlk Yerli Cep Telefonumuz ASELSAN 1919 Hakkında 8 İlginç Bilgi

Bugün içinde yaşadığımız dönem teknoloji çağı olarak adlandırılıyor. Askeri ya da ekonomik güçler bile ne kadar paranız ve askeriniz olduğuyla değil, bu alanlarda hangi teknolojileri kullandığınıza göre şekilleniyor. Bu çağın yeni başladığı 1990’lı yılların sonlarında, henüz cep telefonları yeni yeni yaygınlaşıyorken ülkemizin en önemli kurumlarından biri olan ASELSAN, ASELSAN 1919 adıyla bir cep telefonu modeli üretti.

TUA Başkanından Uzaydaki İlk Türk ile İlgili Açıklama: Türk Yemeklerinden Götürsün, Oradakilere İkram Etsin

Türkiye'nin bir süredir gündeminde olan Milli Uzay Programı ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Türkiye Uzay Ajansı Başkanı (TUA) Serdar Hüseyin Yıldırım, verdiği bir demeçte gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yıldırım tarafından yapılan açıklamaların en ilginç yanı, uzaya gönderilecek Türk ile ilgiliydi. TUA Başkanına göre uzaya gidecek ilk Türk, yanında bazı malzemeler götürecek ve bu malzemeler arasında Türk yemekleri de olabilir.