Dünyada Bu Kadar Fakirlik Varken Neden İnsanları Aya Göndermek İçin Milyarlarca Dolar Para Harcanıyor?

İnsanlık, 1950'li yıllarda gökyüzüne sadece bakmanın yetmeyeceğini fark edip rotayı uzaya çevirdi. Fakat yalnızca 60-70 yıllık tarihi var gibi görünen uzay merakı, aslında insanlığın tarihi kadar eski.

6.09.2022 10:30:28 tarihinde yayınlandı.

İnsanlık, 1950'li yıllarda gökyüzüne sadece bakmanın yetmeyeceğini fark edip rotayı uzaya çevirdi. Fakat yalnızca 60-70 yıllık tarihi var gibi görünen uzay merakı, aslında insanlığın tarihi kadar eski.

Günümüzde her bir görev için milyarlarca dolarlık yatırım gerektiren uzay çalışmaları, 'insanlığın dünya üzerinde gırla problemi varken neden uzaya para harcanıyor?' gibi mantığı anlaşılabilir fakat bolca cevabı olan bazı sorularla eleştiriliyor. Peki gerçekten, insanlık neden dünya sorunlarını çözmek varken uzaya para harcamaya devam ediyor? 

Böyle bir anın büyüleyici olacağını hayal etmek çok da zor değil. Hiçbir yapay ışık kaynağı olmadan, açık ve aysız bir gecede gökyüzüne bakabilsek kim bilir neler görürdük. Atalarımız da öyle yaptılar. Uzun geceler boyu gökyüzünü izlediler. Gördüklerinin ne olduğunu anlamaya çalıştılar. 

Hatta kimi çalışmalar, 33 bin - 10 bin yıl arasına tarihlenmiş bazı mağara duvar resimlerinin yıldızların konumuna dair temsili çizimler olduğunu söylüyor. Stonehenge gibi hâlâ 'gizemini' koruyan bazı yapıların da yıldızların konumu, inançlar ve sosyal yaşam ile yakından bağlantılı olduğu düşünülüyor. 

Yani aslında insanlık, kafasını kaldırıp gökyüzünü fark ettiğinden beri orada ne olduğunu anlamaya çalıştı. Sorulara aldığı cevaplar ise hayatını şekillendirecek sonuçlar ortaya çıkardı. Tarımdan inanç sistemlerine insan hayatını kökünden etkileyen pek çok konu, uzaya dair bilgimizden doğrudan etkilendi.

Bu aklın alması zor uzunlukta zaman boyunca yıldızlara ve gezegenlere bakıp pek çok şey yaptık. Üzerinde yaşadığımız gezegeni ve günümüzde kulağa basit gelen bazı 'kanunları' anladık, gördüklerimizi anlamlandırmaya başladık.

Aradan geçen on binlerce yıldan sonra, yaklaşık 400 sene önce ilk kez teleskoplar kullanılarak gözlerimizden daha fazlasıyla uzayı gözlemlemeye başladık. Ardından yine birkaç yüz yıl geçti ve sonunda, 1950'li yıllarda uzaya araçlar ve hatta insanlar, hayvanlar gönderme kararı aldık.

Sonrasında Ay'a ayak basan ilk insanlar, uzayda bir istasyonda araştırma yürüten astronotlar, uzak gezegenleri 'gözlerimiz olup' izleyen uzay araçları…

İnsanlık olarak sık sık ne kadar özel bir tür olduğumuzdan bahsederiz. Akıllıyızdır. Bilgiye sahibizdir. Zekiyizdir. Becerikliyizdir. Yapamayacağımız şey yoktur. Bize bu 'özelliği' sağlayan şeyin ne olduğunu düşündüğümüzde ise sonsuz bir merak, sorulan sorular ve alınan cevaplar ile gelinen nokta olduğunu görürüz.


Kaynak webtekno.com

 

Forza Motorsport 8 Gümbür Gümbür Geliyor: Hem Sürüş Hem de Grafik Olarak Daha Gerçekçi Olacak

Xbox’ın en sevilen yapımlarından birisi olan Forza serisi, Horizon oyunlarıyla açık dünya yarış oyunlarına meydan okurken Motorsport serisiyse PlayStation’ın Gran Turismo serisiyle kıyasıya rekabet ediyor. Gran Turismo-Forza Motorsport rekabetinin 2021 yılındaki kazananı Gran Turismo olurken 2022 yılındaysa Forza serisi uzun bir aradan sonra ilk kez açık ara farkla Gran Turismo’yu geçmişti.

Google Haritalar Artık Yollardaki Bariyerleri Bile Gösterecek: İşte Yeni Özellikler ve Sürücülerin Hoşuna Gidecek Tasarım

ABD merkezli teknoloji devi Google, bundan birkaç yıl önce Volvo ve Audi gibi otomotiv sektörünün önde gelen isimleriyle bir araya gelip, Android Automotive isimli işletim sistemini geliştirmişti. Bu işletim sistemi, adından da anlaşılabileceği üzere otomobillere Android yazılım getiriyordu. Bu işletim sistemi, bazı otomobillerde aktif olarak kullanılıyor.