G7 Ülkeleri, Yapay Zekanın Geleceği Hakkında Ortak Bir Bildiri Yayınladı: Risk Temelli Düzenlemeleri Benimsemeliyiz

Japonya’nın Takasaki kentinde düzenlenen etkinliğe katılan G7 ülkelerinin teknoloji ve ekonomi bakanları, yapay zeka teknolojilerinin giderek sektörde öne çıkmasına dikkat çekti. Toplantı sonunda ülkeler, bu teknolojilerin fırsatlarının ve zorluklarının yakın vadede değerlendirilmesinin gerekliliğinin altını çizdi.

1.05.2023 12:15:10 tarihinde yayınlandı.

Japonya’nın Takasaki kentinde düzenlenen etkinliğe katılan G7 ülkelerinin teknoloji ve ekonomi bakanları, yapay zeka teknolojilerinin giderek sektörde öne çıkmasına dikkat çekti. Toplantı sonunda ülkeler, bu teknolojilerin fırsatlarının ve zorluklarının yakın vadede değerlendirilmesinin gerekliliğinin altını çizdi.

Japonya Dijital Dönüşüm Bakanı Kono Taro ile Japonya İçişleri ve İletişim Bakanı Matsumoto Takeaki’nin başkanlık ettiği toplantıya; Hindistan, Endonezya, Ukrayna’dan hükümet temsilcileri de katıldı.

Avrupa, yapay zeka destekli uygulamalar ile ilgili olarak kurallar getirilmesi konusunda aceleci davranırken, Japonya'da iki gün süren toplantının sonunda G7 ülkelerinden ortak bir bildiri yayınlandı. Yayınlan ortak bildiride, bu tür bir düzenlemenin aynı zamanda yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi için "açık ve elverişli bir ortamı koruması" ve demokratik değerlere dayanması gerektiği söylendi.

Bakanlar, "güvenilir yapay zekanın, ortak vizyon ve hedefine ulaşmak için politika araçlarının G7 üyeleri arasında farklılık gösterebileceğini" kabul etti. Anlaşma, gizlilik endişeleri ve güvenlik riskleri arasında büyük ülkelerin yapay zekayı nasıl yöneteceği konusunda bir dönüm noktası oluşturuyor.

Hükümetler, özellikle OpenAI tarafından geliştirilen ve Kasım ayındaki lansmanından bu yana tarihin en hızlı büyüyen uygulaması haline gelen ChatGPT gibi üretici yapay zeka araçlarının popülerliğine vurgu yaptı.

Bildirgede, ülkeler arasında güvenli ve dirençli bir dijital altyapının sağlanması amacıyla görüşmelerin derinleştirildiği, dijital altyapının iklim krizi, salgın ve diğer kırılganlıkların yoğun olduğu dönemlerde kritik önemde rol oynadığı belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, "Yönetişim, telif hakkı da dahil olmak üzere fikri mülkiyet haklarının nasıl korunacağı, şeffaflığın nasıl teşvik edileceği, yabancı güçler tarafından bilgi manipülasyonu da dahil olmak üzere dezenformasyonun nasıl ele alınacağı gibi konuları içerebilecek üretken yapay zeka üzerine gelecekteki G7 tartışmalarını bir araya getirmeyi planlıyoruz" dedi.

İLGİLİ HABER NATO, Yapay Zeka Teknolojilerine Karşı Önlem Almaya Başladığını Açıkladı

Bir G7 üyesi olan İtalya da, kişisel veri kurallarının olası ihlalini araştırmak üzere geçtiğimiz ay ChatGPT'yi ülkede yasaklamıştı. İtalya, Cuma günü aldığı yasak kararını kaldırarak, ülkede tekrar ChatGPT’yi hizmete açtı.


Kaynak webtekno.com

 

Yepyeni Samsung Galaxy A Serisi Bugün Tanıtılacak! Nasıl İzlenir, Hangi Telefonlar Bekleniyor?

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile 17 Mart'ta (bugün) bir lansman düzenleyeceğini ve bu lansmanda Galaxy A serisinin yeni üyeleri ile tanışacağımızı açıklamıştı. Söz konusu etkinlik, saat 17:00'de başlayacak ve böylece Samsung'un muhtemelen Türkiye'de fazlasıyla ilgi görecek yeni modellerinin detaylarını göreceğiz.

Telegrama Sesli ya da Görüntülü Görüşme Yapmadan Önce İki Kez Düşünmenize Neden Olacak Bir Özellik Geliyor

Eylül ayının başında "8'inci yıla özel güncelleme" yayınlayan Telegram, bu güncellemeyle birlikte kullanıcılarının bin kişiye kadar izleyici ve sınırsız sayıdaki dinleyici ile canlı yapmasına olanak sağlamıştı. Bunun üzerine geçtiğimiz günlerde bir güncelleme daha yayınlayan platform, sohbet temaları adlı yeni özellikle birlikte yaptığı diğer yenilikleri de kullanıcılarının beğenilerine sundu.