Devri Kapanmak Üzere Olan Kablolu Kulaklıkların Çoğunda "3.5 mm Jak" Kullanılmasının Hikayesi

Elektronik taşınabilir ürünler, hayatımızın ayrılmaz parçaları haline geldiler. Evet, akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar gibi ürünlerden bahsediyoruz. Üstelik bunlarla birlikte kulaklıklar da vazgeçilmez oldu. Bugün pek çoğumuz kulaklığını yanında taşımadığı zaman, kendine bir şey eksikmiş gibi hissediyor.

1.01.2023 23:00:21 tarihinde yayınlandı.

Elektronik taşınabilir ürünler, hayatımızın ayrılmaz parçaları haline geldiler. Evet, akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar gibi ürünlerden bahsediyoruz. Üstelik bunlarla birlikte kulaklıklar da vazgeçilmez oldu. Bugün pek çoğumuz kulaklığını yanında taşımadığı zaman, kendine bir şey eksikmiş gibi hissediyor.

Günümüzde piyasaya sürülen kulaklıkların büyük bir bölümü kablosuz. Ancak kablolu kulaklıklar, hala pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Zira özellikle de 3.5 mm jak girişi olan kulaklıklar, hemen her teknolojik alette kullanılabiliyor. Peki bu nasıl mümkün oldu?

1870'lere dönelim. O yıllarda telefonla iletişim şimdiki gibi değildi. İnsanlar önce telefon operatörüne bağlanır ve kiminle konuşacağını bildirir, operatör karşı tarafa ulaşır, daha sonra da iki kişi arasındaki görüşme başlardı. Bu görüşmelerin sağlanmasında 6.35 mm'lik kablo uçları kullanılırdı.

"Çeyrek inç jak" olarak da bilinen kablo ucu, yıpranmaya karşı dayanıklı olması ve kolayca takılıp çıkarılması nedeniyle operatörlerin favorisiydi. İşte bu kablo uçları, 1910 yılında Nathaniel Baldwin tarafından üretilen ilk modern kulaklığa hayat vermişti.

*Tarihin ilk modern kulaklığı.

*Sony'nin ilk walkman modeli: TPS-L2

Bu gelişme, elektronik ürün tarihinde dönüm noktası oldu. 3.5 mm'lik jaklar, artık hayatımızın bir gerçeği haline gelmişti. Üstelik Sony'nin ilk walkman modeli, dünya çapında ilgi görmüştü. O dönemler yediden yetmişe herkesin deli gibi satın aldığı walkman, 3.5 mm'lik girişlerin popülaritesini doğrudan artırmıştı. 6.35 mm giriş için yolun sonu gelmişti. Artık son kullanıcı, 3.5 mm'den başka bir kulaklığı hayal bile etmiyordu.

Sony Walkman'in olağanüstü başarısı, ilerleyen yıllarda Nokia ve Ericsson gibi telefon üreticilere de ilham verdi. Piyasaya sürülen ilk cep telefonları, 3.5 mm kulaklık girişleriyle geldiler. Cep telefonlarına ek olarak diğer kaset ve CD çalarlar, MP3 çalarlar, iPod'lar ve aklınıza gelebilecek ses ile ilgili tüm ürünler, 3.5 mm kulaklıklara sahip oldular.


Kaynak webtekno.com

 

Çin Malı Elon Musk Olarak Ünlenen Sosyal Medya Fenomeni, Durduk Yere Banlandı

Bundan birkaç ay önce haberlerimize konu olan "Ma Yilong" isimli sosyal medya fenomeni, Elon Musk'a benzerliği ile dikkat çekmiş, kısa sürede viral olmuştu. Elon Musk da yapılan paylaşımları görmüş ve Yilong'u gerçek bir kişi olmasını ispatlaması durumunda onunla tanışacağını söylemişti. Şimdiyse Ma Yilong ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Twitterın NFTleri Profil Fotoğrafı Haline Getiren Özelliği Kullanıma Sunuldu

Twitter, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada platforma eklenecek yeni bir özellikten bahsetmişti. Bu özellik, NFT satın alan kullanıcıların profilini özel bir hale getiriyor, satın alınan NFT'nin bir altıgenin içerisinde profil fotoğrafı olarak kullanılmasını sağlıyordu. Bu özellik şimdi, uygulamanın iOS sürümü için yayınlandı. Ancak yalnızca, Twitter'ın ücretli abonelik sistemi olan Twitter Blue kullanıcıları bu özellikten faydalanabilecek. Android ve web sürüm kullanıcıları içinse çalışmalar devam ediyor.

Türkiyede Bilgisayarlar Pahalı Değil ama Almak Zor: İşte Araştırma Sonuçları

Başlığı görüp sinirlenmeden önce konuyu açıklayalım. Evet, 20-30 bin TL'lik bir bilgisayara pahalı değil demek kolay değil. En azından kazandığımız maaşlara oranladığımızda. Ancak Picodi tarafından yapılan araştırma, Türkiye'deki bilgisayar fiyatlarını dünya çapındaki fiyatlarla karşılaştırdı ve fiyatları karşılaştırmakla kalmayıp bu fiyatları maaşlara da oranladı. Bu sonuçlara göre Türkiye'deki fiyatlar, diğer ülkelere kıyasla inanılmaz yüksek değil; ancak alım gücümüz ne yazık ki düşük kalıyor...

Twitter, Düzenleme Özelliğini Resmen Duyurdu! İşte Tweetleri Paylaştıktan Sonra Bile Düzenleyebileceğimiz Özellikten İlk Video

Geçtiğimiz günün en büyük gündem maddelerinden biri, Twitter'dan aldığı hisse ile bir anda şirketin en büyük pay sahibi yatırımcısına dönüşen Elon Musk olmuştu. Geçtiğimiz haftalardan itibaren bazı sinyaller veren ve en sonunda Twitter'ın hisselerinin %9,2'sini satın alan Musk, hemen ardından da söz hakkını kullanmaya başladı.