Jüpiterin Atmosferinde Gezegen Boyunda Bir Sıcak Hava Dalgası Keşfedildi

Yay burçları dikkat, bu hafta midenizde yanma problemleri yaşayabilirsiniz, zira yönetici gezegeniniz Jüpiter'de büyük bir sıcak hava dalgası görülüyor. Bu sıcak hava dalgasının kapladığı alan, Dünya'nın hacminin 10 katından daha büyük. 

3.10.2022 01:45:15 tarihinde yayınlandı.

Yay burçları dikkat, bu hafta midenizde yanma problemleri yaşayabilirsiniz, zira yönetici gezegeniniz Jüpiter'de büyük bir sıcak hava dalgası görülüyor. Bu sıcak hava dalgasının kapladığı alan, Dünya'nın hacminin 10 katından daha büyük. 

130 bin kilometre genişliğe sahip bu dev sıcak hava dalgası, yaklaşık 700 derece sıcaklığa sahip -ki ortalama bir ağaç kütüğü 600 derecede yanar, mutfaklardaki ateşler 300 dereceyi genelde bulmaz. Gezegenin kuzey kutbundan yayılan sıcak hava dalgasının hareket hızı da saniyede 2400 metreyi (saatte 86400 km) bulabiliyor. 

Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan gaz devi Jüpiter, aslında modellerde ve teorilerde tahmin edilenden çok daha sıcak bir gezegen. Bilim insanlarına göre doğrudan Güneş rüzgarları ile oluşan Jüpiter auroraları, gezegenin beklenenden sıcak olmasının en önemli sebeplerinden biri olabilir. 

Japonya Uzay Havacılık Keşif Ajansı (JAXA)'dan astronom James O'Donoghue, "Geçtiğimiz yıl Jüpiter'in üst atmosferine dair baskın sıcaklık kaynaklarını belirleyebildiğimiz ilk görselleri ürettik" derken, bu haritalar sayesinde Jüpiter'in kutup ışıklarının yüksek sıcaklıkları açıklayabileceğini ortaya koyabildiklerini söyledi. 

Normalde Jüpiter, Güneş'e dünyadan kabaca beş kat daha uzak ve bizim alabildiğimiz Güneş radyasyonunun yalnızca %4'ünü alabiliyor. Bu nedenle gaz devinin ortalama sıcaklığının -73 derece olması gerekirken, Jüpiter 420 derece ile adeta alev alev yanıyor. Bu da gezegende bilmediğimiz bir şeyler olduğunu gösteriyor.

İLGİLİ HABER Buzullarının Altında Yaşam Olabileceği Söylenen Jüpiter'in Uydusu Europa'nın En Yakın Fotoğrafı Çekildi

Dünya'dakinin aksine Jüpiter sürekli olarak kutup ışıklarına sahip. Zira bizim gezegenimizde bu yapıların tek kaynağı uzaydan gelen Güneş Rüzgarları ancak Jüpiter'de durum daha farklı. Gaz devi, uydusu Io'dan gelen parçacıklar nedeniyle sürekli kutup ışıklarına sahip. Io, Güneş Sistemi içindeki en volkanik yapı ve sürekli olarak sülfürik gazları Jüpiter atmosferine fırlatıyor. Bu durum da gezegenin ısısını sürekli olarak arttırıyor.


Kaynak webtekno.com

 

James Webb’in Uzaydaki Yaşama Dair İzleri En Net Şekilde Keşfeden Teleskop Olduğu Açıklandı

Modern astronomi ve gezegen biliminin ana hedefi evrenin her tarafına yayılmış yaşam bileşenlerini keşfetmektir. Ötegezegenler ve astrobiyoloji üzerine çalışan iki bilim insanı, James Webb Teleskobu gibi yeni nesil teleskoplar sayesinde, çoğu araştırmacının yakın zamanda diğer yıldızların etrafındaki gezegenlerin atmosferlerinin kimyasal yapısını ölçebileceklerine inanıyor.

Redmi, Türkiyede de Satılacak Yeni Kablosuz Kulaklığı Buds 3 Proyu Duyurdu

Çinli teknoloji şirketi Xiaomi'nin alt markası Redmi, bundan birkaç ay önce AirDots 3 Pro olarak isimlendirdiği yeni kablosuz kulaklığını Çin pazarı için duyurmuştu. Şimdi bu kablosuz kulaklıkla ilgili yeni bir açıklama yapan şirket, AirDots 3 Pro'nun küresel pazarlara Buds 3 Pro ismiyle geleceğini açıkladı. Şirketin yeni kablosuz kulaklıkları, yarın itibarıyla Aliexpress aracılığıyla satın alınabilecek.