Google, Yapay Zekâ Araçlarını Kullananları Telif Hakkı Davalarından Koruyacak!

Yapay zekâ destekli teknolojiler, her geçen gün biraz daha yayılıyor. Artık metin ve görsel oluşturmaktan tutun da ses oluşturmaya kadar hemen her alanda yapay zekâ etkisini görüyoruz. Tabii bu durum, en çok da telif hakkı ile ilgili sorunları ortaya çıkarıyor. Hatta Webtekno ekibi olarak, yapay zekâ odaklı şirketlere yönelik davalardan sık sık bahsediyoruz.

13.10.2023 22:00:16 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekâ destekli teknolojiler, her geçen gün biraz daha yayılıyor. Artık metin ve görsel oluşturmaktan tutun da ses oluşturmaya kadar hemen her alanda yapay zekâ etkisini görüyoruz. Tabii bu durum, en çok da telif hakkı ile ilgili sorunları ortaya çıkarıyor. Hatta Webtekno ekibi olarak, yapay zekâ odaklı şirketlere yönelik davalardan sık sık bahsediyoruz.

Şimdiyse bu meseleyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. ABD merkezli teknoloji devi Google, yapay zekâ araçlarını kullanan müşterilerinin haklarını korumaya karar verdiğini açıkladı. Olur da bir kişi, Google'a ait yapay zekâ araçlarından birini kullandığı için telif hakkı davası ile karşı karşıya gelirse Google, tüm süreci yönetecek. Bu büyük sorumluluk, Google'ın kendinden ne kadar emin olduğunu gözler önüne seriyor.

Google, resmî blog sayfasında yaptığı bir açıklamada, şu an için 7 yapay zekâ aracının hukuksal açıdan koruma altına alındığını söyledi. Bu yapay zekâ araçları şunlardı:

İLGİLİ HABER Yapay Zekâ Destekli Google Aramaya Görsel Oluşturma Özelliği Geldi!

Yapay zekâ araçları, belirli bir algoritma üzerine inşa edilen teknolojiler değil. Yapay zekâ odaklı bir aracın geliştirilmesi için devasa boyutta veriye ihtiyaç duyuluyor ve bu veriler, çoğu zaman telif hakkı alınmış eserlerden oluşuyor. İşte Google'ın sorumluluk aldığı nokta da tam olarak bu. Diyelim ki Google'ın yapay zekâsına bir metin yazdırdınız ve bu metin, bir yazara ait telifli bir esere çok benziyor. Google, bu tür bir davada doğrudan devreye girecek.

Google'ın telif haklarına karşı koruma sözü, geçmişte Microsoft ile Adobe tarafından da verildi. Bu bağlamda; Microsoft, Copilot isimli yapay zekâ aracını kullanan kurumsal müşterilerini, telif hakları davalarına karşı koruyacağını söyledi. Benzer bir şekilde Adobe da Firefly kullanan kurumsal müşterilerini, telif hakkı davalarına karşı koruyacak.


Kaynak webtekno.com

 

Meta, İnsan Gibi Sohbet Edebilen Botu İnternetten Erişime Açtı: Bu da Irkçı Olmaz Umarız

Gelecekte hayatımızda önemli bir yer edineceği düşünülen yapay zekâ sistemlerine yönelik yatırımlar hızını kesmeden devam ediyor. Birçok teknoloji devi, kendi yapay zekâlarını geliştirerek kullanıma sunuyor. Kullanıcı ile metin veya konuşma yoluyla iletişim kurabilen sohbet botları (chatbot) da bu sistemler arasında yer alıyor. Google’ın geçtiğimiz aylarda bilinç kazandığı iddialarıyla gündeme gelen LaMDA modeli buna bir örnek olabilir. Şirket, bu durumu yalanlamış ve iddiayı ortaya atan çalışanı işten çıkarmıştı.

Olduğunuz Yere Şimdi Bir Asteroit Düşse Ne Olacağını Gösteren İnternet Sitesini Denedik: İstanbul Yok Oldu!

Kabul edelim, hepimiz hayatımızda bir kez bile olsa ‘Dünya’ya şimdi bir asteroit çarpsa ne olur?’ diye düşünmüşüzdür. Filmlere birçok kez konu olan bu ürkütücü senaryo, insanlığı yok etme potansiyeline sahip. Peki gerçekten bir gök taşının çarpması nasıl sonuçlar doğurur? Bir Reddit kullanıcısı bunun cevabını verdiğini söylüyor.

Sistem Gereksinimlerini Karşılamayan Bilgisayara Windows 11 Nasıl Kurulur?

Öncelikle dikkat etmeniz gereken bir uyarıyla başlayalım. Microsoft mühendisleri, Windows 11 sistem gereksinimlerini karşılayamayan bilgisayarlara bu yeni versiyonunun yüklenmemesi konusunda kesin bir dille uyarıyorlar. Pek çok sistem sorununa davetiye çıkaracağı gibi ilerleyen zamanlarda bu tür bilgisayarlara verilen güvenlik desteği de kesilecek. Bu nedenle Ekim 2025’e kadar destek alacak Windows 10’u kullanmaya devam edin.