Konuya Hiç Vakıf Olmayanlar İçin: Bilgisayar Nasıl Çalışır?

Bugün bildiğimiz anlamda olmasa bile bilgisayar olarak adlandırdığımız elektronik cihazların geçmişi oldukça eskiye dayanıyor. Kişisel bilgisayarların yaygınlaşması ise 1970’li yıllarda başladı. Sonrasında kısa sürede yaşanan gelişmeler sonucunda bugün artık bilgisayar demek, hayatın ta kendisi haline geldi. Peki günümüz dünyasında elimiz ayağımız, en büyük yardımcımız olan bilgisayar nasıl çalışır hiç düşündünüz mü?

2.07.2022 21:30:19 tarihinde yayınlandı.

Bugün bildiğimiz anlamda olmasa bile bilgisayar olarak adlandırdığımız elektronik cihazların geçmişi oldukça eskiye dayanıyor. Kişisel bilgisayarların yaygınlaşması ise 1970’li yıllarda başladı. Sonrasında kısa sürede yaşanan gelişmeler sonucunda bugün artık bilgisayar demek, hayatın ta kendisi haline geldi. Peki günümüz dünyasında elimiz ayağımız, en büyük yardımcımız olan bilgisayar nasıl çalışır hiç düşündünüz mü?

Nereye baksak artık farklı boylarda, farklı işlevlere sahip sistemlerle karşılaşıyoruz. Bunların hepsi temel olarak birer bilgisayardır. Verileri alır, saklar ve çıkarır. Yani bilgisayar aslında oldukça basit bir sistem, elbette içindeki sayısız devreden oluşan elektronik yapıları saymazsak. Tabi konumuz bu teknik detaylar değil. Gelin konuyla hiçbir ilgisi olmayanların bile anlayabileceği şekilde bilgisayar nasıl çalışır yakından bakalım ve bir bilgisayarın çalışması için gerekli sistemleri tüm detaylarıyla görelim.

İngilizce ismiyle computer, elektronik bir bilgi işleme makinesidir. Türk Dil Kurumu bu makineyi, belki de en doğru karşılıklarından bir tanesi olan, bilgisayar kelimesi ile adlandırmıştır. Bilgisayar bir bilgiyi alır, saklar, işler, düzenlemenize yardımcı olur ve son halini çıkarır. Bu süreci gerçekleştiren tüm makinelerin genel adı bilgisayardır.

Bilgisayarın işleme sürecini başlatmak için öncelikle temel bir bilgiye ihtiyacı vardır. Bu bilgi, giriş birimleri tarafından bilgisayara aktarılır. Klavye, mouse, mikrofon, kamera ve diğer aklınıza gelen tüm giriş birimleri bilgisayarın çalışmasının ilk adımı olan girdi verilerini aktarır. 

Bilgisayar aldığı tüm bu verileri bir şekilde saklamak için dahili ya da harici bellekler kullanır. Kısa süreli bilgiler RAM içinde, daha uzun süreli bilgiler sabit sürücüde depolanır. USB bellek, hafıza kartı, harici hard disk gibi harici bellekler de bilgisayarın aldığı bilgileri depolama biçimlerinden biridir.

Bilgisayarınız aldığı ve depoladığı tüm bu bilgileri işlemek ya da sizin işlemenizi sağlamak için içinde küçük bir çip barındırır. Bu mikroçip CPU yani işlemci olarak adlandırılır. CPU için bilgisayarın beyni diyebiliriz. Alınan tüm girdilerin çıktıya dönüşme süreci burada gerçekleşir.

Bilgisayarın çalışma sürecinin son adımı bilgilerin çıktı olarak karşımıza çıkmasıdır. Bu çıktıyı yalnızca yazıcıdan alınan bir baskı gibi düşünmeyin. Klavyede bastığınız tuşun üzerindeki harfin ekranda görünmesi, hareket ettirdiğiniz mouse imlecinin yer değiştirmesi, ekranda görüntü oluşması gibi sonuçlar, bilgisayar çalışma sürecinin sonucu olan çıktılardır.

Bilgisayarı çok daha işlevsel hale getiren şey bilgisayar programıdır. Bilgisayar programı, kullanıcının verdiği talimatları algılayarak talimata uygun görevi kendi kendine yerine getiren yazılımlardır. Örneğin klavyede Y tuşuna bastığınız zaman bunun çıktısını görebilmek için herhangi bir belge düzenleme programına ihtiyacınız vardır.

Bilgisayarlar dahili olarak ve sonradan yüklenebilen pek çok bilgisayar programı ile çalışırlar. Akıllı telefonlarımızı da küçük birer bilgisayar olarak düşündüğümüz zaman mobil uygulamalar da birer bilgisayar programıdır aslında. Bilgisayar programları, okuyunca anlamsız gelen ancak bilgisayarların anlayabildiği pek çok farklı programlama dili kullanılarak yazılır. 


Kaynak webtekno.com

 

Notebook Alırken Bilinmesi Gerekenler: Sizin İçin En İyi Modeli Bulma Rehberi

Dizüstü bilgisayar, notebook veya laptop… İsmi her ne olursa olsun aynı mantığa sahip dizüstü bilgisayarlar, özellikle tek bir yerde sabit kalmayıp mobil olan insanlar için hayati bir öneme sahip. Eskiden büyük bir dezavantaj olan performans sorununun da günümüzde önemli ölçüde aşılması, dizüstü bilgisayarların popülerliğini artırıyor. 

E-Postaların Resmi Belge Niteliği Taşıdığı KEP Adresi Ne Demek, Nasıl Alınır?

Günümüz teknoloji dünyasında artık pek çok işlemi kağıt ve kalem kullanmadan dijital ortamda gerçekleştiriyoruz. Ancak bu tür dijital belgeler her zaman resmi bir hukuki delil niteliği taşımıyor çünkü üzerinde kolaylıkla değişiklik yapılabiliyor. E-posta gibi dijital belgelerinizin resmi delil niteliği taşımasını istiyorsanız KEP yani kayıtlı elektronik posta adresi kullanmalı ve e-postalarınızı bu adres üzerinden alıp göndermelisiniz.

Oyuncuları Aksiyon Dolu Bir Yıl Bekliyor: 2022 Yılına Damga Vuracak 10 Bilgisayar Oyunu

Yeni yılın ikinci gününü de geride bırakmaya hazırlanırken hemen herkesin iple çektiği yeni gelişmeler var. Sinema meraklıları yeni filmleri, teknoloji tutkunlarıysa yeni cihazları dört gözle bekliyor. Oyuncular da yeni yılda piyasaya sürülecek oyunları yakından takip ediyor. Şu ana kadar ortaya çıkan bilgilere bakıldığındaysa 2022 yılında bilgisayar oyunları alanında son derece büyük gelişmeler yaşanacak gibi görünüyor. Gelin, bu yıl piyasaya sürülecek en iyi 10 bilgisayar oyununa bir göz atalım…