Her Gördüğümüzde Hayranlıkla İzlediğimiz Ay Tutulması Nedir ve Ne Zaman Oluşur?

Evrendeki her şey farklı hızlarda da olsa sürekli hareket ediyor. Bazılarının bu hareketi serbestken bazılarının hareketi bir yörüngede gerçekleşiyor. Güneş, Dünya ve Ay da böyle yörüngelerde dönerler. Bazen bu yörüngeler kesiştiği zaman cisimler birbirini engeller ve tutulmalar meydana gelir. Ay tutulması tam da bu tür bir engellemenin sonucu olarak karşımıza çıkar.

7.07.2023 02:15:06 tarihinde yayınlandı.

Evrendeki her şey farklı hızlarda da olsa sürekli hareket ediyor. Bazılarının bu hareketi serbestken bazılarının hareketi bir yörüngede gerçekleşiyor. Güneş, Dünya ve Ay da böyle yörüngelerde dönerler. Bazen bu yörüngeler kesiştiği zaman cisimler birbirini engeller ve tutulmalar meydana gelir. Ay tutulması tam da bu tür bir engellemenin sonucu olarak karşımıza çıkar.

Ay tutulması sırasında Dünya’nın gölgesinde kalan Ay tam olarak Güneş ışığını alıp da yansıtamadığı için karanlık görünür. Bazen tamamı karanlıkta kalırken bazen de bir kısmı ışığı görüp yansıtmaya devam eder. Daha ilginç olan, kanlı Ay tutulması sırasında uydumuzu kızıl bir renkte görebiliriz. Gelin Ay tutulması nedir, ne zaman olur gibi merak edilen sorulara biraz daha yakından bakalım.

Dünya, Güneş ve Ay tıpkı evrendeki diğer her şey gibi sürekli hareket halindedir. Üçünün de belirli bir yörüngesi vardır. Ay’ın yörüngesi ise biraz eğimlidir. Bu eğim sayesinde Dünya’dan bakınca Ay’ın farklı evrelerini görürüz. İşte bu evrelerden biri olan Dolunay evresinde Dünya bazen Güneş ile Ay arasında kalır ve böylece Ay tutulması meydana gelir.

Ay’ın sekiz evresinden biri olan Dolunay sırasında Dünya’dan bakınca Ay’ın aydınlık yüzünü tam anlamıyla görürüz. İşte tam da bu sırada, bir denk geliş yaşanır. Dünya, Güneş ile Ay arasında kalır. Bunun anlamı Ay, Güneş ışığını direkt olarak alıp yansıtamaz demektir.

Dünyamızın 42 milyar kilometreye kadar uzanan gölgesinin altında kalan Ay, Güneş ışığını alamadığı ya da yeterince alamadığı için tamamen ya da kısmen karanlıkta kalır. Çünkü bildiğimiz gibi Ay’ın kendi ışığı yoktur, yansıtıcı yüzeyi sayesinde Güneş’ten aldığı ışığı yansıtmaktadır. Ay tutulması sırasında ise Dünya’nın gölgesinde kaldığı için bu yansıma gerçekleşmez.

Ay tutulmaları aslında düşündüğümüzden daha sık gerçekleşir ama hangi yarım kürede olduğumuza bağlı olarak göremeyebiliriz. Ay tutulması yılda iki kere gerçekleşmektedir ama bazen bu sayı üç de olabilir. Örneğin 2027 yılında üç kez Ay tutulması yaşanması bekleniyor. 2100 yılına kadar ne zaman, kaç kere ve nasıl Ay tutulması yaşanacağını buradaki bağlantı üzerinden görebilir.

Dünya, Güneş ile Ay arasına girdi ve uydumuzu 42 milyar kilometrelik gölgesine aldı. Dünya’nın bu noktaya uzanan gölgesi yaklaşık 8800 kilometre genişliğindedir. Ay’ın dönüş hızı da saatte ortalama 3456 kilometredir. Yani bir tam Ay tutulması 50 dakika ile 1 saat arasında değişen bir sürede yaşanır. Fakat tam olarak başlaması ve bitmesi arasında, tamamı insan gözüyle görülmese de 4 saate yakın bir süre geçebilir. 

Umbra, tam gölge olarak da adlandırılan tam Ay tutulması sırasında nizami bir denk geliş söz konusudur. Ay yalnızca Dünya’nın atmosferinden yansıyan az bir ışıkla aydınlanmaktadır.  Bu nedenle her nokta tam olarak zifir karanlık olmaz. 


Kaynak webtekno.com

 

Bilim İnsanları, Deepfake Görüntülerini Tespit Edebilmenin Yeni Bir Yolunu Buldu

Son yıllarda yapay zeka algoritmalarının hayatımıza kattığı teknolojilerden biri de deepfake oldu. Başlangıçta merak uyandıran ve hepimizi heyecanlandıran bu teknoloji, pek çok etkileyici kullanım alanı olsa da aynı zamanda oldukça tehlikeli. Çünkü deepfake kullanılarak kişilerin görüntüleri uygunsuz videolarda, fotoğraflarda kullanılabiliyor. Bu da beraberinde pek çok sorun getiriyor.

Dijital Çağın Kimliği: ID Tam Olarak Ne Demek ve Nerelerde Kullanılır?

Dijital çağın bu denli gelişimi kimilerini rahatsız edip, kimilerini mutlu etse de bu teknolojinin önün geçemeyeceğimiz bir gerçek. Genel anlamda yapacağımız şey buna ayak uydurmak oluyor. Oyun oynayan birçok kişi ve internette dizi, sosyal medya vb. platformlarda dolaşan kişiler muhtemelen ID terimine aşinadırlar.

Samsung, 55 İnçlik Şimdiye Kadarki En Büyük Kavisli Monitörünü Tanıttı

Samsung, hem oyunculara hem de profesyonel/yaratıcı iş hayatına hitap eden şimdiye kadarki en büyük kavisli monitörü olan 55 inçlik Odyssey Ark'ı tanıttı. Uyun oynarken hem önünüzü hem de yanınızı görebilmeniz için görüş alanınızı çevreleyen Odyssey Ark’ı dilerseniz iş için 90 derece döndürerek dikey şekilde de kullanabilir; elektronik tablolar dahil görmeniz gereken her şeye aynı anda erişim sağlayabilirsiniz. 

Twitterdaki Sahte Hesapların Oranı Açıklandı: Her 5 Hesaptan 1i Sahte

Nisan ayının sonunda Twitter’ı satın almak üzere 44 milyar dolarlık bir anlaşmaya varan Elon Musk, geçtiğimiz günlerde ise sürpriz bir haber paylaşmıştı. Twitter hesabından paylaşım yapan Musk, Twitter’ın sahte/spam/bot hesapların %5’inden daha azını oluşturduğu açıklamasına güvenmediğini göstermişti.

Google Cloudu Daha da İşlevsel Hale Getirecek Yenilikler Tanıtıldı

Oyunlar geliştirilirken kullanılan araçların oyun motorları sayesinde bir arada olması, geliştiricilere büyük ölçüde kolaylık sağlar. Bu araçlar bir arada olduğunda ışık için ayrı, ses için ayrı bir program açmaya gerek kalmaz ve işler daha hızlı ve birbiriyle uyum içinde ilerler.