Meta’nın Akademik Makale Yazacak Yapay Zekası, Irkçı ve Anlamsız Metinlerden Sonra Kapatıldı

Meta, geçtiğimiz Salı günü Galactica adlı yapay zekasının bir demosunu yayınlamıştı. Bu yapay zekanın “bilimsel bilgiyi depolamak, birleştirmek ve değerlendirebilmek” amacıyla geliştirilmiş bir büyük dil modeli kullandığı belirtilmişti. Görünüşe göre bu yapay zeka henüz hazır değil. 

24.11.2022 09:00:16 tarihinde yayınlandı.

Meta, geçtiğimiz Salı günü Galactica adlı yapay zekasının bir demosunu yayınlamıştı. Bu yapay zekanın “bilimsel bilgiyi depolamak, birleştirmek ve değerlendirebilmek” amacıyla geliştirilmiş bir büyük dil modeli kullandığı belirtilmişti. Görünüşe göre bu yapay zeka henüz hazır değil. 

Demo sürümünü deneyen kullanıcılar, yapay zekanın mantıklı gibi gözükse de herhangi bir anlamı olmayan, anlamsız cümleler kurduğunu ifade etti. Ayrıca yapay zekanın ırkçı olabildiği yönünde de etik açıdan eleştirilerde bulunuldu. Meta da yapay zekanın demo erişimini sonlandırdı.

LLM adı verilen büyük dil modellerine aslında o kadar da yabancı değiliz, OpenAI’ın GPT-3 gibi yapay zekaları verimli çalışıyor gibi gözüküyor, hatta öğrencilerin ödevlerini yapmakta kullandığı bir araç olarak görülüyor. Bu modeller milyonlarca metni okuyarak sözcüklerin arasındaki bağı istatistiksel olarak ortaya çıkarıyor ve sonrasında da yeni metinler ortaya çıkarıyor. Yani yapay zeka size bir hamburger tarifi verecekse yazdığı sos, köfte, ekmek ve diğer malzemeler değişiyor olsa da tarifte mutlaka sos, köfte, ekmek yer alıyor.

Meta’nın Galactica adlı yapay zekası, 48 milyondan fazla makale, ders kitabı ve ders notu, bilimsel site içeriği, ansiklopedi içeriyor. Meta’ya göre yapay zekayı beslemede kullanılan yüksek kaliteli içeriğin yüksek kaliteli çıktı vermesi bekleniyor.

Yapılan denemelerin sonuçları ise hiç de beklendiği gibi değil. Yapay zeka; taraflı, otoriter bir tona sahip ancak gerçek anlamda bilimsel bir değeri olmayan metinler yazıyor. Ayrıca yaptığı atıflar da gerçekte olmayan yazarlara ve makalelere ait olabiliyor. Bu da ciddi bir sorun oluşturuyor. 

Hamburger örneğinden devam edersek yapay zeka bize tarif verdiğinde ekmek olarak pasta tabanı, sos olarak enginar püresi, köfte olarak gergedan kıymasından yapılmış köfte içeren bir tarif veriyor. Bu tarifi de doğru hamburger böyle yapılırmış gibi bir tonlamayla aktarıyor. Referansları ise yarı gerçek, yarı uydurma olarak seçiyor. 

İLGİLİ HABER Meta Çalışanlarının Para Karşılığı Facebook ve Instagram Hesabı Sattıkları Ortaya Çıktı!

Önümüzdeki dönemde yapay zekanın oluşturabileceği metinler üzerine bir etik tartışması da devam ediyor. Yapay zekaların özgürce insanların kullanımına sunulmasını savunanlar ile yapay zekaları oluşturanların, zararı en aza indirecek şekilde yapay zekayı kısıtlaması gerektiğini savunanlar iki kampa bölünmüş durumda. 


Kaynak webtekno.com

 

Satın Almak İstediğiniz Ürünün Piyasadaki En Ucuz Fiyatını Bulmanızı Sağlayan Platform: Akakçe

E-ticaretin popülerliğini her geçen gün artırdığı bir dünyada, alışveriş platformlarına erişmek için en sık tercih edilen elektronik cihazlar da artık cebimizden ayrılmayan mobil cihazlar oldu. Masaüstü deneyimi noktasında kullanıcılara geniş imkânlar sunan platformlar, mobil uygulamalar ile ilgili de çeşitli gelişme ve servisler sağlamakta.

OpenAIın Yapay Zekası Kendine Özgü Bir Dil Üretmiş Olabilir: Kullandığı Sözcükler Hiçbir Dilde Yok!

Sürekli gelişen teknoloji, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz birçok unsurun hayatımıza girmesini sağlıyor ve oldukça ilginç bir geleceğin bizleri beklediğini ortaya koyuyor. Gittikçe ilerleyen yapay zekâ sistemleri de hayatımızda önemli bir yer edinmesi beklenen bu teknolojilerden biri. ABD merkezli yapay zekâ şirketi OpenAI da bu konunun önde gelen firmaları arasında bulunuyor.

Tarihte Bir İlk: Güneş Sistemimizde İlk Kez Üç Uyduya Sahip Olan Bir Asteroit Sistemi Keşfedildi

Uzayın derinliklerinde yürütülen araştırmaların hızla devam ettiği bilinen bir gerçek. Teknolojinin gelişmesiyle daha da büyüyen bu araştırmalar her gün yeni bir keşfin bizlerle buluşmasını sağlıyor. Bundan birkaç gün önce yıldızların oluşumuna dair bildiklerimizi değiştirebilecek bir yıldız türünün keşfedildiğini sizlere aktarmıştık. Bunun yanı sıra Güneş sistemimize çok yakın bir yıldızda yaşama elverişli olabilecek yeni bir ötegezegenin bulunduğu geçtiğimiz günlerde duyurulmuştu.

AstraZeneca Hacklendi: Çalışanların Maaşına Kadar Bilgileri Ortaya Saçıldı

Geliştirdiği COVID-19 aşısı ile bir dönem sıklıkla haberlerimize konu olan AstraZeneca ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Kişisel Verileri Korumu Kurumu (KVKK) tarafından yapılan açıklamalarda, AstraZeneca'da ciddi bir veri ihlali yaşandığı ifade edildi. AstraZeneca'dan konuyla ilgili bir açıklama gelmezken, KVKK'ya göre bu ihlalden yaklaşık 1000 kişi etkilendi.